"Efekt Radomia", c.d. - kolor boczków
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
Re: "Efekt Radomia", c.d. - kolor boczków
Zbliżają się dwa duże spotkanie sTTandardowe w Będzinie i w Radomiu i wtedy można by pomalować boczki wszelkich modułów jakie pojawią się na zlotach na jednolity kolor.
-
- Kontakt:
a po drugie - to forum nikogo nie zmusza do stosowania sTTandarduMariusz pisze:Taka ankieta to już dawno była

Ostatnio zmieniony 11 sty 2008, 20:17 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Taka ankieta to już dawno była 

-
- Kontakt:
Nie, no raczej nikt nie będzie nikomu wytykał takich rzeczy, bo natura jaka jest, każdy widzi (drzewka też są krzywe) :-) kolor szyny też "pływa" - cytując LL :-) Ja w każdym razie nie zauważyłem, by ten temat wchodził z boków na modułMarcin pisze:(...)stres, że mi ktoś wytknie krzywe drzewko na module albo nie taki odcień trawy pod krzakiem. Dajcie spokój.

Ostatnio zmieniony 11 sty 2008, 10:01 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
Tak jak pisze Twardy, śmieszne jest to że robicie ortodoksję z koloru boczków. Zaraz bedzie ankieta jakiego koloru ma być patyna na szynach. Dla was modelarstwo to jest świątynia czy radość? Bo dla mnie ma to być przyjemność a nie stres, że mi ktoś wytknie krzywe drzewko na module albo nie taki odcień trawy pod krzakiem. Dajcie spokój.
-
- Kontakt:
Ja też stawiam na czarny, bo potem okaże się, że na skrzynkach są różne odcienie brązu znając życie...T_Domagalski pisze:STTandard będzie dopuszczał dwa kolory boków modułów...Czarny...Brązowy...
Owszem, maja rację "głosy" mówiące o dowolności, ale jednak jak już sie trzyma jakiś sTTandard

Decyzja należy do "guru"

Ostatnio zmieniony 10 sty 2008, 08:22 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Krótkie podsumowanie ankiety, która można juz uznać za skończoną:
STTandard będzie dopuszczał dwa kolory boków modułów:
Czarny (RAL 9005)
Brązowy (RAL 8003)
Po uwzględnieniu opinii budowniczych modułów wybrany został brąz gliniasty RAL 8003 zamiast proponowanego do tej pory brązu 8011. Powodem zmiany było to, że 8003 jest jednym z kolorów zalecanych przez FREMO oraz FKTT.
STTandard będzie dopuszczał dwa kolory boków modułów:

Po uwzględnieniu opinii budowniczych modułów wybrany został brąz gliniasty RAL 8003 zamiast proponowanego do tej pory brązu 8011. Powodem zmiany było to, że 8003 jest jednym z kolorów zalecanych przez FREMO oraz FKTT.
- drlukasz
- Kontakt:
Na podpięcie i zamaskowanie kabli będziecie mieli sporo czasu.ArturSch pisze:(...)i także plątaninę kabli czy różne nogi sTTandardowe
Co do nóg - czyżby organizator Trako nie zaoferował swojej zabudowy?
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 12:42 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A widziałeś jak dziewczyny ślicznie upinają szmatki na sobie albo na karniszachgemol pisze:...czyli byłaby pofalowana, co rzutowałoby na estetykę.

-
- Kontakt:
Nie uwzględniłeś rzeźby terenu. Tkaninę trzeba by upiąć tak, aby całkowicie zasłonić boczki, czyli byłaby pofalowana, co rzutowałoby na estetykę.ArturSch pisze: jeśli chcemy by moduły wyglądały identycznie na spotkaniu (np na TRAKO) to należałoby zakupić kilkadziesiąt mb tkaniny (choćby zielone płótno) i ładnie równo upiąć ją wokół boków modułów. Przy jej odpowiedniej szerokości zamaskuje nie tylko tęczę boczków ale i także plątaninę kabli czy różne nogi sTTandardowe.

Proponuję boczki pomalować w kamuflaż czarno-brązowo-zielono-szary, co wizualnie zleje się z zielenią makiety i wszyscy będą zadowoleni.

Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 10:19 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Teraz na poważnie:gbbsoft pisze:Dla jednych to jest nieważne, dla innych ważne, skoro temat wraca po ran n-ty...

- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
W sumie to w ten sam sposób można powiedzieć o rodzaju trawy na końcu modułu, czy kształcie profilu, w końcu wystarczy, aby lok przejechał...twardy pisze:Cała ta dyskusja jest troszkę śmieszna .
Czy to jest najważniejsze jaki będzie kolor boczków !

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Byleby nie : bordo-róż-na wiśnietwardy pisze:... może być fiolet czy róż a może turkus ...lub brąz w odcieniu karminu biskupiego

-
- Kontakt:
Cała ta dyskusja jest troszkę śmieszna .
Ja jestem eNkowcem i ciesze się że my nie mamy tych problemów .
Panowie budujcie moduły a kolor ... co za różnica ... będzie jaki będzie !
Od dawien dawna wiadomo że czarny odcina sie najlepiej ale może być fiolet czy róż
a może turkus ...
lub brąz w odcieniu karminu biskupiego . 
Ja jestem eNkowcem i ciesze się że my nie mamy tych problemów .
Panowie budujcie moduły a kolor ... co za różnica ... będzie jaki będzie !
Od dawien dawna wiadomo że czarny odcina sie najlepiej ale może być fiolet czy róż
a może turkus ...

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: Natura Górą!
mahlerian pisze:... naturalny kolor drewna.
To będzie w kolorze naturalnego styroduruT_Domagalski pisze:A co, jeśli ktoś (...) z oszpachlowanego styroduru?

Poprostu pomalować na czarno-brązowo-zielono w kolorze naturalnie bejcowanego drewna ...