mam skrzynki

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
badys
Kontakt:

Re: mam skrzynki

Post autor: badys »

zacząłem przerabiać skrzynki - 1-sza padła, blat poszedł o około 16 mm niżej, na górę styropian 1cm i na to miękka płyta pilśniowa 6mm (taka jak pod panele), faktycznie będzie łatwiej wykończyć powierzchnię - ukształtować teren
minus - stała się co nieco cięższa :mrgreen:
Dzięki "miki"
wychodzi na to, że człowiek przez 15 lat do szkoły i uczy się, potem kończy szkołę i zaczyna uczyć się dalej :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, 21:21 przez badys, łącznie zmieniany 1 raz.
badys
Kontakt:

oczywiście że da się górę wepchnąć między ścianki, wystarczy odkręcić wkręty dookoła, i wewnątrz zamontowane cienkie kątowniki podtrzymujące całość na jednym poziomie, po czym przykręcić dwa centymetry niżej, wyjątkiem jest ta wisząca, bo blat jest ze sklejki 6mm i oprócz kątownikó i dwóch poprzeczek jest solidnie sklejona jakimś patexem montażowym - trzyma jak cholera. :mrgreen: ale dam rady zawsze mogę łańcuchową oblecieć blat dookoła to sam spadnie 2cm niżej :mrgreen:

a w temacie zaniechania budowy stacji na rzecz prostego szlaku lub czegoś podobnego, ewentualnie prostej stacji, podjąłem decyzję również - dalej upieram się przy skomplikowaniu całego układu i będzie stacja dwa tory główne, perony po boczkach, w jej przedłużeniu kawałek rampy i trzy bocznice :mrgreen: , całość sterowana będzie cyfrowo, bez kombinowania w analogu bo sobie nie poradzę, i moduły będą stały u mnie w pokoju zabaw, :mrgreen: Tak sobie myślę, że za lat kilka -gdy będę na etapie wykańczania moich modułów STTANDART woogle nie będzie przewidywał nawet możliwości sterowania w analogu. :lol:

Niestety jestem uparty jak osioł i dopóki sam czegoś nie sp****e to nie uwierzę, zawsze mogę zrobić pożar na koleji. :/
Ostatnio zmieniony 26 sty 2007, 22:02 przez badys, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

No a poza tym - jakieś konkluzje?? Bo trochę szkoda tych skrzyń (całkiem fajna techniczna szuflada z nich by była Obrazek

Gdyby dało się wepchnąć górę między ścianki o 2 cm, może coś by .....
badys
Kontakt:

miki pisze:

ale to już kolejny przypadek odwalenia kawału dobrej, do niczego niepotrzebnej roboty....
jak nie potrzebnej - zdobyłem doświadczenie jak nie należy budować skrzynek a to już coś :mrgreen:

miki pisze:
A to DGV czy jak mu tam na prawdę wyrzuć
dobra nie będzie tego na modułach - będzie na torcie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Skała
Kontakt:

Post autor: Skała »

No i zawsze aktualna sugestia - zaczynać należy od możliwie prostej konstrukcji, np segmentu/ modułu pasywnego, prostego. Potem jakiś łuk, a stacja z geometrią, wielopoziomowym projektowaniem, napędami, rozjazdami na końcu. Wiem, że zalatuje to ględzeniem starego pierninka, ale to już kolejny przypadek odwalenia kawału dobrej, do niczego niepotrzebnej roboty....
Święta racja. Amen.
miki
Kontakt:

badys pisze:.......Zrobiłem odwrotnie (od dupiatej strony zacząłem) - to wiem, ale dzięki temu miałem okazję już coś działać ......
No i jak to zazwyczaj w takich przypadkach bywa - bo Bozia karze narwańców, oj, karze Obrazek - albo wyjdzie z tego jakiś potworek albo wszystko trafi do recyclingu. ATSW z 2 i pół metra pierwszej wersji mojej stacji ostał się 1 (słownie - jeden) profil Obrazek

No dobra, dość pastwienia się.

