Zastanawiam się czy pozostać w analogu czy przejść w cyfrę

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Zastanawiam się czy pozostać w analogu czy przejść w cyfrę

Post autor: gbbsoft »

:mrgreen:
Ale i tak później wszystkie nitki idą do pulpitu...
A w DCC idzie tylko ok. 7 przewodów po całej makiecie.
- 4 XPRessNet
- 2 info zwrotne
- 3 przewody do boosterów
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

gbbsoft pisze:W DCC można łatwo zdecentralizować kablologie.
DOKŁADNIE TAK SAMO W ANALOGU:
gbbsoft pisze:W różnych miejscach makiety stawiasz dekodery urządzeń.
W różnych miejscach makiety stawiasz przekaźniki.

ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Przyłączam się do osób zachęcających Cię do przejścia na DCC. Sam jestem użytkownikiem DCC, jestem z niego zadowolony i uważam, że w tę stronę należy obecnie iść. Zwracam jednak uwagę, że DCC nie jest "lekiem na całe zło". Przypominam słowa Cobrix'a, który w tym wątku napisał:
Cobrix pisze:(...) Niestety u mnie juz za pozno na zmiany. Polozone wszystkie tory a rwac tego i kleic na nowo juz nie bede. Moze kiedys, inna makieta, moduly ktoz to wie. Na ta chwile uklad torow na mojej makiecie juz jest staly i niezmienialny.

Pisze o moich "przejsciach" gdyby ktos inny chcial wykorzystac funkcje ABC u siebie. Gdybym mial taka wiedze przed rozpoczeciem kladzenia moich torow zrobilbym to zupelnie inaczej.
Planując wykorzystanie DCC też warto się solidnie zastanowić.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArturSch pisze: :arrow: Do każdego mechanizmu rozjazdu czy do semafora prowadzisz tyle samo przewodów niezależnie od tego czy jest to sterowanie cyfrowe czy analogowe.
Tu bym polemizował:

W DCC można łatwo zdecentralizować kablologie. W różnych miejscach makiety stawiasz dekodery urządzeń. Do dekodera biegną jakieś 2 do 4 kabli, do WSZYSTKICH mogą być TE same!! A dopiero z tych dekoderów Idą indywidualne kable do rozjazdów/semaforów itp. Po 2-3 sztuki. Jeden dekoder obsługuje od 4 do 8 rozjazdów.

W ten sposób sterowanie urządzeń jest bardziej lokalne, a nie centralne. No i łatwiej skalowalne!

Warto to brać pod uwagę.... :lol:
Ostatnio zmieniony 25 sty 2007, 19:56 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

tydzial pisze:... jak dojdę do okablowania makiety to już muszę wybrać jedną metodę.
A wcale nie !!

:arrow: Do każdego mechanizmu rozjazdu czy do semafora prowadzisz tyle samo przewodów niezależnie od tego czy jest to sterowanie cyfrowe czy analogowe.
:arrow: Różnica występuje na etapie : pulpit/komputer -> układy wykonawcze (wyjście na mechanizmy rozjazdów/semaforów).

:idea: Istnieje możliwość "zebrania" wszystkich kabli w jednym miejscu i pozostawienia na później decyzji czy zastosujemy pulpit i przekaźniki, czy np komputer z "dekoderami do rozjazdów" ... a na dziś wystarczą same klawiaturki bez automatyki i już można "testować".
Ostatnio zmieniony 25 sty 2007, 19:48 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Jestem na etapie budowy ramy do makiety tematycznej, ma to być lokomotywownia podobna do Szczecin Port Centralny.
Szopa wachlarzowa i pseudo schodkowa, i być może dla atrakcyjności jakieś kółko torów dla poc. Od 30 lat mam opracowane sterowanie sygnalizatorów i rozjazdów na zasadzie prekaźników i przycisków, wtedy to chyba najstarszym indianom nie śniło się o cyfrowym sterowaniu. I dlatego szukam porady czy budować w analogu czy w cyfrówce bo na podjęcie decyzji nam czas, bo jak dojdę do okablowania makiety to już muszę wybrać jedną metodę.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2007, 19:38 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Ja polecam Multi Maus Roco. Wszystkie niezbędne informacje wyświetlają się na ekraniku, łatwo się to wszystko programuje, ma spore obciążenie i steruje się bardzo intuicyjnie (pokrętło w lewo lub w prawo, środek to stój). Można sterować rozjazdami i ma funkcji F od 0 - 20. Poza tym można jej napakować 9999 urządzeń, więc raczej miejsca nie zabraknie. Dekodery - używam Kuehna i na razie nie narzekam. Są bardzo w porządku. No i zestaw z Multi Maus (zasilacz + booster) na Allegro kosztuje w granicach 300 zł, więc urwania pały nie ma. Dekodery to koszt ok 90 zł. Zastanów się nad cyfryzacją BTTB, no, chyba, że naprawdę wyjątkowe loki, ale takich np 118 i 130 nie ma sensu. Podobnie ze 107, 110. Cena dekodera jest równa cenie loka, a te modele są po prostu nieudane! Możesz je zostawić na alaloga lub sprzedać. Digitalizuj w miarę nowe modele. Odwdzięczą Ci się!
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Analog czy cyfra

