BR119 + dekoder Kuehn T125/T145

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Re: BR119 + dekoder Kuehn T125/T145

Post autor: KrzyszTTof »

ArturSch pisze:Czy tam czasem nie zostały wolne przewody zielony i fioletowy ? Można by dodatkowo oświetlić np wnętrze kabiny.
:P
Zostały, specjalnie nie są obcięte, czekają na zastosowanie w przyszłości ;)
Ostatnio zmieniony 08 lip 2007, 12:57 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: BR119 + dekoder Kuehn T125/T145

Post autor: ArturSchŁ »

BRAWO za pomysłowość !!
:mrgreen:

Czy tam czasem nie zostały wolne przewody zielony i fioletowy ? Można by dodatkowo oświetlić np wnętrze kabiny.
:P
Ostatnio zmieniony 08 lip 2007, 12:56 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

BR119 + dekoder Kuehn T125/T145

Post autor: KrzyszTTof »

Ponieważ pewnym zbiegiem okoliczności stałem się posiadaczem dekodera Kuehn T145 (który jest dość duży - 13,9 x 24,6 x 2,9) postanowiłem spróbować "upchnąć" go do jakiejś loki. Wybór padł na 119. Po wstępnych przymiarkach okazało się że powinien wejść bez absolutnie żadnych przeróbek. I wszedł:

Obrazek

Obudowa wchodzi bez problemu.

Dekoder nie posiadał złącza, a ponieważ ja nie posiadam lutownicy z ostrym grotem, która umożliwiłaby mi lutowanie przewodów do płytki loka, zrobiłem połaczenie trochę chałupniczo, ale skutecznie. Końcówki przewodów pocynowałem (przez co się usztywniły), następnie przy pomocy pęsety przewody jeden po drugim wtykałem do gniazda NEM (oczywiście zwracając uwage na kolejność), a nastepnie skleiłem je ze soba kropelką w żelu tuż przed gniazdem (ale tak, aby nie przykleiły się do gniazda ani niczego innego).

Lok w DCC śmiga super :D

P.S. Czarna taśma na bokach balastu to efekt wcześniejszej "modernizacji" spowodowanej tym, że fabrycznie obudowa jest zbyt lużna względem ramy.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2007, 11:46 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”