01478 czyli część TEE

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Re: 01478 czyli część TEE

Post autor: Marcin »

Jacku. Polecam zanitowanie nitem żelaznem !!! :mrgreen: A swoją drogą. M.in.dlatego nie gustuję w lokach elektr.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Niestety :(

Ta śruba działa mi na nerwy! Nie mogą jej pomalować? Albo skrócić? I to ta stercząca śruba tyczy się zarówno Tilliga jak i Kuehna. Obaj ci producenci zaopatrują się u tego samego dostawcy w pantografy. w E 42 jest wyższa podstawa, więc tej śruby aż tak nie widać. Zresztą napisałem jasno w opisie, że mnie to drażni! Tu mogę powiedzieć więcej, wtęcz mnie to wk..rwia bo ładne dachy są szpecone takimi psujami

http://www.ttclub.pl/img/testy/elektr/140/05.jpg

http://www.ttclub.pl/img/testy/zestawy/01478/16.jpg

A nie można tak?

http://www.ttclub.pl/img/testy/elektr/42/07.jpg
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Zestaw jest piękny, klimatyczny. Loka bajeczka, wagony milusie. Ten napis Trans Europe Express - chyba nigdzie więcej w TT nie występuje ? Jedyny problem skąd na to wszystko kasę brać ?

PS: jedyny ans, to pośrodku pantografu z dachu, mosiężna śruba sterczy, i to nie tylko w tej loce !
:)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2007, 22:38 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

aparat wyolbrzymił. Owszem, są szwy, ale w granicach rozsądku. Dokładnie takie same są w 118, 132 (jak się przyjrzeć). Ma też je 225 i 119. Od środka jest gładko, więc tragedii nie ma. W oryginalnych lokach tu się kończą blachy proste, a zaczynają krzywe.

Tu masz trą samą drugą kabinę, tylko z innym kątem padania światła i już nic nie widać

http://www.ttclub.pl/img/testy/zestawy/01478/01d.jpg

A tu masz drugą stronę tejże loki

http://www.ttclub.pl/img/testy/zestawy/01478/02d.jpg

Wszystko zależy z jakiego kąta światło padnie
Ostatnio zmieniony 27 lut 2007, 22:13 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Mam takie pytanko na 9 i następnych fotkach widać jakby na pierwszej przedniej uszczelce okna (z boku lokomotywy) odlazła farba. To to jest widoczne czy to aparat wyolbrzymił ?? I czy tak już było czy się samo zrobiło ??
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Na samym dole opisu wstawiłem film TEE już z DCC

Tu nie ma żadnych fejków - światła tak świecą i już! Lokomotywa tak jeździ i koniec!
Ostatnio zmieniony 27 lut 2007, 11:37 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
darek5860
Kontakt:

Post autor: darek5860 »

Witam

Oto kilka zdjęć WR132 co prawda w innym malowaniu ale zawsze...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przyciemniane szyby zdecydowanie wpływają na kolor diód, co widać w porównaniu do wagonu przedziałowego z białymi szybami.
Jest takie same oświetlenie, na tych samych diodach.
W tych wagonach oświetlenie z dekoderem na listwie.
Funkcje od F0 do F4. Zapalanie 1 części przedziałów, 2 części, oddzielnie korytarz, WC, koniec składu.

Na tych zdjęciach oświetlenie częściowo wygaszone.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 lut 2007, 21:20 przez darek5860, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Uważam, że jednak mój WR 132 DSG jakoś tak bardziej mi sie podoba. A zestaw oglądałem w AMC. Jednak nie jestem zwolennikiem loków elektrycznych więc go nie kupię. :P
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Której ramki Ci brakuje? Ja akurat mam ich od groma, coś by sie poradziło :)
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Moja opinia na temat zestawu jest taka:
1. Poprawiono naped w BR 112 vs BR 110 (epV museumlok) - konstrukcja znacznie cichsza, bez nieprzyjemnego terkotu, konkurencja Kuehna zrobiła chyba swoje. Dotyczy to zarówno analogu jak i cyfry. Wiem , wiem naped to rodzina E11, ale naprawde , albo dobrze trafiłem, albo cos sie poprawiło!!
2. Niestety w secie z wagonami ujawnił sie brak jednej ramki z elementami do montażu, oraz kołnierz przejscia miedzywagonowego był ułamany
3. Ilosc elementów do montazu jest "kosmiczna", cos dla lubiących wyklejanki, elementy sa dopasowane.
4. W wagonach brakuje oświetlenia, troche to zaskakujące przyznam, szczególnie w secie.
5. Całosć sprawia ekstra wrażenie, tym bardziej, że można jeszcze do setów dopasować TO ,TO lub TO
6. Do kompletu TEE mozna dopasować ponadto BR 103 Beckmanna, BR 114 Kuehna lub poszukać takiej perełki.
7. Kilka zdjęć setów, autorstwa Modelarzy TT mozna znaleźć na Ich stronie w dziale: Tabor
http://modelarzett.ovh.org/My_Homepage_ ... age33.html
8. Podsumowując, polecam ten zestaw, na makiecie prezentuje sie bardzo ładnie, mozna tez rozbudować zestawy w całkiem pokaźny park TEE.

Pozdrowionka dla Was, Maciek
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Dziękuję Krzyśku, nocą poprawię!
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Podobnie jak w WR 132 przyciemnione szyby mające chronić pasażerów przed słońcem (o klimatyzację w latach 60 - tych było ciężko!),
Przyciemnione szyby nie maja za zadanie zastapic klimatyzacji.
Wagon Avmz111 od poczatku produkcji tj. od 1962 roku byl wyposazony w klimatyzcje "Jet-Air". Zreszta najlepszym przykladem wyposazenia w klimatyzacje jest brak wywietrznikow dachowych. Wagon ten byl konstruowany na potrzeby luksusowych pociagow "Reingold-Zug" stad takie wyposazenie.
WR132 tak samo jak Avmz111, od poczatku byl wyposazony w klimatyzacje.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Dziękuję za uwagi - każda jest cenna! Dzięki nim właśnie testy się zmieniają i są wzbogacane o kolejne doświadczenia. I dzięki takim uwagom testy są, jakie są, a sporo osób mówi, że są obiektywne i dobre, za co DZIĘKUJĘ moim kolegom, którzy mi mocno pomagają!

A największą satysfakcją jest, jak ktoś mi mówi, że dzięki testowi kupił model i jest z niego zadowolony. O to właśnie tu chodzi!
Ostatnio zmieniony 25 lut 2007, 17:36 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Re: 01478

Post autor: KrzyszTTof »

Charakterek pisze:Nowy test a w zasadzie opis dopiero. No to czytamy i dzielimy się uwagami!
Mała uwaga - to co jest na wózkach to są piasecznice a nie piaskownice....

A zestaw pikny, lecz ja osobiście nie gustuję w DB, wolę klimaty NRD/DDR.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

01478 czyli część TEE

3997_c[1].jpg
Nowy test a w zasadzie opis dopiero. No to czytamy i dzielimy się uwagami!

01.jpg
02.jpg
03.jpg
[Fotki ze strony TTkatalog.cz]
Ostatnio zmieniony 25 lut 2007, 20:48 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”