Nowa makieta modułowa
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Nowa makieta modułowa
A nie remontowali u ciebie czegoś albo nie ocieplali ja poszedłem do robotników i dostałem styropian. 

- Witek M.
- Kontakt:
Wszyscy chetnie pomoga, ale w kwestiach modelarskich, a nie przy problemie gdzie kupic styropian, bo jak z tym masz problemy to dalej bedzie jeszcze gorzej... Nie ma Castoramy? a malo przy drogach skladow z materialami budowlanymi? Modelarstwo polega takze na umiejetnosci pozyskiwania i adaptowania roznych dziwnych technik i materialow. Musisz sobie z tym radzic.vehabir pisze:chcialem, zeby ktos mi troche pomógl [...]
Ostatnio zmieniony 11 paź 2006, 16:03 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
prosta sprawa - Castorama, sklep przyjazny każdemu modelarzowi :-D, tam sklejki, płyty pilśniowe itp. nawet ci zadarmo przytną na miarę.
jak nie ma u ciebie żadnego takiego sklepu to może w innym mieście w okolicy jest? Przecież nie zawsze musisz mieć wszystko pod nosem.
jak nie ma u ciebie żadnego takiego sklepu to może w innym mieście w okolicy jest? Przecież nie zawsze musisz mieć wszystko pod nosem.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2006, 22:55 przez macios2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
widziałem tego linka troche poczytałem i co nieco się dowiedziałem, ale mam pytanko czy takie deseczki zdobęde w sklepie stolarskim i z kąd bieżecie taki stropianik, bo ja kiedyś miałem po artykułach rtv, ale wylondowalo to na śmietniku i gdzie moge się w podobne artkuły zaopatrzyć.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2006, 17:24 przez vehabir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Witaj na naszym forum! Uzyskasz tu pewnie sporo cennych informacji. Zmuś się jednak, proszę, do zapoznania się z zawartością forum już istniejącą. Na wszystkie wyżej zadane pytania znalazłbyś na pewno odpowiedzi. Tak czy inaczej szczerze życzę powodzenia w budowie!
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
- drlukasz
- Kontakt:
Materiały:vehabir pisze:Troche poczytałem i już wiem, ale nadal nie wiem dokońca jak sie zabrać za robienie modułu. Zaczą bym od modułu szlakowego tylko bym chciał sie dowiedzieć jakie materjały bedą mi głównie potrzebne i co będzie potrzebne do stworzenia gór itp.
- 2 profile czołowe, o wybranym typie (nie muszą być takie same) w tym wypadku powinny to być profile MG
- sklejka na boki skrzyni modułu - wielkość i kształt dopasowane z grubsza do planowanego kształtu terenu na module
- porządny krawędziak jako podkład pod tor
- styropian lub coś podobnego do ukształtowania terenu
- dowolna masa (szpachla akrylowa, papier nasączony klejem) do wygładzenia i utwardzenia powierzchni terenu
- korek, lub karton na fałszywą podsypkę
- materiał torowy - fleks, lub tor odcinkowy
Do stworzenia gór wykorzystujesz ten sam materiał co do podstawowego kształtowania terenu.
-
- Kontakt:
Proponuję poczytać, popatrzeć w zasobach forum TT. Jest masa informacji, wystarczy tylko chcieć. A jeśli nie znajdziesz wszystkiego czego szukałeś, warto poeksperymentować samemu.vehabir pisze:Troche poczytałem i już wiem, ale nadal nie wiem dokońca jak sie zabrać za robienie modułu. Zaczą bym od modułu szlakowego tylko bym chciał sie dowiedzieć jakie materjały bedą mi głównie potrzebne i co będzie potrzebne do stworzenia gór itp.
-
- Kontakt:
Troche poczytałem i już wiem, ale nadal nie wiem dokońca jak sie zabrać za robienie modułu. Zaczą bym od modułu szlakowego tylko bym chciał sie dowiedzieć jakie materjały bedą mi głównie potrzebne i co będzie potrzebne do stworzenia gór itp.
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
Wszelkie informacje na temat sTTandardu znajdziesz tu.
-
- Kontakt:
Nowa makieta modułowa
Witam wszystkich sznownych modelarzy, jestem początkującym modelarzem kolejowym.
Zafascynowałem sie tym jak mój tato pokazał mi swoją makietę tak zwanego torta w skali HO (jak porobie zdjęcia to wrzuce bo narazie jest schowana). Nazbierałm już trochę środków i chciałbym zacząc budować wałasną makietę lecz modułową. Mam pytanie skąd można wziąść do niej takie estetyczne podkłady, żeby też nie były za ciężkie i i jak rozwiązać problem elektryki. Jeżeli już zaczną sie pierwsze prace będę zamieszczał zdjęcia.
I jeszcze mam takie małe pytanko czy ktoś by mógł w skrócie powiedzieć co to sTTandard. Możecie używać fachowych pojęć, będę wiedział o co chodzi. Chcę uzyskać mnie więcej taki efekt ;P http://www.modelmania.h2.pl/product_inf ... 5&pId=8606, jeśli możecie możecie mi napisać jakie inne materjały będą do tego potrzebne. Dziękuje i Pozdrwiam wszystkich zapalonych modelarzy.
Zafascynowałem sie tym jak mój tato pokazał mi swoją makietę tak zwanego torta w skali HO (jak porobie zdjęcia to wrzuce bo narazie jest schowana). Nazbierałm już trochę środków i chciałbym zacząc budować wałasną makietę lecz modułową. Mam pytanie skąd można wziąść do niej takie estetyczne podkłady, żeby też nie były za ciężkie i i jak rozwiązać problem elektryki. Jeżeli już zaczną sie pierwsze prace będę zamieszczał zdjęcia.
I jeszcze mam takie małe pytanko czy ktoś by mógł w skrócie powiedzieć co to sTTandard. Możecie używać fachowych pojęć, będę wiedział o co chodzi. Chcę uzyskać mnie więcej taki efekt ;P http://www.modelmania.h2.pl/product_inf ... 5&pId=8606, jeśli możecie możecie mi napisać jakie inne materjały będą do tego potrzebne. Dziękuje i Pozdrwiam wszystkich zapalonych modelarzy.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2006, 16:31 przez vehabir, łącznie zmieniany 6 razy.