wyroby HEKTTORA

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Re: wyroby HEKTTORA

Post autor: ostrak »

Co do wagonów to połowa się tylko umownie nadaje bo jest masa różnic i ja o tym wiem. Specjaliści od taboru polskiego powinni się wypowiedzieć.
Co do słupków to do takich zastosowań świetnie nadają się profile z plastiku Evergreena różnego typu w różnych wymiarach. Świetny materiał do dalszej obróbki. Ceny 3-4zł za profil. Zastosowanie przeogromne od konstrukcji budynków, imitacje kratownic, ładunków na wagony ogranicza tylko wyobraźnia i umiejętności.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Bromberga poki co w TT nie ma, a co do polskosci Gbs-a tez mozna miec watpliwosci.

Ja jednak wracam do kestii trawionek:

Mi osobiście brakuje najróżniejszego sortu poreczy i balustrad. Zwlaszcza takich, ktore sprzedawane sa jedynie jako słupki (w HO coś takiego kiedyś widzialem), tzn jest słupek z dwoma otworami, slupki takie rozmieszcza sie na fragmencie makiety, a nastepnie przez otwory przepuszcza sie drut o określonej grubości. Fajnie to wyglada i przede wszystkim daje bardzo duze mozliwosci aranzacji.
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Post autor: ostrak »

Klosze do lamp typowo polskie, ławki peronowe bo niby są ale ciężko dostępne.
Z kalkomanii to na np. węglarki 2 i 4 osiowe, Gbs, Bromberg, platformy Rgs. Przydały by się kalkomanie w zasadzie na wszystko co mogło i jeździło w Polsce, trzeba zweryfikować co jest już wyprodukowane przez rodzimych producentów i jest oczywiście dostępne.
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

nie wiem czy będą to ruchome zwrotniki, ale jak dla mnie to i statyczne lepsze jak żadne, czyż nie? :mrgreen:
Tak więc najprawdopodobniej czekamy na polskie latarnie i może też blachy niepodświetlane :mrgreen:
Mam pytanie odnośnie kalkomanii, jeżeli mieli byście sami dokonać wyboru na jakie wagony kalki chcecie co by to były za wagony ??
Czekam na propozycje
Czas jest ograniczony
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

A ten zwrotnik??? Może polską blachę do niego, blachę nie latarnię. I w ogóle nie można go zmontować tak, żeby działał??

słupki, zwroty takie tam - są
ławki, szafy, wózki, stojak na płozy i same płozy, śmietniki.........itp też są

jako żywo brakuje kwadratowego zegara, megafonów :idea: :idea: "oprawek" do tablic z nazwą stacji na peron i na nastawnie :idea: , reflektor?? zestawy narzędzi ??
Awatar użytkownika
pamelar
Kontakt:

Post autor: pamelar »

whosho pisze: :arrow: megafony na stację...
koniecznie działające... ;)
Ostatnio zmieniony 18 lip 2007, 17:06 przez pamelar, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

To i ja dodam swoje 3 gr.

:arrow: zegar stacyjny, taki typowo nasz, w kwadratowej obudowie
:arrow: megafony na stację...
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

O tak !! Rzeczywiście. O ile piaskowania i nawęglania można dostac, to urządzeń do oczyszczania i wyciągania szlaki z kanału nie ma chyba, co ??
W Pile było to fajnie zrobione: z dwóch kanałów równoległych wyciągano szlakę do góry i wysypywano ją do podstawionej weglarki na torze pomiędzy kanałami pod urzadzeniem oczystkowym.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Post autor: Zbyszek Zajner »

Dzięki Mariusz za przypomnienie. Super by było, gdyby dało radę zrobić konstrukcję wyciągu szlaki z kanału oczystkowego z Piły. To by był rarytasik.!
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Nasze forum jest jak encyklopedia, wystarczy poszukac.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=647
Tu jest dużo zdjęc różnych detali i drobnostek kolejowych.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Nie mam własnych zdjęć ale ściągnąłem kiedyś z portalu wolsztyńskiej parowozowni oraz paru innych (między innymi zdjęcia Pana Wojtka Lisa ). Mam nadzieję, że w ten sposób nie naruszyłem praw autorskich tego Pana lub Panów. Nie zarabiam na ich zdjęciach a posłużą one w celu dydaktycznym i praktycznym.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niekonieczne jest oczywiście krzywienie haków i innych narzędzi.

Pozdrawiam
Zbyszek
Ostatnio zmieniony 15 lip 2007, 22:13 przez Zbyszek Zajner, łącznie zmieniany 1 raz.
chudy
Kontakt:

no Panowie śmiało, nie wierzę że niczego Wam nie brakuje do makiet
chudy
Kontakt:

pomysły dobre, przydały by sie tylko jakies fotografie lub rysunki, jeżeli ktoś dysponuje to proszę je zamieszczać
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

A może by tak wózek z dużymi kołami szprychowymi do przewożenia butli z tlenem i acetylenem. Póki co to znalazłem taki wózek u Weinerta z weinertową !! ceną. To tylko luźna propozycja. Acha i stojaczek do narzędzi do obrządzania parowozów.

Pozdrawiam.
chudy
Kontakt:

wyroby HEKTTORA

Witam, po wizycie w czechach i spotkaniu z Hekttorem, przywiozłem ze sobą trawionki które produkuje Hekttor. Dzisiaj wziąłem się za próby ich złożenia i okazało się że są one nie dość że bardzo dobrze wykonane to jeszcze z ich montażem nie ma żadnych problemów, można je zarówno lutować jak i kleić, ja właśnie skorzystałem z tej drugiej opcji bo lutownica jak na razie jeszcze mnie przeraża :mrgreen: , zrobiłem parę fotek tego co udało mi się dzisiaj poskładać, oczywiście do zestawów są dołączone instrukcje.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
wykolejnica jest bez przyklejonego odlewu z tworzywa z którego jest zrobiona część wykolejająca, a jeżeli chodzi o zwrotnik to jest to oczywiście wzór czeski i niestety nieruchomy, ale ja wole mieć na swojej makiecie nieruchomy niz żaden, i tu jest pytanie do wszystkich tt-kowiczów... co chcielibyście żeby sie pojawiło na rynku z rzeczy których jeszcze nie ma?
Np polskie zwrotniki, wskaźniki z mozliwością podświetlenia, no nie wiem dajcie pomysły, a jeszcze lepiej jak byscie dysponowali dokładnymi rysunkami którymi możecie się podzielić Hekttor ma mozliwości i chęci wyprodukować typowo polskie detale, tylko potrzebuje materiałów, zaznaczyć chcę że mogą to być zarówno trawionki jak i odlewy na kalkomaniach skończywszy, tak więc temat uważam za otwarty......
Ostatnio zmieniony 14 lip 2007, 23:18 przez chudy, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”