Kolejki wąskotorowe w całej Polsce

Nasze fotki z wypraw kolejowych i nie tylko... Pamiętaj tylko by podać źródło, jeśli to nie Twoje zdjęcia.

Moderator: mod-Galeria

ODPOWIEDZ
BarTT
Kontakt:

Re: Kolejki wąskotorowe w całej Polsce

Post autor: BarTT »

Po krótce przedstawię Wigierską Kolej Wąskotorową (WKW). Obecnie długość trasy to 10km (w jedną stronę oczywiscie) - pierwotnie miała z pewnością ponad 30km, ale dokladnie nie wiem. Szlak biegnie przez teren Wigierskiego Parku Narodowego, jednego z najpiekniejszych w Polsce. Niegdyś kolej służyła do przewozu drewna.

Peron:
Obrazek

Loka, a w tle rozjazdy do lokomotywowni:
Obrazek

Odjazd!
Obrazek

Odcinek biegący przy szosie:
Obrazek

Stacja końcowa i przestawienie loki na mijance:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 cze 2007, 15:41 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

mariosz pisze:Wiele z tych kolejek mogłoby dowozić ludzi do normalnotorowej kolei, wozić towary....
Wcześniej należałoby tylko reaktywować PRL i zadekretować, że jest rok 1955. Ale co tam, dla chcącego....
mariosz
Kontakt:

Post autor: mariosz »

Wiele z tych kolejek mogłoby dowozić ludzi do normalnotorowej kolei, wozić towary teraz kiedy nasza gospodarka tak pędzi, albo być poprostu atrakcjami turystycznymi. W Górach Świętokrzyskich istaniała kolej leśna, która jeszcze za komuny została rozebrana. Teraz byłaby to wspaniała atrakcja - dojechać sobie pośpiechem do Suchedniowa, przesiąść się na wąskotorówke i objechać całe Góry Świętokrzyskie. Mapki i opisy świętokrzyskich kolejek mam na www.kolejskarzysko.net w dziale kolejki wąskotorowe - dla chętnych oczywiście:)
[center]www.kolejskarzysko.net[/center]
[center]Ponad 300 zdjęć, filmy, kolejowe crash testy, aktywna mapa węzła i wiele ciekawych rzeczy.Zapraszam!!![/center]
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Gdyniak pisze:.....program o kolejach w Anglii i tam była mowa, że mają parowozy wąskotorowe z Polski. Pięknie odrestaurowane i cały czas na chodzie......
Na pewno wąskotorowe ??? Bo w Anglii są dwie "Ferrum-ki" (pomalowane na wiśniowo), o "narrowach" nie słyszałem
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

W Mlawie silami wolontariuszy udalo sie uruchomic Lxd2-323. I jeszcze kilka zdjec z 9 czerwca.

Krzysztof
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Podróżując po Europie spotykałem nasze parowozy np. w Finlandii, Szwecji, Niemczech, Austrii, Czechach, może gdzieś jeszcze?
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

Są to wiadomości z przed kilku lat. Jeszcze jak mieszkałem w Krośniewicach to rozmawiałem z pracownikami wąskotorówki i oni mi o tym mówili. A ostatnio oglądałem na Discovery cykliczny program o kolejach w Anglii i tam była mowa, że mają parowozy wąskotorowe z Polski. Pięknie odrestaurowane i cały czas na chodzie. No szkoda, że nie oglądamy tym parowozów u nas w kraju.
mariosz
Kontakt:

a możesz cos więcej mi o tym napisać albo jakiegoś linka wysłać, bo nic nie słyszałem, że tabor wąskotorowy sprzedawano na zachód - myslałem, że wszystko na złom poszło
:arrow: :arrow: :arrow: www.kolejskarzysko.net
[center]Ponad 300 zdjęć, filmy, kolejowe crash testy, aktywna mapa węzła i wiele ciekawych rzeczy.Zapraszam!!![/center]
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

A spora część taboru wyjechała do Szwecji, Anglii lub Niemiec.
mariosz
Kontakt:

Piękna sprawa z tą kolejką nawetbabcie pomagają:) Ale ogólnie to w dobrym stanie torowisko jest po usunięciu traw. Tylko pogratulować wytrwałości i pracy!Szkoda, że większość takich kolejek w polsce uległa zniszczeniu, rozebraniu itp.
:arrow: :arrow: :arrow: www.kolejskarzysko.net
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

W moich rodzinnych stronach w Krośniewicach w centrum Polski jest jeszcze funkcjonująca kolej wąskotorowa. Ma swoich fanów dzięki którym można jeszcze podziwiać piękne okolice Mazowsza i Kujaw. Zdjęcia są dostępne na stronie
MarcinSz
Kontakt:

Post autor: MarcinSz »

wspominano o tej starowince w 3 lub 4 numerze SK z tego roku
Marcin Szwanenfeld
mariosz
Kontakt:

Kolejki wąskotorowe w całej Polsce

Nie było jeszcze takiego tematu więc ja przedstawie wam wąskotorówkę Szydłowiec Chlewiska. Chciałem wam to pokazać bo z tej kolejki jedyne co się zachowało to stara parowozownia i parowozik z 1885roku - to chyba jeden ze starszych w Polsce. Linia powstawała od 1918 roku do 1921 a zakończyła działalność na przełomie lat 40 i 50-tych. Potem kradli co się dało. Woziła rude żelaza z Wzgórz Koneckich ( pasmo leży w Górach Świętokrzyskich na granicy woj. Świętokrzyskiego i Mazowieckiego ) woziła tą rude z kopalni w Skłobach do huty w Chlewiskach, a produkty jechały ok 15km do stacji PKP w Szydłowcu na lini Kielce Radom. Nasyp zachował się na całej długości.Tu macie najciekawsze foty reszta na stronie poniżej.Wklejajcie tutaj fotki i opisujcie kolejki które jeździły gdzieś obok was - będzie fajnie ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 cze 2007, 17:52 przez mariosz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria”