Ciasne wsuwki z czasem same się dopasują... Te za luźne można natomiast lekko ścisnąć płaskimi szczypczykami.
Problemem są przesuwające się szyny. To bubel. W otworkach wybranych podkładów powinny być przymocowane metodą zgrzewania metalowe ząbki blokujące szynę. Najwidoczniej zgrzewy puściły, a ząbki wypadły...
Tor modelowy Tillig - 15 lat później.
Moderator: mod-Ogółem
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
- Adamczewski
- Kontakt:
Tor modelowy Tillig - 15 lat później.
Podczas ostatniej wizyty w domu rodzinnym odkryłem, że mam jeszcze owal z torów modelowych z jakiegoś zestawu startowego. Postanowiłem go złożyć do zabawy, i oto efekt...
To powinno być pół okręgu, niestety, szyny jakby odkształciły się, wsuwki albo są za luźne, albo zbyt ciasne. Odcinki proste też nie zachowały się najlepiej - szyny po prostu wypadają z podkładów. Zestaw ma 15 lat, wcześniej złożony był może dwa albo 3 razy...
Nie widziałem gdzie podpiąć ten temat, to raczej jako ciekawostka i upust frustracji na temat jakości firmy na T... Wiem że to nie kosztuje majątku, ale z drugiej strony, bez przesady - stare 40 letnie rurki wystarczyło przelecieć papierem ściernym i można było dalej się bawić.
To powinno być pół okręgu, niestety, szyny jakby odkształciły się, wsuwki albo są za luźne, albo zbyt ciasne. Odcinki proste też nie zachowały się najlepiej - szyny po prostu wypadają z podkładów. Zestaw ma 15 lat, wcześniej złożony był może dwa albo 3 razy...
Nie widziałem gdzie podpiąć ten temat, to raczej jako ciekawostka i upust frustracji na temat jakości firmy na T... Wiem że to nie kosztuje majątku, ale z drugiej strony, bez przesady - stare 40 letnie rurki wystarczyło przelecieć papierem ściernym i można było dalej się bawić.