Stacja Wisła Głębce

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
aviaTTor
Posty: 560
Rejestracja: 06 kwie 2008, 16:24
Lokalizacja: czestochowa
Has thanked: 5 times

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: aviaTTor » 16 maja 2015, 08:51

Jak postępy prac?Dalsza relacja mile widziana.


Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1318
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 15 times

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: JarUs » 08 kwie 2015, 19:54

Jak ten moduł połączysz z innymi? Dostrzegam tylko jeden otwór, to jakaś nowinka techniczna. .... a pozostałe dwa są? Z drugiej strony jest pewnie wszystko zgodne z normą ;)
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 19:54 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
whosho
Posty: 818
Rejestracja: 09 kwie 2006, 11:49
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: whosho » 08 kwie 2015, 19:00

Obecnie wygląda to wszystko tak.
Załączniki
DSCN9484a.jpg
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1449
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 12 times
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: T_Domagalski » 21 gru 2014, 16:39

whosho pisze:Bo to są 3 kolejne segmenty. Makieta stacji, wraz z łukiem stanowią jedną całość.

OK. Ale ten koniec z profilem MG1 to już jak rozumiem koniec tego wielosegmentowego modułu. Ta wystająca trójkątna listwa i dziwnie wykończone otoczenie moim zdaniem wyglądają fatalnie...
Awatar użytkownika
whosho
Posty: 818
Rejestracja: 09 kwie 2006, 11:49
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: whosho » 21 gru 2014, 10:27

Bo to są 3 kolejne segmenty. Makieta stacji, wraz z łukiem stanowią jedną całość.

Zdjęcie z przewodami magistrali elektrycznej to fotka ostatniego (na tę chwilę) segmentu. Rzeczywiście, połączenie widoczne w lewej częsci zdjęcia powinno być wykonane w postaci 2 gniazd a nie 2 wtyków. Do poprawki :)

Scio - ale'ś pojechoł chopie 8)
Ostatnio zmieniony 21 gru 2014, 10:39 przez whosho, łącznie zmieniany 6 razy.
TT-maniak
Posty: 193
Rejestracja: 11 kwie 2006, 14:29
Lokalizacja: Piekary Śląskie

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: TT-maniak » 21 gru 2014, 00:24

Też mi się wydaje, że to jest między segmentami połączenie.
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 689
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: Kaczor » 20 gru 2014, 23:27

To wygląda na połączenie między segmentami które może być dowolnie rozwiązane ;)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1449
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 12 times
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: T_Domagalski » 20 gru 2014, 16:27

whosho pisze:Czwarty weekend prac za mną. Wszystkie 3 skrzynki są już białe od szpachli.

To ja się przyczepię do następujących rzeczy:
1) koniec modułu przy profilu MG1 jest jakoś dziwnie wykończony. Dlaczego ta deska podtorza wystaje poza nasyp? Teren w tym miejscu jest tak ukształtowany, że nawet po połączeniu z drugim modułem MG1 będzie tam powstawał brzydki uskok. :/
2) Elektryka jest zrobiona w sposób niesTTandardowy. O ile kabelki wyglądają na sensowne, to układ wtyczek i gniazdek uniemożliwia łączenie tego modułu z innymi modułami sTTandardowymi. :/
Awatar użytkownika
myszka
Posty: 299
Rejestracja: 27 wrz 2006, 21:35
Lokalizacja: Rumia Janowo

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: myszka » 09 gru 2014, 22:02

whosho pisze:Muszę po prostu przetestować jak tabor będzie się zachowywał w jej obecności. ......
Miniatur Modellbahn 2014 Weimar Part 1
Wosho Tutaj bez problemu nasi Czescy koledzy zastosowali 3 szynę. Działaj :)
Ostatnio zmieniony 10 gru 2014, 14:29 przez myszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 689
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: Kaczor » 26 lis 2014, 11:38

Już chyba znalazłem ;)
Listwa lutownicza
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8219
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 32 times
Been thanked: 18 times
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: ArturSchŁ » 26 lis 2014, 10:56

Kaczor pisze:A czy są w sprzedaży jakieś gotowe płytki specjalnie do lutowania?
Czy uniwersalne ? np taka.
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 689
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: Kaczor » 26 lis 2014, 10:50

A czy są w sprzedaży jakieś gotowe płytki specjalnie do lutowania?
Awatar użytkownika
whosho
Posty: 818
Rejestracja: 09 kwie 2006, 11:49
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: whosho » 26 lis 2014, 06:23

W grucie rzeczy zgadzam się. Wymienię kostki na luty.
W przyadku stacji nie zauważyłem narazie podobnych objawów.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2014, 06:24 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczor
Posty: 689
Rejestracja: 26 wrz 2010, 15:36
Lokalizacja: Ciechanów
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: Kaczor » 25 lis 2014, 13:05

Czyli lepiej lutować?
Awatar użytkownika
Niejeden+
Posty: 259
Rejestracja: 06 mar 2010, 15:41
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times

Re: Stacja Wisła Głębce

Postautor: Niejeden+ » 25 lis 2014, 12:22

Fakt potwierdzony w trakcie użytkowania stacji - lubią się luzować dając najgorsze z możliwych objawów, zasilanie jest, nagle nie ma, potem znowu jest. Stosując kostki po dokręceniu śrubek warto zabezpieczyć je lakierem.

Wróć do „Makieta Modułowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość