Konstrukcja torTTa

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Konstrukcja torTTa

Post autor: ArturSchŁ »

W swoich segmentach 90x120 cm dałem tylko po jednej wzdłuż i w poprzek, czyli co 45 i 60 cm.
:P

Ta długa (ok. 120 cm) z jednej listwy, te krótkie (po ok. 45 cm) dzielone. Listwy 70x20 mm.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Wszystko to zależy od konstrukcji makiety. Jeśli robisz to na jednej dużej płycie to raczej co 40 cm, a jeśli tak jak ja planuję na oddzielnych segmentach każdy większy fragment, to wtedy zaczyna się kombinacja.
Krzysztof F
Kontakt:

Jaki dajecie odstęp?

Post autor: Krzysztof F »

Co ile cm montujecie kantówkę usztywniającą (rozpórkę)/? Rozumiem, że poza ramą główną pod płytą są jeszcze dodatkowe rozpórki usztywniające.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

Ja dawałem ramę z desek 20/70 mm przy sklejce 6mm i segmentach 120/60. Usztywnienie jest wystarczające.

J
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Moje segmenty mają 90 x 120 cm i są podparte listwami 20 x 80 mm, grubość sklejki to 8/10 mm. Całość jest w miarę sztywna, a jeszcze udaje mi się je samemu nosić.
:P
Ostatnio zmieniony 27 lut 2007, 08:59 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Obawiam się że grubość skrzynki jest bardzo mocno związana z rozmiarami i sposobem chowania. Pod moją makietą ,która zasadniczo jest cieżka i raczej stateczna zastosowałem deski zakupione w budowlanym o wymiarach 2cmx9cmx100cm. Efekt jest bardzo dobry makieta jest prosta we wszystkich płaszczyznach i wygląda to solidnie i ładnie. Mój tortt ma wymiary 235x105 i ok70cm wysokości także potrzebne było solidne wzmocnienie. Przy mniejszych makietach będzie można zastosować mniejsze deski.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Konstrukcja torTTa

Post autor: Fantomas »

Mam pytanie co do konstrukcji torTTa, chodzi o grubość skrzynki. Nie ma jakichś konkretnych wytycznych (jak np. w sTTandardzie), ale tutaj np.: http://as.rumia.edu.pl/tt/makieta/konsru_1.htm rama ma 5 cm, znalazłem też opisy dochodzące do 11 cm. Myślę, że zasadniczo na ten wymiar wpływają rozmiary mechanizmów schowanych pod płytą. Stąd rodzi się pytanie: jaką faktycznie grubość dobrać, żeby nie mieć kłopotów z montażem elementów, żeby nie wystawały poza konstrukcję, ale zarazem nie przesadzić z masą i grubością tejże konstrukcji (zwłasza, gdy ma być odpowiednio chowana).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”