Mowimy NIE zoltym LED'om i niebieskim Xenonom
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Mowimy NIE zoltym LED'om i niebieskim Xenonom
Rozwiązaniem są LEDy ciepłobiałe. 5 mm do dostania w TME, 3 mm do upolowania na ebay, SMD póki co nie do kupienia, chociaż parę firm je produkuje (np. Osram).
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
To nie jest Kaczynski. Przynajmniej nie ten z Tarnowa.WM-MODEL pisze:Jeżeli to taki niewysoki facio z zupełnie siwymi włosami, to co miesiąc handluje swoimi... tymi, no... modelami? na giełdzie w Warszawie.pepsigo2pl pisze:...jednak p. Kaczynski sie nie wycofal az tak bardzo z handlu
Kaczynski nigdy na gielde do Warszawy nie przyjedzal i nie przyjezda. Wszytko to co sprowadzal sprzedawal moj znajomy, ktoremu R. Kaczynski przesylal swoja oferte.
Kaczynskiego znam osobiscie i wiem z pierwszej reki, ze dzialanosc w swiecie polskiego moldelarstwa kolejowego jest juz w jego przypadku przeszloscia.pepsigo2pl pisze:hehe moze sie ukrywa przed nami?? Nie wiem jak p. Kaczynski wyglada, na gielde W-wska tez nie uczesczam.
Bylby to bardzo przydatny trop, gdyz w jego "ofercie" byly b. ciekawe czeskie kity...
Ktokolwiek wie, ktokolwiek widzial...
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 02 maja 2007, 19:33 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
-
- Kontakt:
No dobra, to taka mala zlosliwosc bylaWM-MODEL pisze:![]()
Eeee... no... czyżby pobyt w UK spowodował u Ciebie trudności w rozumieniu tekstu po polsku?
Przecież WYRAŹNIE napisałem, że zadzwoniłem.
(...)

- WM-MODEL
- Kontakt:
pepsigo2pl pisze:Moze tak samo jest z zestawem pocztowym

Eeee... no... czyżby pobyt w UK spowodował u Ciebie trudności w rozumieniu tekstu po polsku?
Przecież WYRAŹNIE napisałem, że zadzwoniłem.
Nawiasem pisząc, podczas pisania poprzedniego tekstu

Władek
Ostatnio zmieniony 02 maja 2007, 19:32 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No to szkoda...bede musial obejsc sie smakiemWM-MODEL pisze:Szkoda czasu... wyprodukowano tylko 500 szt., specjalnie dla Conrad'a, obecnie "towar niedostępny".
Wystarczył jeden telefon: 022-627-80-80, wisisz mi 0,75 PLN![]()
Pod tym numerem można BEZ PROBLEMU sprawdzić dostępność każdego towaru z KAŻDEGO katalogu C.

Ja raczej zakupow via Conrad.pl nie bede robil - siedze od dluzszego juz czasu w UK. Sie namyslilem i wlasnie wtedy dostalem ta smutna wiadomosc od anglikow, ze nie da rady - a tu sie okazuje, ze jednak mozna bylo - u PolakaWM-MODEL pisze:Poza tym, moje uwagi odnosiły się do zakupów via conrad.pl. Zamiast "się namyślać", trzeba było kupować te... wagoniki![]()

Moze tak samo jest z zestawem pocztowymWM-MODEL pisze:W zasadzie moja gafa, faktycznie sąObiło mi się o uszy kiedyś, że mają zaprzestać ich sprzedaży...

hehe moze sie ukrywa przed nami?? Nie wiem jak p. Kaczynski wyglada, na gielde W-wska tez nie uczesczam.oelka pisze:Handluje tylko z jakims Niemcem z Berlina. I z nikim wiecej.WM-MODEL pisze:Jeżeli to taki niewysoki facio z zupełnie siwymi włosami, to co miesiąc handluje swoimi... tymi, no... modelami? na giełdzie w Warszawie.
Bylby to bardzo przydatny trop, gdyz w jego "ofercie" byly b. ciekawe czeskie kity...
Ktokolwiek wie, ktokolwiek widzial...
- WM-MODEL
- Kontakt:
Szkoda czasu... wyprodukowano tylko 500 szt., specjalnie dla Conrad'a, obecnie "towar niedostępny".pepsigo2pl pisze:Skoro to nie jest problem zeby zamowic - to moze bylbys tak mily i zamowil ten zestaw pocztowy dla mnie??
Wystarczył jeden telefon: 022-627-80-80, wisisz mi 0,75 PLN