1. jeżeli da się wyrwać tą sklejkę z góry, to ją wyrwij (dzizas, ile to musi ważyć??) i zastąp np 6 mm. Jeżeli nie to trudno Obrazek
2. na wierzch przyklej styropian 1 cm (w ostateczności, ale to na prawdę w desperacji 2 cm). Niestety coś musisz zrobić z profilami skrzynek, wymienić podnieść, cokolwiek, byle skrzynie nie stykały się styropianem tylko sklejką.
3.na styropian będzie można kleić np korek czy inny rodzaj fałszywej podsypki. Sam styropian posłuży do ukształtowania terenu poza równią stacyjną (1 cm wystarczy)
4. I teraz najważniejsze. Weź program, TT-Cad na przykład albo jakiś wektor i zaprojektuj ale coś prostego i prawdziwego a potem trzymaję się tego. Jeżeli upierasz się przy szlaku 2 torowym proponuje po pół trapezu na końcach, zjazd na tor(tory) boczne - wszystko po jednej stronie szlaku

No i zawsze aktualna sugestia - zaczynać należy od możliwie prostej konstrukcji, np segmentu/ modułu pasywnego, prostego. Potem jakiś łuk, a stacja z geometrią, wielopoziomowym projektowaniem, napędami, rozjazdami na końcu. Wiem, że zalatuje to ględzeniem starego pierninka, ale to już kolejny przypadek odwalenia kawału dobrej, do niczego niepotrzebnej roboty....

A to DGV czy jak mu tam na prawdę wyrzuć
Ostatnio zmieniony 25 sty 2007, 12:12 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
badys
Kontakt:

miki pisze:

Z czego jest zrobiona górna powierzchnia skrzyń i czy coś jeszcze na niej będzie leżało?
sklejka 9,5 mm
a czy coś powinno być jeszcze na górze? Nie planowałem nic dawać, może z wyjątkiem cienkiego brystolu jako podkład do którego wszystko się dobrze klei.

Zrobiłem odwrotnie (od dupiatej strony zacząłem) - to wiem, ale dzięki temu miałem okazję już coś działać - i czytać forum, podpatrywać innych - niestety moja wiedza na temat modelarstwa kolejowego jest na porażająco niskim poziomie.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2007, 10:53 przez badys, łącznie zmieniany 2 razy.
miki
Kontakt:

wiem zaraz będą głosy, że profile niezgodne z sttandartem
A co ma sTTandard do profili nieprzejściowych?? Nic.

co do samego układu torów i samego projektu stacji niestety jestem jeszcze w lesie, a właściwie na etapie kompletowania materiału (tory, rozjazdy) i mojego największego problemu sterowania, (z tym sobie nie poradzę póki nie będę miał schematu torowiska)
czyli zacząłeś od d.... strony. Teraz będziesz upychał tory na skrzyniach a powinno być na odwrót.

W moim przypadku skrzynie były projektowane pod konkretny układ, ewentualne korekty w nim były tylko wynikiem założenia, że skrzynie identycznej wielkości występują w parach - żeby wygodniej wszystko składać

Z czego jest zrobiona górna powierzchnia skrzyń i czy coś jeszcze na niej będzie leżało?
badys
Kontakt:

papier,
brystol dwa arkusze (taki jak na teczkach reklamowych) i jednen arkusz z bloku technicznego sklejone razem - aby uzyskać odpowiednią wysokość stopni, a później docinane paski od największego po najmniejszy i naklejane jeden na drugi, tak powstały schody. Gotowe schody wklejone w "obudowę tunelu" wykonana również z papieru. Brakuje mi jeszcze poręczy i balustrad - ale z czasem i takie powstaną
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Niezłe te schody do przejścia podziemnego, czy mógłbyś zdradzić jak je wykonałeś bo u siebie zastanawiam się nad czymś tego typu.
badys
Kontakt:

mam skrzynki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
na fotce tylko trzy - więcej do pokoju mi nie weszło a gotowe są jeszcze dwie, wiem zaraz będą głosy, że profile niezgodne z sttandartem ale w przygotowaniu są kolejne dwie jako przejściowe - planowane łuki, (mam troszeczkę problem z zaplanowaniem ich - ale walczę nie poddając się)
co do samego układu torów i samego projektu stacji niestety jestem jeszcze w lesie, a właściwie na etapie kompletowania materiału (tory, rozjazdy) i mojego największego problemu sterowania, (z tym sobie nie poradzę póki nie będę miał schematu torowiska)

założenia co do ruchu na stacji - niestety wysokie ruch na linii dwutorowej z peronami na bocznych torach, do tego jeszcze kawałek rampy i 2 bocznice przy czym ruch ma się odbywać równocześnie w obu kierunkach z możliwością manewrowania na bocznicy w tym samym czasie (chyba tylko dcc mi pozostaje z możliwością przepięcia części w analog)

na dwóch ostatnich fotkach podziemne przejście między peronami (dłubię sobie wieczorkami) oczywiście oświetlenie w nim już zamontowane. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 25 sty 2007, 01:47 przez badys, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”