Co to za parowóz?

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Tomasz Czapik
Kontakt:

Re: Co to za parowóz?

Post autor: Tomasz Czapik »

wicy pisze:Z drugiego zdjęcia intryguje mnie jeszcze wagon. Podobno to wagon USA z dostaw UNRA (wagon traktowany jako opakowanie towaru pozostał w kraju).
parowoz2.jpg
To ktoś USTC'43 na oczy nie widział.
To jest wagon rosyjski, który pozostał jeszcze po 1 w.ś.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

No dobra, przyjmuję, że to Krauss/Skoda. Poszukam jeszcze, może znajdę coś konkretnego. Dzięki za pomoc.

Informacyjnie. Lokomotywa jeździła w kolei zakładowej zakładów K.Scheiblera w Łodzi. Była (podobno) słaba i zazwyczaj ciągnęła jeden tylk owagon między oddziałami zakładu. Do "grubszych" przetoczeń używane były dwie inne - jak na zdjęciu, ale też nie wiem co to. Podobno Fablok Chrzanów.
parowóz4.jpg
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Wiesz wszystko jest możliwe. Trzeba by poszukać w historii skody. Może kupowali budy a już kotły wsadzali swoje.
Popatrz chociażby na historię lux torpedy. Budowana w Polsce ale czy Polska?
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Te Kraussy faktycznie wydają się być najbardziej podobne. Też znalazłem dopiero co Kraussa z "wypustką" z tyłu - http://www.kruzok.sk/oldkruz/FOTO/Z059.JPG. Przeglądałem masę Hohenzollernów i nie widziałem czegoś takiego.

Wg świadka, lokomotywa posiadała inny komin, tj. stożkowy, od dołu rozszerzający się ku górze - coś jak tutaj. Stożek komina daje się też zauważyć na pierwszym zdjęciu. Chyba był dość szeroki.
Posiadała też okrągłe, biało czerwone logo Skody. Czy możliwe, żeby Skoda dokonywała przeróbek i puszczała lokomotywę na zamówienie polskiego zakładu?
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

http://4.bp.blogspot.com/-OjVgF0GiE1w/U ... C03314.JPG
Jak wywalisz drzwi to budka podobna. Dlatego myślę, że to może być jakiś Krauss. W jego wąskotorowych były też takie "podłokietniki" z tyłu budy.

a tu z tyłu zdjęcie
http://fiveprime.org/flickr_hvmnd.cgi?m ... lokomotive

moim zdaniem to ta sama loka przed przebudową
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Mam jeszcze tylko jedno zdjęcie tego parowozika, jeszcze mniej z niego wynika poza owalnymi drzwiami, brakiem okien bocznych i prostą ścianą tylną budki.
Z poprzedniego zdjęcia zauważam jeszcze brak skrzyni wodnej na pomoście (chyba, że była po prawej stronie) i odkryte rury doprowadzające do silnika. Większość Hohenzollernów i Kraussów ma te rury osłonięte łukowo wyprofilowanymi osłonami. Może jakimś punkltem zaczepienia byłaby lampa? Czy to lampa PKP?
Czy to możliwe, żeby parowozik istniał w jednym egzemplarzu? Był zakupiony przez fabrykanta więc może to jakaś jednostkowa przeróbka (bo jednostkowej produkcji jednak nie podejrzewam)?

Z drugiego zdjęcia intryguje mnie jeszcze wagon. Podobno to wagon USA z dostaw UNRA (wagon traktowany jako opakowanie towaru pozostał w kraju).
parowoz2.jpg
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Trudna sprawa. One wtedy bardzo podobne były, a ze zdjęcia za dużo nie widać.
Ja bym szukał w lokomotywach robionych przez Hohenzollerna albo Kraussa.

Mam nadzieję, że dasz znać co to za lokomotywa :D
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Co to za parowóz?

Czy ktoś potrafiłby zidentyfikować co to za parowóz?
Lokomotywa zakładowa, dwuosiowa, normalnotorowa.
Wstępne poderzenia padały na Skodę, ale czy na pewno?
Parowóz.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”