Poszukuję wszystkiego na temat radiolokatora Jawor

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
pepsigo2pl
Kontakt:

Re: Poszukuję wszystkiego na temat radiolokatora Jawor

Post autor: pepsigo2pl »

DBv pisze:No taie to coś znalazłem, wyglada mi jakoś tak na wóz dowodzenia czy jak(...)
Nie to zebym byl specjalista :P Jak sama nazwa wskazuje jest to zabudowa specjalna.
Tego typu zabudowa moze sluzyc do wszystkiego: elektrownia, warsztat, woz dowodzenia, uzupelnienie osprzetu radiostacji. Z zewnatrz roznia sie malymi detalami + ewentualnie antena na gorze. Woz z antena (jezeli jest to duza) ma tylko naped masztu i talerza anteny w srodku, gdzie w drugim wozie/przyczepie znajduja sie urzedzenia operatorskie.

Na przykladzie zestawu "Jadwiga", zabudowa taka sama ale roznie wyposazona (2 rozne anteny a 3 woz z "gola" buda)
Obrazek

Znalazlem jeszcze cos takiego:
Stacja radiolokacyjna pomiaru wysokości "Nida"
Obrazek
Na pierwszym planie Tatra z planu DBv na gorce Tatra z antena, no i trzeci pojazd z tylu niezidyntyfikowany.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2007, 21:00 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

dzięki wielkie
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

No taie to coś znalazłem, wyglada mi jakoś tak na wóz dowodzenia czy jak, ale specjalista nie jestem, moze ktoś się na tym lepiej zna. W każdym bądz razie to wszystko co w tym temacie mam do zaoferowania
Obrazek

Acha, co do Jawor-a, to taki jest w muzem kolo Jeleniej Góry, chyba nawet w internecie stronę swoją mają.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2007, 19:33 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
chudy
Kontakt:

bardzo dziekuję za fotki, jeżeli będzie możliwość to poproszę również o skany, DBv będę Ci bardzo wdzięczny
pepsigo2pl
Kontakt:

DBv pisze:A czy ten Jawor to w ogóle jeden pojazd był? Bo ja coś kiedyś czytałem, że zestaw obejmował 3 pojazdy.
Wiekszosc zestawow skladala sie z kilku pojazdow/urzadzen.

np zestaw Wolchow sklada sie z 3 wyrzutni, stacji radiolokacyjnej, wozu dowodzenia (a raczej naczepy), 2-3 elektrowni (moglem sie pomylic +/-) Moj przydzial bojowy to wlasnie (byly) elektrownie dla Wolchowa, potem dostosowane do zestawu Newa s.c (woz radiolokacyjny na podwoziu Maz, 3x wyrzutnie rakiet na bazie czolgu T55, elektrownia)

W sklad Jaworu tez na pewno wejdzie stacja radiolokacyjna (na zdjeciu), elektrownia, woz dowodzenia (tj na zdjeciu z Renatka).
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

A czy ten Jawor to w ogóle jeden pojazd był? Bo ja coś kiedyś czytałem, że zestaw obejmował 3 pojazdy.

Ja znalazłem rysunek wymiarowy T148 z wojskową nadbudowa specjalną, ale nie wiem co to jest do końca, bo nie opisane - pochodzi to z ksiązki "Modele karonowe samochodów". Jutro jeżeli będzie potrzeba to zeskanuje. Moze to wóz stanowiący element zestawu Jawor?
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

w książce Mariusza Starskiego, RADARY, (wyd. Warszawa 1981) jest jakieś jedno zdjęcie Jawora - obejmuje 3/4 anteny, z kiepskimi detalami pudła ciężarówki
pepsigo2pl
Kontakt:

DOPISANE:

to co jest dostpene od Permo, to nie jak nasz "Jawor" a bardziej stacja radiolokacyjna pomiaru wyskosci "Zofia". Z gory przepraszam za blad.

I fotki poszczegolnych pojazdow:

Rakieta S-75 "Wolchow" na naczepie z ciagnikiem ZIL175
Obrazek

Stacja Radiolokacyjna wykrywania celow na niskim pulapie "Renata"
Obrazek

Stacja radiolokacyjna pomiaru wysosci "Zofia", bodajze na Krazie 255(?)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 lip 2007, 07:48 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

To co walalo sie u mnie na twardzielu:
Obrazek
Jawor M2

Obrazek
Jawor M2ML

zdjecia pochodza z jakiegos MON'owskiego czasopisma... nie wiem skad, ale walaly sie u mnie :mrgreen:

DOPISANE:
Firma Permo-Miniaturen juz ma takie cudenka w ofercie... Wyrzutnia rakiet S-75 Wolchow, Stacja radiolokacyjna "Renata" (lub podobna), o cos jakby nasz "Jawor"
Ostatnio zmieniony 10 lip 2007, 07:46 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
chudy
Kontakt:

Poszukuję wszystkiego na temat radiolokatora Jawor

Witam, nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat więc wylądował tutaj, tak jak w temacie, jeżeli ktokolwiek dysponuje zdjęciami, planami lub jakimikolwiek innymi materiałami dotyczącymi TATRY 148 z radiolokatorem JAWOR, proszę o zmieszczenie ich tutaj lub przesłania na adres szczescie33@wp.pl
w sumie to wszyscy możemy na tym skorzystać ponieważ Hekttor planuje zrobić trawionkę do montażu Tatry właśnie z radiolokatorem Jawor, która bezie pięknym dodatkiem do polskich makiet a w szczególności do Eszelonów :mrgreen:
Pozdrawiam
Chudy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”