Taki właśnie skład miał być mój, ale historia inaczej się potoczyła .....
BR 140 od Kuehn
Moderator: mod-Tabor
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Re: BR 140 od Kuehn
Odgrzewam temat

W rolach głównych udział wzięły:110 250-8(Kuehn), 110 413-2(Kuehn), 114 499-7(Kuehn)

W rolach głównych udział wzięły:110 250-8(Kuehn), 110 413-2(Kuehn), 114 499-7(Kuehn)
Ostatnio zmieniony 09 cze 2007, 09:15 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Mnie nie przeszkadza żadna dobrze działająca lokomotywa i nie ma znaczenia kto ją będzie produkował. Szkoda że kilka osób z naszego forum posiada perełki i nie chce się podzielić wiedzą o nich
.
Wracając do Kuehn - mój egzemplarz mechanicznie jest super i nie mam się do czego więcej przyczepić. Z DCC to już bajka. Są niewielkie różnice w porównaniu do Tilliga w wykonaniu detali i trudno mi rozsądzić kto wykonał je lepiej natomiast o zgodności z oryginałem to już muszą się wypowiadać fachowcy.
Wracając do Kuehn - mój egzemplarz mechanicznie jest super i nie mam się do czego więcej przyczepić. Z DCC to już bajka. Są niewielkie różnice w porównaniu do Tilliga w wykonaniu detali i trudno mi rozsądzić kto wykonał je lepiej natomiast o zgodności z oryginałem to już muszą się wypowiadać fachowcy.
- bartekdj
- Kontakt:
Grzesiu pewnie najgorsze są pierwsze kroki
cały czas i to odpewnego momentu się kusze na model kuehna z noskiem, ma zastapić poczciwego e11 bttb, kótry równiez szarzuje ale praca silnika jest już głośna i mam kilka modeli tilliga i jakoś zaczyna mi to przeszkadzać.....
dobra wymówka na nowy model prawda
ale na początku jakoś wszyscy się podniecali na nowego producenta, kłopoty z napisami i koniec dyskusji...panowie ruszcie ten temat , za i przeciw, test to nie wszystko, liczy sie wasza ocena, ocena bawiący się tym lokiem ...dzięki
dobra wymówka na nowy model prawda
ale na początku jakoś wszyscy się podniecali na nowego producenta, kłopoty z napisami i koniec dyskusji...panowie ruszcie ten temat , za i przeciw, test to nie wszystko, liczy sie wasza ocena, ocena bawiący się tym lokiem ...dzięki
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Moim zdaniem test jest obiektywny. Posiadam 211 i jestem z niej bardzo zadowolony. Może dodam że moja po postawieniu na tory wymagała popchnięcia
Przez jakiś czas poruszała się lekko utykając ale po zrobieniu kilkudziesięciu metrów jest już super.
Napisy nie spadają. W planach zakup kilku sztuk
Napisy nie spadają. W planach zakup kilku sztuk
- bartekdj
- Kontakt:
test jest już dawno, teraz dopisałeś o największym "mankamencie"czyli o schodzących napisach i zerowym kontaktcie...ciekawe jak obecne modele, które wychodzą w innych malowaniach się prezentują pod względem napisów, bo ogólnie model jest ciekawy pod względem wyglądui ładnie prezentujący i tak chwalące się osiągi...ciekawe,że nie wszyscy się tak "podniecają"...I komu tu wierzyć
)
- Charakterek
- Kontakt:
Z kronikarskiego obowiązku - test już jest!
- Mariusz
- Kontakt:
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
Ostatnio na pomorzu sporo się dzieje niewątpliwie dzięki dużej pomocy i zaangażowaniu Piotra właściciela sklepy Techno-Hobby. Efektem tego jest możliwość porównania nowości firmy Kuehn. Modele są godne uwagi i to zarówno dzięki precyzji wykonania jak i ceny. Myslę, że doskonale uzupełnią niejedną kolekcje TT.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Też chciałbym pochwalić się możliwością porównania dostępnych obecnie wersji Kuehn'ów.BR101 112-1 pisze:Właśnie wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem BR140 Kuehna

Proszę zwrócić uwagę na róznice pomiędzy mordkami pierwszej (BR140) i drugiej (BR110) loki. Pierwsza ma bardziej płaską budowę, druga ma skośne boki niem.: "Bügelfalte" (podobno = kant spodni), a ja to nazywam : "z noskiem". Dodatkową róznicą są boczne skośne okienka od czoła do drzwi w wersji "z noskiem". Osobiście, bardziej mi się podoba właśnie ta wersja "z noskiem" i czekam na nią w malowaniu kość słoniowa / niebieski (31400) - będzie alternatywa dla BR218 (02703 / 02721).
Patrzcie jak szybko rośnie kolejna konkurencja monopoliście.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2006, 18:24 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
- brovarek
- Kontakt:
TU znajdziesz na pewno kilka interesujących informacji. Część zdjęć opisuje wybrany typ malowania np podając daty wykonania zdjęcia . Może pomoże Ci to w znalezieniu czegoś ciekawego.
- jarkott
- Kontakt:
W necie znalazłem odpowiednią stronę:
http://www.baureihe110.de/images/Galeri ... 0231RH.jpg
http://www.baureihe110.de/images/Galeri ... 0231RH.jpg
- jarkott
- Kontakt:
Po modelu BR140 pojawił się model BR110 firmy Kuehn:
Model można zobaczyć tutaj:
http://www.tt-pics.de/data/media/256/BR110-250.jpg
Pytania do znawców:
1. czy ktoś posiada zdjęcia tej lokomotywy w tym dokładnie malowaniu?
2. z jakimi składami lok był najczęściej spotykany (czy tylko towarowe)?
3. do którego roku to malowanie występowało?
Model można zobaczyć tutaj:
http://www.tt-pics.de/data/media/256/BR110-250.jpg
Pytania do znawców:
1. czy ktoś posiada zdjęcia tej lokomotywy w tym dokładnie malowaniu?
2. z jakimi składami lok był najczęściej spotykany (czy tylko towarowe)?
3. do którego roku to malowanie występowało?
- jarkott
- Kontakt:
Model BR140 w sierpniu zawitał na moją makietę - testowaliśmy go w grupie TT-kowiczów z Trójmiasta - wszystkim ten model bardzo się podobał - wspaniale dobrana przekładnia - SUPER model.
Oto fotki, na których jest również nowość 2006 r. - model BR185 Tilliga kolegi Ostraka:
http://www.jarkott.martel.pl/2006_08/index.html
Oto fotki, na których jest również nowość 2006 r. - model BR185 Tilliga kolegi Ostraka:
http://www.jarkott.martel.pl/2006_08/index.html
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Teoretycznie moglo byc mozliwe. Mam zdjecia BR140 w malowaniu "orient rot" z 2003 roku.et22 pisze:No nie tak do końca - loko jest w malowaniu orient rot, a widoczne na zdjęciu malowanie PKP to chyba dopiero około roku 2000 się pojawiło, w którym spotkanie BR140 w "oriencie" było raczej niemożliwe - chyba że trochę nagniemy historię
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info