Talbot - zaczep mechanizmu wyładunkowego

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Talbot - zaczep mechanizmu wyładunkowego

Post autor: ArturSchŁ »

miszka-75 pisze: 19 lip 2025, 00:01... skróciłem ten zaczep o półtora milimetra.
Czy sprawdzałeś na moście wysypowym
Obrazek
czy krótsze wąsy otwierają klapy prawidłowo ?
miszka-75
Kontakt:

Post autor: miszka-75 »

Ja też miałem ten problem że zaczep zawadzał o perony i napędy rozjazdów, zwłaszcza gdy napęd był po wewnętrznej stronie łuków. To rozwiązałem sprawę w ten sposób, że skróciłem ten zaczep o półtora milimetra. I teraz nie mam z tym żadnych problemów.
Awatar użytkownika
NemoTT
Kontakt:

Post autor: NemoTT »

Piotrek i Artur - dziękuję Koledzy. Zastosuję wersję z odgięciem. Jeden przystanek na makiecie będę musiał odsunąć od torów.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Problem znany od początku tego wagonu (początek lat 70 XX wieku) i nierozwiązany do dziś.
Masz 2 możliwości:
- albo urżnąć (wygiąć) wystającą część wagonu,
- albo urżnąć infrastrukturę (perony, rozjazdy), powiększając skrajnię, by nie haczyło.

To drugie rozwiązanie pozwala na ruch Talbotów innych właścicieli (bez kancerowania wagonów).
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Ja odginam, palcem ciut do góry, żeby nie zahaczał - akurat napędy zwrotnic mam pod makietą - żeby przez łuk peronu przeszedł. Pewnie można go też uciąć, ale wtedy model może stracić na wartości
Można też uciąć ten pypek o który zahacza, jak zwrotnica jest przełączana elektrycznie. Zgilotynować żyletką.
Awatar użytkownika
NemoTT
Kontakt:

Talbot - zaczep mechanizmu wyładunkowego

Post autor: NemoTT »

Mam pytanie do Szanownych Kolegów związane z zaczepem klap dennych w talbocie (jak kto woli Falns). Niestety zaczep delikatnie haczy o trzpień przełączający (popychacz napędu) w rozjeździe. Co robicie z takim felerem, przycinacie zaczep, odginacie? Przy każdym rozwiązaniu serce boli, ale proszę o Wasze pomysły.
Załączniki
IMG_20250717_215219.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarowe”