Analog Piko - Jak podłączyć zwrotnice, sygnalizatory itp.

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Analog Piko - Jak podłączyć zwrotnice, sygnalizatory itp.

Post autor: ArturSchŁ »

golab pisze:
ArturSchŁ pisze: Piko go nie oferuje
A nieprawda :P
Dobrze, domknę wypowiedziane wcześniej zdanie: Posiadane przez Ciebie Piko, go nie oferuje ...

Że w ogóle PIKO posiadało w ofercie odpowiednie zasilacze, to wiem doskonale, przecież Fz1 to właśnie ...PIKO !!
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, 17:47 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Prezes156
Kontakt:

Post autor: Prezes156 »

golob pisze:A nieprawda :P
Jest całkiem fajny zasilacz samych akcesoriów o symbolu z1
No ktoś z forum do mnie pisał że ma takie cudo ;P I chyba się na nie skuszę ;P.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, 17:53 przez Prezes156, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

ArturSchŁ pisze: Analogowo jest to napięcie zmienne o stałej wartości z przedziału 12-18 V AC. Piko go nie oferuje
A nieprawda :P
Jest całkiem fajny zasilacz samych akcesoriów o symbolu z1
Obrazek
tylko trzeba taki znaleźć
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, 17:52 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
Prezes156
Kontakt:

womo pisze:Proponuje przede wszystkim rozłożyć to i się pobawić a potem łączyć gdy już będziesz wiedział co i jak ...
No właśnie na takim etapie teraz jestem ;P Ale teraz dopiero się tego uczę wszystkiego ;P
Tak chcę to zrobić: Po lewej "jajcowato wyszło" Ale na szybko to robiłem teraz.... w realu będzie normalnie. A te tory nie będą się krzyżować, tylko będzie wiadukt.... ale nie potrafię w tym programie tego zrobić. Jak to ocenicie??
Załączniki
snapshot.jpg
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, 16:41 przez Prezes156, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Dlatego fz1 jest super. U mnie na nim bez problemu chodziły na raz 2 lokomotywy i wszystkie zwrotnice z semaforami. Jak przemyślisz dobrze izolowanie odcinków to w analogu możesz normalnie jeździć prawie jak w dcc :mrgreen:
Wystarczy zrobić dwie pętle niezależnie, podłączyć w nich odwrotnie prąd do torów i jak jedna jedzie w lewo to druga będzie jechać w prawo. Dołożysz do tego klawiaturki, aby prąd był tam gdzie chcesz i już decydujesz kiedy lokomotywa rusza , gdy inna jedzie ...
Proponuje przede wszystkim rozłożyć to i się pobawić a potem łączyć gdy już będziesz wiedział co i jak ...
Powodzenia :mrgreen:
Prezes156
Kontakt:

Czyli FZ1 pozwoli mi i sterować pociągami i rozjazdami jak dobrze zrozumiałem ;)[/code]
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, 16:40 przez Prezes156, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

No to FZ1 lub sam zasilacz akcesoriów (jakiś mocny).

Jak kolega chce w analogu to skupmy się aby doradzać mu w temacie ...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Do zasilania pociągów (przez tory) potrzebujesz jednego zasilania. Analogowo to jest +/- 0-12 V DC. By to uzyskać masz zasilacz ("transformator") Piko. Możesz też użyć jednego z wyjść (regulowanego) z Fz1.

Do zasilania akcesoriów (rozjazdy, sygnały, szlabany, oświetlenie budynków itd.) potrzebujesz drugiego zasilania. Analogowo jest to napięcie zmienne o stałej wartości z przedziału 12-18 V AC. Piko go nie oferuje, natomiast w Fz1 jest to wyjście oznaczone rozjazdem.

W przypadku DCC masz więcej możliwości, bo możesz tylko lokomotywy zasilać DCC (po zainstalowaniu w każdej dekodera), natomiast akcesoria nadal analogowo.
Możliwe jest także zasilanie akcesoriów z DCC i to bezpośrednio z torów (poprzez dekoder akcesoriów) albo z osobnego kabelka.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, 16:36 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Prezes156
Kontakt:

Tylko że ja mam taki plan: Zostało mi masa torów ( chyba rurki. Stary typ) no i kilka elektrowozów + parowozy. I chcę zrobić makietę 2mx2m. Już plan torów mam, plan ogólny też mam, no i to będzie tylko jazda po ósemce ale z atrakcjami typu: tunel, pod górkę, mostek itp. Chcę wydać jak najmniej kasy ponieważ mam generalnie 90% potrzebnych materiałów a szkoda żeby się to na strychu kurzyło... Zrobię makietę i mój chrześniak ją dostanie albo sobie ją zostawię. Potrzebne mi tylko sterowanie rozjazdami, latarnie, drzewka, trawa, żwirki/piaski i mmmassssssaaaa roboty ;). Także sam rozumiesz że nie chce inwestować w DCC... ;). Inna sprawa że funduszy na to nie mam ;).
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, 16:25 przez Prezes156, łącznie zmieniany 14 razy.
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Post autor: Robcio1910 »

womo pisze:Najlepszy jest fz1, on ma wyjście na akcesoria. Do tego klawiaturki parę kabli i poduczyć jak na schematach.

Dokładnie, tak jak Kolega Womo napisał ... ale ... cyfrowe sterowanie to już codzienność ... nie "pakuj się" w analog ... doskonale rozumiem, że dość spory wydatek (jak na nasze warunki polskie) jednak ... sam zadecydujesz jak będziesz "budował, zasilał"... :/ :oops: :mrgreen:
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Najlepszy jest fz1, on ma wyjście na akcesoria. Do tego klawiaturki parę kabli i poduczyć jak na schematach.
Prezes156
Kontakt:

Dzięki, dzięki!! Tylko że i tak za bardzo nie wiem co mam dokupić.... ;)
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Jeśli chodzi o TT-kę to warto zapoznać się z poradnikiem:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 1&kat=gle3
Prezes156
Kontakt:

Analog Piko - Jak podłączyć zwrotnice, sygnalizatory itp.

Witam serdecznie!
Mam pytanie: Jak podłączyć w analogu zwrotnice i ew. sygnalizację świetlną aby móc włączać je poprzez (kolokwialnie mówiąc) naciśnięcie guzika??
Mam zwykły analogowy regulator mocy/jazdy i zmiany kierunku firmy PIKO nr: 1771. Widzę na aukcjach jakieś zasilacze właśnie do niby zwrotnic itp. czy właśnie tego potrzebuję??
Proszę o pomoc w tej kwestii ponieważ w tym temacie jestem "zielony" a nie potrafię znaleźć tego na forum bo widzę same tematy z DCC. Pozdrawiam!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”