Post autor: wmac27 »

Odpowiedź wg mnie jest prosta: CYFRA. Reszta zależy od kasy. Ja zdecydowałem się na na wersję pełną, czyli loki, semafory, rozjazdy i całą reszta - sterowane cyfrowo. Na początek kupiłem zestaw cyfrowy Tilliga z Compactem Lenza. Teraz zamówiłem interfejs komputerowy i będę testował program GbbKolejka. Bo jednak, wydaje mi się, że tylko z ekranu PC-ta można skutecznie sterować większą ilością lokomotyw, semaforów itp. Jeśli byłeś na spotkaniu w Szczecinie to zauważyłeś, że próby sterowania Compactem 4 lokami już wymagało ogromnej koncentracji, jeden obsługiwał centralkę, inny przełączał rozjazdy. Myślę, że podobnie będzie przy sterowaniu Myszką. Możesz też zrobić tak: Lokomotywy - Cyfra, reszta(semafory, rozjazdy, itp) w analogu.
Jeżeli zaś chodzi o dekodery to ja mam Lenzy i zamierzam mieć we wszystkich Lokach tylko dekodery tej firmy. Swego rodzaju unifikacja. Myślę, że będzie mniej kłopotów.

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

tydzial pisze:czy do tych modeli można zastosować jeden typ dekodera
By uprościć odpowiedź, powiem: TAK, można jeden typ dekodera, np mini czy Lenz czy Kuehn czy innej firmy. Zajrzyj TU.
tydzial pisze:a jak różne czy da rade sterować jedną centralkom
Jeśli użyjesz dekoderów wymienionych powyżej (różnych bądź jednakowych), będziesz mógł użyć centralkę Lenz'a lub Roco (z tych najpopularniejszych). Bez znaczenia czy najtańszą czy najdroższą z oferowanych. Wszystkie będą pracować poprawnie. Dopiero gdy będzie potrzeba sterowania większą ilością składów lub konieczność bardziej precyzyjnego dopasowania dekodera do potrzeb, może się okazać, że tylko droższe modele mają niezbędne funkcje. Na początek wystarczą najprostsze (=najtańsze).
tydzial pisze:posiadam lok. "Zeuke" "BTTB"
Z tymi może być więcej problemów, zajrzyj TU by porównać, co w której lokomotywie można zamontować.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2007, 00:03 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 9 razy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

tydzial pisze:czy do tych modeli można zastosować jeden typ dekodera
nie ma takiego obowiązku, oby wszystkie dekodery były zgodne z NMRA DCC
tydzial pisze:a jak różne czy da rade sterować jedną centralkom
można jedną centralką sterować wszystkie dekodeyr, o ile... wszystkie te urządzenia są zgodne z NMRA DCC..
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Zastanawiam się czy pozostać w analogu czy przejść w cyfrę , a jak w cyfrę to którego producenta posiadam lok. "Zeuke" "BTTB" Tilig" "Kuehn"czy do tych modeli można zastosować jeden typ dekodera czy nie czy różne a jak różne czy da rade sterować jedną centralkom no i jak już cyfra to czy drogą czy też jedną z tańszych nic nie wiem na temat DCC, proszę o radę
Ostatnio zmieniony 24 sty 2007, 23:09 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”