Jaką wybrać cynę do lutowania ?
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Gwarek
- Kontakt:
Re: Jaką wybrać cynę do lutowania ?
Super
dzięki za info 
- lycanananas
- Kontakt:
oo to dobra uwaga. Mój grot od Pine Pencila 1 już 2 rok trzyma mimo, że przytopiłem nim plastik kilka razy przypadkiem. Te mosiężne druty juz można na aliexpress kupić bo ujdą. Warto jeszcze mieć plecionkę do usuwania cyny, ale to tylko do PCB.
-
- Kontakt:
Jeszcze dodam, że czyścik do grotów najlepiej kupić zrobiony z wiórków mosiężnych. Czyścik z gąbki nasączonej wodą znacznie szybciej wykończy grot z powodu gwałtownych zmian temperatury grota przy jego czyszczeniu.
- lycanananas
- Kontakt:
Cynel 60%Sn40%Pb rozmiary weź sobie 0.5mm i 1mm. Do tego jakiś topnik od AG TermoPasty może być w formie pasty. Żadne chinskie rzeczy z aliexpress. One są tragicznej jakości pełne syfu.
Warto mieć czyścik do grotów i dobre groty. Groty też zużywają się z czasem bo tam jest specjalna warstwa metalu itp.
Warto mieć czyścik do grotów i dobre groty. Groty też zużywają się z czasem bo tam jest specjalna warstwa metalu itp.
- Gwarek
- Kontakt:
Jaką wybrać cynę do lutowania ?
Witam, mam pytanie jak w temacie, może ktoś doradzić, jaką cynę wybrać do lutowania kabelków z oświetleniem do wagonów, jaka zawartość Sn % w cynie będzie najlepsza ? Pozdrawiam