Taka niespodziewana nowość Tilliga na 2007 cd

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Taka niespodziewana nowość Tilliga na 2007 cd

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:w zasadzie temat można zamknąć
Mówisz, masz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

w zasadzie temat można zamknąć

http://ttclub.pl/j/index.php?option=com ... Itemid=188 na samym dole pojawiły się nasze wizje. Na ile Tillig je zrealizuje - tego nie wiemy. Producent otrzyma materiały metodą kawa na ławę. Na malowanie ostoi nie ma co liczyć. Ale za to główne numery i oznakowania są jak najbardziej PKP. I jak Tillig je zrealizuje otrzymamy trzy naprawdę udane modele wagonów! Poprawnie oznaczone, poprawnie ponumerowane. I to w secie dla dzieci...
mb1
Kontakt:

Post autor: mb1 »

Witam,
Panowie,wyluzujcie.Bicie piany nic nie wniesie konstruktywnego.Jeżeli ,jako TT-Club Polska,
a jako taki występujemy ze zmianami,poprawkami etc.wykreujemy poprawny set PKP (a przynajmniej wagony),i wiodący producent to uwzględni,to chwała nam.Wszelkie inne (inaczej ukierunkowane) dyskusje nie mają sensu.Kto może,ma wiedzę,i chce ,niech dołoży swoją cegiełkę,a pozostali Koledzy niech śledzą wątek.

Pozdrawiam.
mb1
mb1
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

ArturSch pisze:Jacek już swoje od kolegów dostał, ale dopiero jak się set pokaże w sprzedaży, to się zacznie malkontentstwo !!
Gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania.... Tak to już nasza cecha narodowa.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2007, 19:24 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

KrzyszTTof pisze:Chwałą Charakterkowi za dobry pomysł z urealnieniem wagonów.
"Każdy dobry uczynek będzie sowicie UKARANY" !!

Jacek już swoje od kolegów dostał, ale dopiero jak się set pokaże w sprzedaży, to się zacznie malkontentstwo !!

:arrow: A to odcień nie taki !! napis do du** !! ...i wogóle ....
:arrow: a to "Kto to widział" ??
:arrow: a za taką cenę to bym miał 5/10 BTTB !!

Jasne, lepiej siedzieć przed klawiaturą i krytykować co inni zrobią.
Samemu, niestety, nie zrobimy NIC ...bo nie musimy, jesteśmy tak genialni, że tego udowadniać przecież nie musimy !

:|
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

Charakterek pisze:A ja powtarzam - nikt, absolutnie nikt nie każe nikomu kupować tego seta. Nie podoba się? Trudno - kupią go inni! Ja tylko chcę ulepszyć go na ile się da!
AMEN!
Charakterek pisze:A ja ten set kupię! Dlaczego? Po odliczeniu kosztów torów, zasilacza i dodatkowych drobiazgów mam czysty wagon PKP w cenie mniej jak 20 euro. Lokę za darmo. Skoro loka startowa bez oznaczeń potrafi za 200 zejść, to jakby dobrze się zakręcił za tą 250 dało by radę wyszarpać. A w takim przypadku nie patrzę się na lokę a darmo zostają mi 3 PKP owskie piękne wagony. Ale na pewno set zostawię sobie w całości, a co!
AMEN!
Charakterek pisze:Poza tym wisi prośba o znalezienie numeru wagonów. O przejrzenie zdjęć archiwalnych. O wszystko. Tam nikt nie pisze, by pomóc. A tu ciągle narzekają te same osoby...
Chwałą Charakterkowi za dobry pomysł z urealnieniem wagonów. Set będzie jaki ma być, kto chce to kupi, kto nie chce kupić niech nie kupuje. I bez sensu przekonywać się do swoich racji. Jedni są hiperrealistami, inni są kolekcjonerami modeli fabrycznych, jeszcze inni przerabiają modele fabryczne, itd. Każdy robi to co lubi i koniec. Na forum martela zaczęli się ze soba ostro ścierać i ........ ? Warto?
Ostatnio zmieniony 14 lip 2007, 19:07 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

No i pieknie - nie musze sie meczyc tworczo :) . Zastanawia mnie tylko, czy jest sens przenosic oznaczenia z beczki na tablice? Jak maja byc to niech beda na swoim miejscu albo wcale. Zdecydowanie lepszy brak oznaczenia, niz naniesienie go kompletnie bez sensu. Jak ktos sie uprze to kalkami sobie uzupelni.
PS. Bez sensu ta dyskusja w dwoch miejscach o tym samym jednoczesnie...
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

To zanim coś zaczniecie skrobać konkretnie, to może warto wczesniej przejrzeć zawartośc komentarzy, które pojawiły się tutaj (w tym o cysternie):

http://ttclub.pl/j/index.php?option=com ... Itemid=188

Bo dyskusja była jak dotąd gorąca i moze spowodowała, że pewne już propozycje zmian zostały przeoczone. Oczywiście, jeżeli macie uwagi odnośnie cysterny (bo tam moga być błędy), to bardzo prosze je wyrazić. Tego z resztą dotyczyły tematy "wymoderowane" - wymoderowane właśnie dlatego, że tego rodzaju uwagi praktycznie w ogóle się tam nie pojawiały.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

