BR 140 od Kuehn

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: BR 140 od Kuehn

Post autor: ArturSchŁ »

Grzegorz TT pisze:Obrazek
Taki właśnie skład miał być mój, ale historia inaczej się potoczyła .....
:/
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Odgrzewam temat ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W rolach głównych udział wzięły:110 250-8(Kuehn), 110 413-2(Kuehn), 114 499-7(Kuehn)
Ostatnio zmieniony 09 cze 2007, 09:15 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Mnie nie przeszkadza żadna dobrze działająca lokomotywa i nie ma znaczenia kto ją będzie produkował. Szkoda że kilka osób z naszego forum posiada perełki i nie chce się podzielić wiedzą o nich :( .
Wracając do Kuehn - mój egzemplarz mechanicznie jest super i nie mam się do czego więcej przyczepić. Z DCC to już bajka. Są niewielkie różnice w porównaniu do Tilliga w wykonaniu detali i trudno mi rozsądzić kto wykonał je lepiej natomiast o zgodności z oryginałem to już muszą się wypowiadać fachowcy.
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

Post autor: bartekdj »

Grzesiu pewnie najgorsze są pierwsze kroki ;) cały czas i to odpewnego momentu się kusze na model kuehna z noskiem, ma zastapić poczciwego e11 bttb, kótry równiez szarzuje ale praca silnika jest już głośna i mam kilka modeli tilliga i jakoś zaczyna mi to przeszkadzać..... :mrgreen: :mrgreen:
dobra wymówka na nowy model prawda ;) ;)

ale na początku jakoś wszyscy się podniecali na nowego producenta, kłopoty z napisami i koniec dyskusji...panowie ruszcie ten temat , za i przeciw, test to nie wszystko, liczy sie wasza ocena, ocena bawiący się tym lokiem ...dzięki
Kilkujadek
Kontakt:

Moim zdaniem test jest obiektywny. Posiadam 211 i jestem z niej bardzo zadowolony. Może dodam że moja po postawieniu na tory wymagała popchnięcia :mrgreen: Przez jakiś czas poruszała się lekko utykając ale po zrobieniu kilkudziesięciu metrów jest już super.
Napisy nie spadają. W planach zakup kilku sztuk :mrgreen:
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

Post autor: bartekdj »

test jest już dawno, teraz dopisałeś o największym "mankamencie"czyli o schodzących napisach i zerowym kontaktcie...ciekawe jak obecne modele, które wychodzą w innych malowaniach się prezentują pod względem napisów, bo ogólnie model jest ciekawy pod względem wyglądui ładnie prezentujący i tak chwalące się osiągi...ciekawe,że nie wszyscy się tak "podniecają"...I komu tu wierzyć ;))
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Z kronikarskiego obowiązku - test już jest!
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Obrazek
Singen-Niemcy przy granicy ze Szwajcarią, 2004 rok.
Obrazek
Karlsruhe 2004
Obrazek
2004 G.P. Niemcy
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

Ostatnio na pomorzu sporo się dzieje niewątpliwie dzięki dużej pomocy i zaangażowaniu Piotra właściciela sklepy Techno-Hobby. Efektem tego jest możliwość porównania nowości firmy Kuehn. Modele są godne uwagi i to zarówno dzięki precyzji wykonania jak i ceny. Myslę, że doskonale uzupełnią niejedną kolekcje TT.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

BR101 112-1 pisze:Właśnie wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem BR140 Kuehna
Też chciałbym pochwalić się możliwością porównania dostępnych obecnie wersji Kuehn'ów. :) Dzięki uprzejmości sklepu Techno-Hobby mogliśmy wczoraj z Darkiem przyjrzeć się różnym malowaniom oraz róznicom w "budach" elektrowozów.
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę zwrócić uwagę na róznice pomiędzy mordkami pierwszej (BR140) i drugiej (BR110) loki. Pierwsza ma bardziej płaską budowę, druga ma skośne boki niem.: "Bügelfalte" (podobno = kant spodni), a ja to nazywam : "z noskiem". Dodatkową róznicą są boczne skośne okienka od czoła do drzwi w wersji "z noskiem". Osobiście, bardziej mi się podoba właśnie ta wersja "z noskiem" i czekam na nią w malowaniu kość słoniowa / niebieski (31400) - będzie alternatywa dla BR218 (02703 / 02721).
:P
Patrzcie jak szybko rośnie kolejna konkurencja monopoliście.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2006, 18:24 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

TU znajdziesz na pewno kilka interesujących informacji. Część zdjęć opisuje wybrany typ malowania np podając daty wykonania zdjęcia . Może pomoże Ci to w znalezieniu czegoś ciekawego.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

W necie znalazłem odpowiednią stronę:
http://www.baureihe110.de/images/Galeri ... 0231RH.jpg
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Po modelu BR140 pojawił się model BR110 firmy Kuehn:
Model można zobaczyć tutaj:
http://www.tt-pics.de/data/media/256/BR110-250.jpg
Pytania do znawców:
1. czy ktoś posiada zdjęcia tej lokomotywy w tym dokładnie malowaniu?
2. z jakimi składami lok był najczęściej spotykany (czy tylko towarowe)?
3. do którego roku to malowanie występowało?
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Model BR140 w sierpniu zawitał na moją makietę - testowaliśmy go w grupie TT-kowiczów z Trójmiasta - wszystkim ten model bardzo się podobał - wspaniale dobrana przekładnia - SUPER model.
Oto fotki, na których jest również nowość 2006 r. - model BR185 Tilliga kolegi Ostraka:
http://www.jarkott.martel.pl/2006_08/index.html
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

et22 pisze:No nie tak do końca - loko jest w malowaniu orient rot, a widoczne na zdjęciu malowanie PKP to chyba dopiero około roku 2000 się pojawiło, w którym spotkanie BR140 w "oriencie" było raczej niemożliwe - chyba że trochę nagniemy historię :)
Teoretycznie moglo byc mozliwe. Mam zdjecia BR140 w malowaniu "orient rot" z 2003 roku.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”