Przekaznik/włącznik czasowy

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Przekaznik/włącznik czasowy

Post autor: gbbsoft »

Musiałabyś najpierw powiedzieć, czego oczekujesz od tej elektryki na makiecie...
Trudno ci pomóc, gdy tego nie wiemy...
Awatar użytkownika
violetta
Kontakt:

Re: Przekaznik/włącznik czasowy

Post autor: violetta »

dziękuje za odpowiedz: buduje makiete i mam mały problem gdyż posiadam zamało wiedzy na temat elektroniki ,niebardzo wiem gdzie szukać pomocy na temat schematu podłączeń np. sygnalizacji światlnej i tym podobne, dużo rzeczy jest ale w języku niemieckim co jest dla mnie kłopotliwe a ostatnio czytałam jeszcze o kontaktronach jakiś torach przerywających ,rozdzielających już się pogubiłam w tym myślałam że to trochę łatwiejsze będzie proszę o pomoc bo jestem w kropce :>
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: przekaznik/włącznik czasowy

Post autor: ArturSchŁ »

violetta pisze:do czego może on być wykorzystany
Przekaźniki czasowe stosuje się np do chwilowego zatrzymania składu na stacji. Ogólnie: do automatyki w sterowaniu analogowym. Poniżej ilustracja takiego układu (jeszcze BTTB ale zasada jest taka sama):
Obrazek
violetta pisze: czy warto inwestować w niego czy można go zastąpić czymś innym
Kiedyś był to jedyny sposób na zbudowanie ciekawej automatyki. Dziś proponowałbym raczej spoglądanie w kierunku sterowania cyfrowego niż powracanie do układów analogowych.
Awatar użytkownika
violetta
Kontakt:

Przekaznik/włącznik czasowy

Post autor: violetta »

witam proszę o podpowiedz w sprawie tematu posiadam przekaznik /włącznik czasowy firmy TILLIG jak i do czego może on być wykorzystany i czy warto inwestować w niego czy można go zastąpić czymś innym pozdrawiam :>
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2006, 16:22 przez violetta, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”