wyroby HEKTTORA
Moderator: mod-Ogółem
- ostrak
- Kontakt:
Re: wyroby HEKTTORA
Co do wagonów to połowa się tylko umownie nadaje bo jest masa różnic i ja o tym wiem. Specjaliści od taboru polskiego powinni się wypowiedzieć.
Co do słupków to do takich zastosowań świetnie nadają się profile z plastiku Evergreena różnego typu w różnych wymiarach. Świetny materiał do dalszej obróbki. Ceny 3-4zł za profil. Zastosowanie przeogromne od konstrukcji budynków, imitacje kratownic, ładunków na wagony ogranicza tylko wyobraźnia i umiejętności.
Co do słupków to do takich zastosowań świetnie nadają się profile z plastiku Evergreena różnego typu w różnych wymiarach. Świetny materiał do dalszej obróbki. Ceny 3-4zł za profil. Zastosowanie przeogromne od konstrukcji budynków, imitacje kratownic, ładunków na wagony ogranicza tylko wyobraźnia i umiejętności.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Bromberga poki co w TT nie ma, a co do polskosci Gbs-a tez mozna miec watpliwosci.
Ja jednak wracam do kestii trawionek:
Mi osobiście brakuje najróżniejszego sortu poreczy i balustrad. Zwlaszcza takich, ktore sprzedawane sa jedynie jako słupki (w HO coś takiego kiedyś widzialem), tzn jest słupek z dwoma otworami, slupki takie rozmieszcza sie na fragmencie makiety, a nastepnie przez otwory przepuszcza sie drut o określonej grubości. Fajnie to wyglada i przede wszystkim daje bardzo duze mozliwosci aranzacji.
Ja jednak wracam do kestii trawionek:
Mi osobiście brakuje najróżniejszego sortu poreczy i balustrad. Zwlaszcza takich, ktore sprzedawane sa jedynie jako słupki (w HO coś takiego kiedyś widzialem), tzn jest słupek z dwoma otworami, slupki takie rozmieszcza sie na fragmencie makiety, a nastepnie przez otwory przepuszcza sie drut o określonej grubości. Fajnie to wyglada i przede wszystkim daje bardzo duze mozliwosci aranzacji.
- ostrak
- Kontakt:
Klosze do lamp typowo polskie, ławki peronowe bo niby są ale ciężko dostępne.
Z kalkomanii to na np. węglarki 2 i 4 osiowe, Gbs, Bromberg, platformy Rgs. Przydały by się kalkomanie w zasadzie na wszystko co mogło i jeździło w Polsce, trzeba zweryfikować co jest już wyprodukowane przez rodzimych producentów i jest oczywiście dostępne.
Z kalkomanii to na np. węglarki 2 i 4 osiowe, Gbs, Bromberg, platformy Rgs. Przydały by się kalkomanie w zasadzie na wszystko co mogło i jeździło w Polsce, trzeba zweryfikować co jest już wyprodukowane przez rodzimych producentów i jest oczywiście dostępne.
-
- Kontakt:
nie wiem czy będą to ruchome zwrotniki, ale jak dla mnie to i statyczne lepsze jak żadne, czyż nie?
Tak więc najprawdopodobniej czekamy na polskie latarnie i może też blachy niepodświetlane
Mam pytanie odnośnie kalkomanii, jeżeli mieli byście sami dokonać wyboru na jakie wagony kalki chcecie co by to były za wagony
Czekam na propozycje
Czas jest ograniczony

Tak więc najprawdopodobniej czekamy na polskie latarnie i może też blachy niepodświetlane

Mam pytanie odnośnie kalkomanii, jeżeli mieli byście sami dokonać wyboru na jakie wagony kalki chcecie co by to były za wagony

Czekam na propozycje
Czas jest ograniczony
-
- Kontakt:
A ten zwrotnik??? Może polską blachę do niego, blachę nie latarnię. I w ogóle nie można go zmontować tak, żeby działał??
słupki, zwroty takie tam - są
ławki, szafy, wózki, stojak na płozy i same płozy, śmietniki.........itp też są
jako żywo brakuje kwadratowego zegara, megafonów
"oprawek" do tablic z nazwą stacji na peron i na nastawnie
, reflektor?? zestawy narzędzi 
słupki, zwroty takie tam - są
ławki, szafy, wózki, stojak na płozy i same płozy, śmietniki.........itp też są
jako żywo brakuje kwadratowego zegara, megafonów

- pamelar
- Kontakt:
koniecznie działające...whosho pisze:megafony na stację...

Ostatnio zmieniony 18 lip 2007, 17:06 przez pamelar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
To i ja dodam swoje 3 gr.
zegar stacyjny, taki typowo nasz, w kwadratowej obudowie
megafony na stację...