Pod tym numerem można BEZ PROBLEMU sprawdzić dostępność każdego towaru z KAŻDEGO katalogu C.
Poza tym, moje uwagi odnosiły się do zakupów via conrad.pl. Zamiast "się namyślać", trzeba było kupować te... wagoniki

W zasadzie moja gafa, faktycznie sąpepsigo2pl pisze:Przez zlosliwosc napisze tylko: Ale przeciez sa w katalogu

Jeżeli to taki niewysoki facio z zupełnie siwymi włosami, to co miesiąc handluje swoimi... tymi, no... modelami? na giełdzie w Warszawie.pepsigo2pl pisze:...jednak p. Kaczynski sie nie wycofal az tak bardzo z handlu
Władek
Ostatnio zmieniony 02 maja 2007, 19:32 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 3 razy.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Handluje tylko z jakims Niemcem z Berlina. I z nikim wiecej.pepsigo2pl pisze:To jednak p. Kaczynski sie nie wycofal az tak bardzo z handlu akcesoriami modelarskimi...?WM-MODEL pisze:ATPO, Pan R. KACZYŃSKI sprzedaje żaróweczki właśnie z Conrad'a![]()
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 02 maja 2007, 19:31 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
-
- Kontakt:
Nie oskarzaj mnie o takie rzeczy. Gdyby tak bylo dawno bym zakupil ten zestaw pocztowy.WM-MODEL pisze:Eufemistycznie pisząc... gupoty wypisujeszpepsigo2pl pisze:...Jezeli tego nie maja w poslkim Conradzie, to tego nie kupisz
...Nie ma mozliwosci wysylki miedzy-narodowej![]()
Moze zmienila im sie polityka przez ostatnie pare miesiecy, ale jak rozmawialem z angielskim Customer Service (przez telefon), serdecznie mnie przeprosili i powiedzieli, ze produkt dostepny jest tylko na DE. Moze elektryczne/elektroniczne duperele Ci przysla ale zestawu TT - Nie

Przez zlosliwosc napisze tylko: Ale przeciez sa w kataloguWM-MODEL pisze:A raczej były, Conrad już w zasadzie nimi nie handluje...

To jednak p. Kaczynski sie nie wycofal az tak bardzo z handlu akcesoriami modelarskimi...?WM-MODEL pisze:ATPO, Pan R. KACZYŃSKI sprzedaje żaróweczki właśnie z Conrad'a![]()
Wspomniana zywotnosc dotyczy zarowek Conradowskich a nie Miniatronics, ktorych minimalna zywotnosc (jaki wynika z kilku postow wyzej) to 500h. Ja chyba jednak postawie na efekt wizualny, bo LED'y juz mnie zaczynaja denerwowacArturSch pisze:Pamiętajmy, że te mikrożaróweczki nie są (prawdopodobnie) przystosowane do pracy w ruchu(...)stąd ich obniżona trwałość.WM-MODEL pisze:Zaróweczek dostępnych w Conrad'zie nie warto kupować, ich żywot jest średnio 40 godzin...
Z punktu widzenia trwałości LEDY są bezkonkurencyjne,
z punktu widzenia efektu wizualnego, żaróweczki są nie do pobicia.

- WM-MODEL
- Kontakt:
Niska trwałość tych żaróweczek nie wynika z "pracy w ruchu", one po prostu już takie są
A raczej były, Conrad już w zasadzie nimi nie handluje...
Władek

A raczej były, Conrad już w zasadzie nimi nie handluje...
Władek
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Pamiętajmy, że te mikrożaróweczki nie są (prawdopodobnie) przystosowane do pracy w ruchu. Rozgrzane włókno jest czułe na drgania, a w loku zawsze są jakieś udary - stąd ich obniżona trwałość.WM-MODEL pisze:... ich żywot jest średnio 40 godzin...
Z punktu widzenia trwałości LEDY są bezkonkurencyjne,
z punktu widzenia efektu wizualnego, żaróweczki są nie do pobicia.