OK, postaram sie jutro rano cos stworzyc. Ale to rzeczywiscie cos z tym prysznicem zaczyna byc na rzeczy ;) Rozumiem, ze o opisie ostoi i czol wagonu takze mozemy zapomniec?
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Proszę - napisz jak powinny wyglądać tabliczki w cysternie. Obie. Jest jeszcze czas i dziś je zrobimy. Chcemy, by Tillig otrzymał poprawne napisy - jeszcze nie zaczęli przecież seta robić i na tym etapie wszystko jest do skorygowania! Co do symbolu pochodni - powinien być, ale to set dla dzieci i ma być tanio zrobiony - każdy druk podraża jego koszt, więc z symbolu musimy zrezygnować.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Witek M pisze:No, dobrze teraz merytorycznie: czy na beczce nie powinno byc symbolu pochodni? I czy oznaczenie literowe Zekk odpowiada na pewno epoce IVa? Chyba nie - powinno byc .Uh(Rh) czy jakos tak (siedze w pracy, nie mam zadnej dokumentacji pod reka) a na malej tabliczce (po prawej stronie) powinien byc opisany wlasciciel - Centarala Produktow Naftowych Warszawa. Skoro dwa wagony maja posiadac oznaczenia IVa to cysterna chyba tez powinna...
Bardzo słuszne uwagi.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2007, 15:35 przez gemol, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Charakterku chwala ci za to co zrobiles. Ale nigdy jednak nie jest tak dobrze, aby nie moglo byc lepiej. I nie miej za zle tym, co probuja wskazac jak moze byc lepiej. A lepiej by bylo niewatpliwie bez tej chorej lokomotywy, zasilacza i torow - sam chyba o tym wiesz.
No, dobrze teraz merytorycznie: czy na beczce nie powinno byc symbolu pochodni? I czy oznaczenie literowe Zekk odpowiada na pewno epoce IVa? Chyba nie - powinno byc .Uh(Rh) czy jakos tak (siedze w pracy, nie mam zadnej dokumentacji pod reka) a na malej tabliczce (po prawej stronie) powinien byc opisany wlasciciel - Centarala Produktow Naftowych Warszawa. Skoro dwa wagony maja posiadac oznaczenia IVa to cysterna chyba tez powinna...
PS. Ale bedzie wysyp tych SU29 na Allegro...
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Jacku, jakoś nie wierzę że Tillig wypuści polską lokę. Popatrz ile czasu męczą BR 50. Dopiero tender ulepili. To wszystko kupa kasy sam wiesz. Nie narzekam tu ale jakoś realia rynkowe widzę inaczej.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

A jak widzisz Hubert konsekwencja popłaca, bo numery zdobyłem. Skąd? Moja słodka tajemnica, ale właściwe oznakowanie mam. Piszę po raz ostatni. Zestaw miał być dla dzieci i jako taki nie miał mieć nic wspólnego z PKP. Niechcąco Tilligowi udało sie wtrynić dwa wagony znane z naszych torów - postanowiłem je dopieścić. Teraz doszedł trzeci i to dokładnie taki jaki był na PKP. I do niego dokumentację też znalazłem!

A co do lokomotywy nie będącej fikcją - taka będzie! Właśnie zbieramy dokumentację. Ten zestaw ma na celu zachęcić Polaków do kupowania TT. I jasno było powiedziane - jest to zestaw dla dzieci będący kontynuacją zestawów ze skróconymi BR 120 czy z tą francuską CC cośtam. A potem otrzymamy piękną lokę PKP. Jaką? Nie powiem. Ale wszystkim zrzędom pozamykamy buziaki raz na zawsze. Bo da się! I to zrobimy. Bo zamiast kłapać na forach po próżnicy jest garstka osób w tym kraju, która jeździ po Polsce i zbiera dokumentację i papiery. Po to, by innym dać lokę PKP! Zamiast tracić energię na kłapanie bez sensu zrobili byście to samo. Ruszyli dupy i pofotografowali wagony, które da się przerobić na PKP. Dali dokumentację foto na forum, z oznaczeniami i z sugestiami jakie modele Tilliga widzicie przemalowane!

Bo widzę jasno - jest tu kilka osób, które tylko zrzędzą i narzekają, ale nawet jakby dostali ET 22 w cenie 400 zł też by zrzędzili, że nie za 399 zł. A takich to nam raczej nie potrzeba. Ja zachęcam do działania, a nie kłapania. W zestawie będą 3 wagony PKP. Nie A la PKP, a PKP. Komuś się to spodoba - kupi a lokę spienięży. Nie widzę żadnych problenów. Ja chciałem uratować te wagony i chyba to mi się udało.

A co do zamiany znaczków - wybacz nawet na myśl mi nie przeszło, by wrzucić znaczek z porządnego auta do czegoś takiego jak V 40. I dlatego loka przemalowana straci znaczek Fabloka, a zamiast tego uzyska fajne pasy.
Awatar użytkownika
hugwa
Kontakt:

Post autor: hugwa »

Marcin pisze:A jak my TT-tkowcy mamy to wymóc? Mamy się obrazic na Tilliga? I bez tego mają nas gdzieś.
No tak zupełnie to nie - cały dym jakiś efekt przyniósł - doszedł do zestawu wagon prawdziwszy. Natomiast poszukiwania numeru dla tego wagonu sa według mnie schylaniem się po mydło pod więziennym prysznicem - zróbcie ściepę na dokumentację wagonu, bo pan T żałuje paru ojro na przyzwoite kwity.
Może jakby ekipa Przewielebnego - zamiast cenzurować takie tematy - zostawiała je panu T do poczytania byłoby Leppiej? Na pewno nie gorzej.

Plują na was, a wy mówicie "jaki cudny wiosenny deszczyk".
Ostatnio zmieniony 13 lip 2007, 12:01 przez hugwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Ogółem”