- Mariusz
- Kontakt:
O tak
Rzeczywiście. O ile piaskowania i nawęglania można dostac, to urządzeń do oczyszczania i wyciągania szlaki z kanału nie ma chyba, co 
W Pile było to fajnie zrobione: z dwóch kanałów równoległych wyciągano szlakę do góry i wysypywano ją do podstawionej weglarki na torze pomiędzy kanałami pod urzadzeniem oczystkowym.

W Pile było to fajnie zrobione: z dwóch kanałów równoległych wyciągano szlakę do góry i wysypywano ją do podstawionej weglarki na torze pomiędzy kanałami pod urzadzeniem oczystkowym.
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
Dzięki Mariusz za przypomnienie. Super by było, gdyby dało radę zrobić konstrukcję wyciągu szlaki z kanału oczystkowego z Piły. To by był rarytasik.!
- Mariusz
- Kontakt:
Nasze forum jest jak encyklopedia, wystarczy poszukac.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=647
Tu jest dużo zdjęc różnych detali i drobnostek kolejowych.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=647
Tu jest dużo zdjęc różnych detali i drobnostek kolejowych.
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
Nie mam własnych zdjęć ale ściągnąłem kiedyś z portalu wolsztyńskiej parowozowni oraz paru innych (między innymi zdjęcia Pana Wojtka Lisa ). Mam nadzieję, że w ten sposób nie naruszyłem praw autorskich tego Pana lub Panów. Nie zarabiam na ich zdjęciach a posłużą one w celu dydaktycznym i praktycznym.

Niekonieczne jest oczywiście krzywienie haków i innych narzędzi.
Pozdrawiam
Zbyszek

Niekonieczne jest oczywiście krzywienie haków i innych narzędzi.
Pozdrawiam
Zbyszek
Ostatnio zmieniony 15 lip 2007, 22:13 przez Zbyszek Zajner, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
no Panowie śmiało, nie wierzę że niczego Wam nie brakuje do makiet
-
- Kontakt:
pomysły dobre, przydały by sie tylko jakies fotografie lub rysunki, jeżeli ktoś dysponuje to proszę je zamieszczać
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
A może by tak wózek z dużymi kołami szprychowymi do przewożenia butli z tlenem i acetylenem. Póki co to znalazłem taki wózek u Weinerta z weinertową
ceną. To tylko luźna propozycja. Acha i stojaczek do narzędzi do obrządzania parowozów.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
wyroby HEKTTORA
Witam, po wizycie w czechach i spotkaniu z Hekttorem, przywiozłem ze sobą trawionki które produkuje Hekttor. Dzisiaj wziąłem się za próby ich złożenia i okazało się że są one nie dość że bardzo dobrze wykonane to jeszcze z ich montażem nie ma żadnych problemów, można je zarówno lutować jak i kleić, ja właśnie skorzystałem z tej drugiej opcji bo lutownica jak na razie jeszcze mnie przeraża
, zrobiłem parę fotek tego co udało mi się dzisiaj poskładać, oczywiście do zestawów są dołączone instrukcje.

wykolejnica jest bez przyklejonego odlewu z tworzywa z którego jest zrobiona część wykolejająca, a jeżeli chodzi o zwrotnik to jest to oczywiście wzór czeski i niestety nieruchomy, ale ja wole mieć na swojej makiecie nieruchomy niz żaden, i tu jest pytanie do wszystkich tt-kowiczów... co chcielibyście żeby sie pojawiło na rynku z rzeczy których jeszcze nie ma?
Np polskie zwrotniki, wskaźniki z mozliwością podświetlenia, no nie wiem dajcie pomysły, a jeszcze lepiej jak byscie dysponowali dokładnymi rysunkami którymi możecie się podzielić Hekttor ma mozliwości i chęci wyprodukować typowo polskie detale, tylko potrzebuje materiałów, zaznaczyć chcę że mogą to być zarówno trawionki jak i odlewy na kalkomaniach skończywszy, tak więc temat uważam za otwarty......

wykolejnica jest bez przyklejonego odlewu z tworzywa z którego jest zrobiona część wykolejająca, a jeżeli chodzi o zwrotnik to jest to oczywiście wzór czeski i niestety nieruchomy, ale ja wole mieć na swojej makiecie nieruchomy niz żaden, i tu jest pytanie do wszystkich tt-kowiczów... co chcielibyście żeby sie pojawiło na rynku z rzeczy których jeszcze nie ma?
Np polskie zwrotniki, wskaźniki z mozliwością podświetlenia, no nie wiem dajcie pomysły, a jeszcze lepiej jak byscie dysponowali dokładnymi rysunkami którymi możecie się podzielić Hekttor ma mozliwości i chęci wyprodukować typowo polskie detale, tylko potrzebuje materiałów, zaznaczyć chcę że mogą to być zarówno trawionki jak i odlewy na kalkomaniach skończywszy, tak więc temat uważam za otwarty......
Ostatnio zmieniony 14 lip 2007, 23:18 przez chudy, łącznie zmieniany 3 razy.