- WM-MODEL
- Kontakt:
Eufemistycznie pisząc... gupoty wypisujeszpepsigo2pl pisze:...Jezeli tego nie maja w poslkim Conradzie, to tego nie kupisz
...Nie ma mozliwosci wysylki miedzy-narodowej

Conrad jest międzynarodową firmą wysyłkową i bez różnicy skąd i dokąd wysyłany jest towar. Jedyne róznice dotyczą cen, np. napęd tzw. wolny do semaforów Viessmann'a kosztuje w conrad.de cca 14 euro, w conrad.at cca 10 euro.
Zamawiając coś via conrad.pl po prostu podajesz pełny numer katalogowy tego czegoś i cenę w ojro, czy tam w czymś innym. Pełny numer, tzn. 6 cyfr +2 znaki identyfikacji katalogu. Dobrze jest też podać na boku nazwę katalogu.
Niejednokrotnie zamawiałem w ten sposób, bez problemów. Jedynie to, że conrad.pl przelicza ojro->złotówki po nieco wyższym kursie, ale to minimalna różnica, obecnie kilka czy kilkanaście groszy.
W zasadzie bez znaczenia, gdyż 19zł, standardowy koszt przesyłki z zagranicy do PL i tak jest tu najniższy.
I też to, że dobrze jest posłać faksem, emile czemuś "giną" w conrad.pl
Zaróweczek dostępnych w Conrad'zie nie warto kupować, ich żywot jest średnio 40 godzin...
http://www.barthelme.de
ATPO, Pan R. KACZYŃSKI sprzedaje żaróweczki właśnie z Conrad'a

Władek
PS. Jak podajesz sznurek z wyszukiwarki Conrad'a, wybierz ten spod prawego guzika myszy z <właściwości strony>, bo ten z okienka przeglądarki szybko się dezaktualizuje.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2007, 08:39 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Dla leniwych krotkie streszczenie informacji, ktore udalo mi sie znalezc w necie, dane dotycza glownie zarowek Miniatronics:
zarowki Miniatronic sa z fabrycznie przylutowanymi przewodami - te z Conrada nie, Lutujac we wlasnym zakresie mozna latwo przegrzac zarowke przez co albo ja uszkoszc lub skrocic zywotnosc
napięcie x prąd = moc, jest rzędu 20 mW czyli 0,02 W. Jest lekko ciepła, nie gorąca. Dla porównania typowa dla piko zarówka 16 V x 50 mA = 800 mW czyli 0,8W tj 40 razy więcej.
Zarówki mają długą żywotność minimum 500 h i całkowicie nie wytwarzają ciepła {sprawdzone i stosowane } dają piękne jasne światło.
A co do grzania to każda żarówka ponad 90% pobranej energii zamienia na ciepło, czyli nie ma nie grzejących się żarówek. Tyle że żarówka 1,2V - 20 mA jest ledwo ciepła, na ciepło zamienia porównywalną ilość energii co LED.
Wiekszosc cytatow pochodzi z Forum Kolejowego "TOLOLOKO"To że w Conradzie są takie same nie oznacza ,że są to żarówki Miniatronic , jest jeszcze parę innych producentów co robią takie same , ale to buble ,i palą się po paru godzinach pracy a światło dają o połowe słabsze(...)
modelarze z USA od razu je wywalają i dają Miniatronic(...)
jak pokazałem Miniatronik pewnemu polskiemu producentowi modeli ,to powiedział ,że od tąd dziadostwa montować nie będzie tylko te co mu pokazałem
Ostatnio zmieniony 02 maja 2007, 08:29 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No wlasnie nic nie napisales, stwierdziles, ze mam opisac wrazenia za jakis czas
A to nie wyjasnia zbyt wiele. Nie mam nic przeciwko systematycznej wymianie zarowek - coz za cos. Nie mozna miec wszystkiego. Czy oprocz krotkiego zycia maja one jeszcze jakies minusy??
Kazdy wie, ze zarowki maja krotsza zywotnosc niz LED'y - oczywiste, ale za to wygladaja o wiele, ze tak powiem, realistyczniej.

Kazdy wie, ze zarowki maja krotsza zywotnosc niz LED'y - oczywiste, ale za to wygladaja o wiele, ze tak powiem, realistyczniej.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2007, 21:06 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie unoszę sie , a na myśli miałem dokładnie to co napisałem.
Opinie co do trwałości tych żarówek nie są tak entuzjastyczne.
Opinie co do trwałości tych żarówek nie są tak entuzjastyczne.
-
- Kontakt:
Nie rozumiem Darku dlaczego sie... unosisz. Nie montowalem, od tego jest forum zeby sie dzielic spostrzezeniami. Czyzby byl jakis problem z nimi??
Chcialbym zauwazyc, ze w "Ludmilach" i V60 oswietlenie wlasnie jest zarowkowe. Ostatnio trzymalem Ludmilki z wlaczonymi swiatlami prez caly weekend... i nic sie nie stalo... a moze przeoczylem??
Chcialbym zauwazyc, ze w "Ludmilach" i V60 oswietlenie wlasnie jest zarowkowe. Ostatnio trzymalem Ludmilki z wlaczonymi swiatlami prez caly weekend... i nic sie nie stalo... a moze przeoczylem??