YaMoRC YD7010 DCC

Digikeijs DR5000

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Century
Kontakt:

Re: YaMoRC YD7010 DCC

Post autor: Century »

Roco z myszkami ciągle tkwi w "średniowieczu" montując w nich analogowe potencjometry zamiast enkodery obrotowe - co by rozwiązało wiele ich problemów. Niektórzy stwierdzą, że nastąpiła era smart itp. ale jakoś ja tym razem pozostałem w "średniowieczu" i wolę mieć porządną myszkę niż glapić się w ekranik zamiata na skład.
Jeśli chodzi YaMoRC to z tego co słyszałem to on stworzył podwaliny systemu DR5000 - a potem coś poszło nie tak i się roześlij z Digikeijs. Dla tych co chcą nowości a mają DR5000 istnieje upgrade do YaMoRC - więc nie zostali oni do końca na lodzie. Pytanie co się stanie jak Roco stwierdzi, że kończy z centralkami?
Awatar użytkownika
Ostaszator
Kontakt:

Post autor: Ostaszator »

A na czym polega problem? Przestała działać?
Działa, tylko nie nowych wersji oprogramowania, nie ma do kogo zwrócić się o pomoc, jeśli będzie problem, bo producent nie istnieje. Wydaje mi się też, że mało ludzi ma dr 5000, pomimo że to fajna konstrukcja. Ale to tylko takie gdybanie, centralka siedzi w pudełku i czeka na swój czas.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Modeleisenbahn Gmbh czy jak mu tam, obecny właściciel Roco i Flejszmana miał w ofercie dobry system DCC ale go udupił.
Chodzi mi o Flejszmann Twin Center. Zasadniczo to kopia / rebranding Uhlenbrocka. I może dlatego Modeleisenbahn Gmbh pozostał tylko przy posiadanym Roco

p.s. Tadeusz, potrzebujesz czegoś DCC do domu? może bym mógł zaradzić :D
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

wicy pisze: 09 lis 2024, 08:20Albo czarny Z21 również pracujący w LocoNecie.
Jak ostatni raz przyglądałem się specyfikacji ROCO, to gniazdko LocoNet było w nich tylko nieaktywnym "feature'm" na przyszłość. Nawet jeśli uzupełnili soft w tym zakresie, to przeszło to jakoś bez echa.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

wicy pisze: 09 lis 2024, 08:20Albo czarny Z21 również pracujący w LocoNecie.
@T_Domagalski :
właśnie były ( są ?? ) na promocji. Przespałeś okazję....
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Podobno w MM na początku promocji Roco, były w cenie netto, co na prawdę było świetną okazją.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

T_Domagalski pisze: 08 lis 2024, 19:46 Dlatego w moim przypadku w grę wchodzi albo Digitrax DCS240+ albo właśnie YamoRC YD7010.
Albo czarny Z21 również pracujący w LocoNecie.
-----------------------
Pozdrawiam, Witek
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

glowasiek pisze: 08 lis 2024, 16:12A co do DCC - obecnie mam loki i sterowanie po analogu ale kusi w koncu wejsc w nowy swiat :lol:
Jestem w podobnej sytuacji, co ty. Mam ~10 lokomotyw i wszystkie w analogu.
Więc zakup DCC musi być przemyślany. :lol: Przy czym ja uczestniczę w zloTTach modułowych, więc dla mnie niejako naturalnym wymogiem jest kompatybilność z LocoNet. Dlatego w moim przypadku w grę wchodzi albo Digitrax DCS240+ albo właśnie YamoRC YD7010. Yamor wygląda o tyle ciekawie, że obsługuje jednocześnie XPressNet i LocoNet, więc w domu możnaby używać popularnego multiMouse'a a na zloTTy brać tylko LocoNet-owe FREDy. Przynajmniej tak mówi teoria. Wadą YD7010 jest (przynajmniej dla mnie) to, że konfiguracja centralki jest możliwa tylko za pomocą oprogramowania na PC-ta z Windows.

Ostaszator pisze: 08 lis 2024, 17:51 Ja mam dr5000 i mam też problem, że firmy nie ma.
A na czym polega problem? Przestała działać?
Awatar użytkownika
Ostaszator
Kontakt:

Post autor: Ostaszator »

Ja mam dr5000 i mam też problem, że firmy nie ma.
Więc ja bym doradzał ogólnodostępne, popularne, niezawodne rozwiązania.
glowasiek
Kontakt:

Post autor: glowasiek »

Tak doskonale zdaje sobie sprawe, ze to nastepca. A co do DCC - obecnie mam loki i sterowanie po analogu ale kusi w koncu wejsc w nowy swiat :lol:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

glowasiek pisze: 07 lis 2024, 11:11...swego czasu czailem sie na Digikeijs ale byly problemy z dostepnoscia.
YaMoRC to nastęca DigiKeijs.
Nie wiem, co było przyczyną tego "rebrandingu", ale wśród ich produktów są m.in rozwojowe wersje cenionych, wieloplatformowych centralek DigiKeijs.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Pytanie do czego potrzebujesz DCC. Jeśli do jazdy po kablu czy też wifi to zestaw Roco z routerem można upolować za 600-700zł. Dodatkowo masz w tej chwili promocję min. na sam router z kodem za niewielkie pieniądze. Kolejna sprawa jak długo na rynku wytrwa poniższa firma oraz związany z nią serwis/support?
glowasiek
Kontakt:

YaMoRC YD7010 DCC

Post autor: glowasiek »

Witam,

Zastanawiam sie nad zakupem systemu sterowania DCC, swego czasu czailem sie na Digikeijs ale byly problemy z dostepnoscia.

Mial ktos z was doczynienia z nastepca jakim jest YaMoRC YD7010 DCC ? Niedostepny w Polsce ale mozna bez problemu sciagnac od sasiadow :) Wydaje sie byc dobra propozycja jak i przystepniejszy cenowo jezeli porownamy np z Roco Z21.

Pozdrowionka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „YaMoRC / Digikeijs”