Dekoder z dźwiękiem

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Re: Dekoder z dźwiękiem

Post autor: MonsterSale »

Misiek pisze: 01 lis 2024, 12:37 ZIMO ma ubogą (dla mnie ) galerie dźwięków a te co potrzebuję z ESU brzmią zdecydowanie lepiej. Wiem bo miałem identyczne dwa modele, oba z różnymi dekoderami (ESU vs Loksound)

Generalnie w dźwiękach ja osobiście preferuję ESU.
Ja mam głównie parowozy i oferta ESU jest bardzo skromna. Tam gdzie jest, dźwięki są OK, ale parowozy z kolei są bardzo wymagające pod kątem ilości miejsca i moja kolekcja ma ESU tylko w bodaj dwóch BR 38 i dwóch BR 95 Arnolda (Next18).
Nie wiem, co porównywałeś, więc ciężko mi się odnieść, natomiast jest kilku fachowców od projektów dźwiękowych dla ZIMO: Matthias Henning, Alexander Mayer czy Petr Smutek. Oprócz tego ZIMO udostępnia dźwięki przez nich robione.
I do tego ostatniego uwaga: ZIMO zaczęło tworzyć projekty 16-bitowe (znacznie ładniejsze brzmieniowo), ale trzeba uważać: sporo dźwięków tam użytych jest IDENTYCZNYCH mimo że ściągamy np. BR 65, BR 85 czy BR 23/35. Moim skromnym zdaniem znacznie ciekawsze są te płatne dźwięki i sam w wielu parowozach z nich korzystałem.
Przy parowozach dla mnie kluczowe są ustawienia synchronziacji dźwięków silników parowych z ruchem modelu. I to ma ZIMO zrobione lepiej. Da się dzięki dwóm CVkom dobrze zgrać dźwięk dla wolnych obrotów i czasem trzeba korygować dla szybkiej jazdy. W ESU jest to tak zrobione, że jakiś zakres regulacji jest, ale często idealnie się tego zrobić nie da.

Podsumowując: pytanie o dekoder MUSI byc zadane w kontekście konkretnej lokomotywy i konkretnego modelu (bo są czasem analogiczne modele od PIKO i Tilliga, np. Vectron, które się różnią typem styków).

I jeszcze jedna sprawa: dekoder a dźwięk -> kolosalne znaczenie ma głośnik. I tu dochodzimy do jeszcze jednej kwestii, że np, PIKO proponuje te swoje strasznie drogie komplety dekoder+moduł dźwiękowy+głośnik, ale w modelach z jakiegoś powodu stosują półkę na głośnik bez komory rezonansowej. I głośnik jest duży, da się w niego puścić spory prąd i uzyskać dużą moc, ale co z tego kiedy potrafi harczeć i mieć płytki dźwięk z powodu braku komory.

Kiedy zacząłem bawić się modelami ESU było dla mnie wspaniałe bo:
1. dżwięki darmowe
2. ładne
3. dekoder w komplecie z głośnikiem
4. nie trzeba było nic lutować (a tego nie umiałem)
5. fajna aplikacja do programowania ustawień + programator

Ale potem się przekonałem, że w większości modeli jest złącze 6-pinowe i dekodery z taśmą się nigdzie nie zmieszczą. Dźwięków do większości parowozów nie było, a tam gdzie były, to nie udawało się zrobić dobrze synchronizacji. I tak poszedłem w ZIMO i obecnie w nich się specjalizuję (chociaż na przestrzeni czasu usmażyłem dwa, a dwóm wyłamałem PINy robiąc z nich nieużyteczne klocki :lol: )

Jeśli macie model, gdzie ESU wejdzie i jest dostepny dźwięk - na pewno warto kupić i zamontować. To solidna firma.
Jeśli jest mało miejsca i dziwny styk (inny niż Next18) bardzo rekomenduję ZIMO.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Zgadzam się, że kolekcja dźwięków ESU jest bardziej bogata, choć ostatnio i w Zimo dokonano znaczącego postępu (szczególnie do lokomotyw PKP), mimo to byłem zmuszony do instalacja ESU, gdyż ZIMO nie dysponowało potrzebnym mi dźwiękiem.

Reasumując przydługie rozważania
Gwarek pisze: 31 paź 2024, 21:28 polecicie dekoder z dźwiękiem jaki wybrać NEM 651 i PluX12
...ale do jakiej lokomotywy ??
:lol:
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Porażką w ESU jest to, że te różne wtyczki i przejściówki zwiększają jego wymiary "wzwyż" Dla mnie nie do zaakceptowania.

Ale jest też wspomniany Nano w wersji płaskiej https://www.esu.eu/en/products/loksound ... -nano-dcc/

Poza tym, ZIMO ma ubogą (dla mnie ) galerie dźwięków a te co potrzebuję z ESU brzmią zdecydowanie lepiej. Wiem bo miałem identyczne dwa modele, oba z różnymi dekoderami (ESU vs Zimo).

Generalnie w dźwiękach ja osobiście preferuję ESU.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 01 lis 2024, 08:56 LokSound 5 micro to fajny, mały dekoder z gn. Next18
Oprócz micro jest obecnie także nano, więc jeśli ktoś ma w lokomotywie złącze Next18 oraz znajdzie na stronie ESU dobry dźwięk, zwłaszcza HiFi (16-bitowy), to opcja jest OK. Natomiast przy wszelkich PluX ora 6-pin - zdecydowanie ZIMO.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

MonsterSale pisze: 01 lis 2024, 07:04... w sytuacjach gdy ich podstawowe złącze czyli jest w lokomotywie, bo inaczej trzeba stosować przejściówki i taśmę, i to zabiera dużo miejsca
Z ESU to jakaś porażka. O ile LokSound 5 micro to fajny, mały dekoder z gn. Next18, o tyle pomysł by go zaopatrzyć tylko w przejściówki na inne wersje złącz:
6.jpg
8.jpg
16.jpg
Zrzut ekranu 2024-11-01 085445.jpg
dyskwalifikuje go, do instalacji w naszych ciasnych lokach.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Gwarek pisze: 31 paź 2024, 21:28 Witam, polecicie dekoder z dźwiękiem jaki wybrać NEM 651 i PluX12 Pozdrawiam
Polecamy dekodery ZIMO, dopiero w drugiej kolejności ESU (i to też raczej w sytuacjach gdy ich podstawowe złącze czyli Next18 jest w lokomotywie, bo inaczej trzeba stosować przejściówki i taśmę, i to zabiera dużo miejsca).
NEM651 to gniazdo 6-stykowe i tutaj bezkonkurencyjny jest MS500N.
Co do PluX12 to jest pewien kłopot, bo dedykowany PluX12 od ZIMO wyszedł dopiero niedawno i jest trudno dostępny: MS540P12.
Jeśli natomiast jest miejsce w lokomotywie (np. Husarz) obok gniazda, to można wpiąć dekoder PluX16 (4 dodatkowe piny będą "wisieć" zbędne) i wtedy można zastosować popularny MS480P16.

W razie czego zadaj więcej pytań, to pomogę. Nie ma co na PW, bo całe forum jest po to, żeby inni też się uczyli.
Awatar użytkownika
Gwarek
Kontakt:

Dekoder z dźwiękiem

Post autor: Gwarek »

Witam, polecicie dekoder z dźwiękiem jaki wybrać NEM 651 i PluX12 Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”