YaMoRC YD7010 to klon Digikeijs DR5000. JMRI (które przynajmniej u mnie doskonale działa pod linuxem) ma pełne wsparcie dla DR5000, które nie wiem jak dla oryginału, ale dla YaMoRC YD7010 działa (przed chwilą przetestowałem po USB).
Link do opisu konfiguracji połączenia:
https://www.jmri.org/help/en/html/hardw ... ndex.shtml
JMRI prawdopodobnie nie pozwoli na aktualizację oprogramowania centralki i tego typu ustawień, ale pozwala oczywiście na programowanie dekoderów, sterowanie lokomotywami (i akcesoriami podłączonymi do dcc na makietach domowych), itd. itp. Można nawet zrobić sterowanie po WiFi z każdą centralką obsługiwaną przez JMRI (niezależnie od możliwości centralki). YaMoRC YD7010 ma swoje wifi, ale jeszcze się nawet do niego nie podłączałem...
YaMoRC
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Domiss
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: YaMoRC
...ale to chyba nie jest problem dla żadnego zaradnego inżyniera czy modelarza.T_Domagalski pisze: ↑06 maja 2025, 17:40...oprogramowanie konfiguracyjne jest dostępne tylko pod Windows.
PS:
screeny ze statystyki mojej stronki (stat4u od 09 września 1998):
czyli, za klasykiem...
Tekla: Genetyka jest i tak najważniejszą z nauk, czy się to komuś podoba, czy nie.
(tu Windows, nie genetyka).

IMHO: prędzej chyba się znajdzie apka dla Androida......
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Re: YaMoRC
Sam sprzęt bardzo atrakcyjny, jesli chodzi o funkcje i mozliwości. Niestety, oprogramowanie konfiguracyjne jest dostępne tylko pod Windows. Producent nie planuje na razie wsparcia dla innych systemów.
Odpowiedż serwisu YaMoRC na pytanie o wersje dla IOS/Linux brzmiała:
"No we do not plan such a "porting" on short terms ( earliest in 2027, when MicroSoft support would support their tools on those OS-es )"
"Nie, nie planujemy takiego „portowania” w krótkim okresie (najwcześniej w 2027 r., gdy wsparcie techniczne firmy Microsoft będzie wspierać jej narzędzia w tych systemach operacyjnych)."
Odpowiedż serwisu YaMoRC na pytanie o wersje dla IOS/Linux brzmiała:
"No we do not plan such a "porting" on short terms ( earliest in 2027, when MicroSoft support would support their tools on those OS-es )"
"Nie, nie planujemy takiego „portowania” w krótkim okresie (najwcześniej w 2027 r., gdy wsparcie techniczne firmy Microsoft będzie wspierać jej narzędzia w tych systemach operacyjnych)."
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
YaMoRC
Yet Another MOdel Railroad Company czyli w skrócie YaMoRC.
yamorc.de, Produkty.
Kontynuacja produktów Digikeijs:
- centralki DCC (Command Stations),
- dekodery rozjazdów (Switching Decoders),
- dekodery serwomechanizmów (Servo Decoders),
- dekodery do obrotnicy (Turntable Controllers),
- moduły informacji zwrotnej (Feedback Modules),
- inne dodatki.

Kontynuacja produktów Digikeijs:
- centralki DCC (Command Stations),
- dekodery rozjazdów (Switching Decoders),
- dekodery serwomechanizmów (Servo Decoders),