Cenks To na razie wszystko. Teraz Marti tylko wyślij mi moje klamoty i zaczynam palenie dekoderów!
[ Dodano: 8 Styczeń 2007, 02:46 ]
Dziękuję. Punkty rozdane zgodnie z 10 punktem regulaminu. Jestem mądrzejszy o te wiadomości. Jak będę miał więcej zapytań - będę pytał!
Zagwozdka DCC
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Charakterek
- Kontakt:
- martinezo
- Kontakt:
Re: Zagwozdka DCC
To sobie "odwrocisz kabine o 180 stopni" dodajac bit kierunku do CV29........ i po ptokach.......
Przod bedzie przodem kabiny......
Przod bedzie przodem kabiny......
- Charakterek
- Kontakt:
Diesle mają przody przy kabinie numer jeden. Czyli jak mam gniazdo dekodera i jak zanim zcyfrzę lokę zdejme kabinę a potem założę ją przypadkowo, a następnie pozbawię ją sprzęgów i zamontuję węze ciśnieniowe, to może się okazać, że popełniłem falstart i zamocowałem węze z tyłu. Bo w analogu to wystarczy obrócić budę loka (diesla) i jest ok. Z tym, że w takim układzie mam lokę wybitnie jednokierunkową. A jak wobec tego mają się znaki na myszcze roco pokazujące kierunek jazdy, jak ustawię lokomotywę właśnie odwróconą na torach i wybiorę jej kierunek jazdy? Czy będzie pokazywała jazdę w kierunku od prawej do lewej a loka będzie jechała od lewej do prawej? To mnie nurtuje! Bo mi się zacznie bałagan robić, gdyż ustawię sobie dwie loki na torach, mające jechać w przeciwnych kierunkach, a strzałka kierunkowa będzie zawsze ustawiona tak samo... Nie mówcie mi, że po światłach widać, bo w dzień to one będą bez świateł poginać!
Ostatnio zmieniony 08 sty 2007, 02:19 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
- martinezo
- Kontakt:
Kochani......
W DCC przodem nazywamy rzeczywisty przod loka........
Jest on ustalony - kazdy lok ma przod lub .... wazniejszy przod
- parowozy......
Orientacja kierunku jest ustalana na podstawie "tego" przodu nie naszych oczekiwan.
Dekoder dostaje np. polecenie: do przodu, szybkosc 10, swiatla on, Fx'y off......
dekoder interpretuje i lok jedzie ZAWSZE do SWOJEGO (loka) przodu.
Bidny nie wie czy dzisiaj go postawilismy Pn/Pdn czy Pdn/Pn.
To jest cecha cyfrowki - tory to tylko droga dla lokow (poza pierdolami zwiazanymi z zasilaniem i sygnalami
)
Polaryzacja napiecia (a raczej jej brak.......) w torach z DCC nie ma najmniejszego wplywu na to w ktora strone pojedzie.
Pojedzie do przodu lub do tylu - zgodnie z poleceniami z np. myszy.
A mysz nie wie jak stoi lok ani..... gdzie on stoi..... ba - moze go nawet nie byc na torach - ona swoje polecenia (nasze znaczy sie) wysle w tory
Na barkach operatora spoczywa posiadanie wiedzy gdzie elektryki i diesel'e maja "przody".
pozdro
martinezo
W DCC przodem nazywamy rzeczywisty przod loka........
Jest on ustalony - kazdy lok ma przod lub .... wazniejszy przod

Orientacja kierunku jest ustalana na podstawie "tego" przodu nie naszych oczekiwan.
Dekoder dostaje np. polecenie: do przodu, szybkosc 10, swiatla on, Fx'y off......
dekoder interpretuje i lok jedzie ZAWSZE do SWOJEGO (loka) przodu.
Bidny nie wie czy dzisiaj go postawilismy Pn/Pdn czy Pdn/Pn.
To jest cecha cyfrowki - tory to tylko droga dla lokow (poza pierdolami zwiazanymi z zasilaniem i sygnalami

Polaryzacja napiecia (a raczej jej brak.......) w torach z DCC nie ma najmniejszego wplywu na to w ktora strone pojedzie.
Pojedzie do przodu lub do tylu - zgodnie z poleceniami z np. myszy.
A mysz nie wie jak stoi lok ani..... gdzie on stoi..... ba - moze go nawet nie byc na torach - ona swoje polecenia (nasze znaczy sie) wysle w tory

Na barkach operatora spoczywa posiadanie wiedzy gdzie elektryki i diesel'e maja "przody".
pozdro
martinezo
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Wszystko sie zgadza u mnie tez tak jest
-
- Kontakt:
Po obróceniu nadal będzie jechał do przodu (swojego), czyli, jak napisałeś, będzie wracał.Charakterek pisze:Sprawa jest taka. Mamy parowóz. Ma on przód od strony czoła i kotła i tył od strony tendra. Zasilamy torowisko:
a. analogowo
b. cyfrowo
Puszczamy parowóz na odcinku 2 metrów. Czołem to przodu. W połowie podnosimy parowóz odwracamy go o 180 stopni i kładziemy go spowrotem na torze. Nic nie zmieniamy z zasilaniem nie ruszamy ani myszki ani regulatora.
A) analogu pojedzie dalej, w tym samym kierunku, czyli tendrem do przodu
b) co zrobi w DCC? Pojedzie dalej tendrem do przodu, czy powróci spowrotem czołem do przodu?
Pytanie nie jest pozbawione sensu, bo na nowszych myszkach wyświetla się kierunek jazdy loki...
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
- Ciamosław
- Kontakt:
Z DCC nie mam na razie nic wspólnego więc myślę że pojedzie spowrotem, czyli kotłem do przodu.
- Charakterek
- Kontakt:
Zagwozdka DCC
Sprawa jest taka. Mamy parowóz. Ma on przód od strony czoła i kotła i tył od strony tendra. Zasilamy torowisko:
a. analogowo
b. cyfrowo
Puszczamy parowóz na odcinku 2 metrów. Czołem to przodu. W połowie podnosimy parowóz odwracamy go o 180 stopni i kładziemy go spowrotem na torze. Nic nie zmieniamy z zasilaniem nie ruszamy ani myszki ani regulatora.
b) co zrobi w DCC? Pojedzie dalej tendrem do przodu, czy powróci spowrotem czołem do przodu?
Pytanie nie jest pozbawione sensu, bo na nowszych myszkach wyświetla się kierunek jazdy loki...
a. analogowo
b. cyfrowo