...i mamy sporo DYMIstorów (spalonych tranzystorów)gbbsoft pisze:3. Polacy naród kombinujących. Dzięki temu znamy lepiej jak działają urządzenia...

Moderator: mod-Elektryka i DCC
...i mamy sporo DYMIstorów (spalonych tranzystorów)gbbsoft pisze:3. Polacy naród kombinujących. Dzięki temu znamy lepiej jak działają urządzenia...
Nie tylko loka ale i wagony (np Bipy z oświetleniem, ICE z dodanymi blaszkami do obu głowic).gbbsoft pisze:...gdy lokomotywy siedzi częścią kół na torach DCC, a częścią na torach zasilanych prądem stałym, to zwiera jedno z drugim.
To jest OCZYWISTECharakterek pisze:... spokojnie przechodzić płynnie z analoga na cyfrę i spowrotem. Warunkiem jest odizolowanie obu toków szynowych!
Nie. To naturalne zachowanie.Ciamek pisze:Właśnie odkryłem następny plus DCC. Po postawieniu cyfrowej loki na tory i podłączeniu FZ1 loka jeździ na napięciu stałym prawie jak analog, i teraz mam pytanie czy są ku temu jakieś przeciwwskazania tak jak w przypadku jazdy analogowej loki na adresie zerowym Lenz'a?
Może i on jest pomysłem Lenza ale jest w najbardziej podstawowej normie NMRA DCC: http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-index.php?page=S-9.1andrzejc pisze:Adres 0 do sterowania analogiem jest pomysłem Lenza i jak
widać z różnych przykładów nie najszczęśliwszym
W sumie można o ile (a) na któtko (np: dla sprawdzenia, czy działa) (b) nie jeżdzić za szybko. A jak nie ma potrzeby, to nie stawiać. Po co później pluć sobie w brodę...Ciamek pisze:Aha, to dziękuję nie kupuję. Tzn Lenz'a już mam ale analogowej loki tak na torach nie postawię.
Jazda lokomotyw analogowych w DCC
W standardzie przewidziano możliwość uruchomienia jednej lokomotywy bez zamontowanego dekodera (analogowej) na makiecie zasilanej sygnałem DCC.
Jak to jest możliwe? Jak się spojrzy na wykres prądu płynącego to wykresu nad osią X jest taki sam jak wykres pod osią X. Oznacza to, że po postawieniu "normalnej" lokomotywy jest ona najpierw "rzucana" w jedną stronę a potem w drugą. W sumie, ponieważ dzieje się to bardzo szybko, to stoi w miejscu (tylko buczy).
Jeżeli użytkownik ustawi na manipulatorze adres 0 (zero) i przekręci gałkę, to nagle centralka przestaje nadawać sygnały symetryczne. Bit "0" dla jednej z dwóch połówek trwa dłużej niż normalnie. Spowoduje to, że lokomotywa analogowa zacznie dostawać niesymetryczny prąd, co dalej spowoduje, że w jedną stronę będzie "szarpana" dłużej niż w druga - zacznie w tą stronę jechać. Wybór połówki, dla której "0" jest dłuższe, determinuje kierunek jechania, a wydłużenie połówki "0" - prędkość jechania.
W ten sposób można (nie we wszystkich systemach, w Roco - nie, w Lenz - tak) sterować jedną lokomotywą analogową na makiecie cyfrowej. Uwaga praktyczna: udało nam sie w ten sposób spalić kilka lokomotyw, ponieważ napięcie podawane do takiej lokomotywy praktycznie przekracza 12V.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość