"Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ

Jakie rozwiązanie magistrali sTTandardowej jest wg Ciebie najoptymalniejszy?

Czas głosowania minął 02 maja 2007, 21:43

Gniazda i wtyki XLR
6
15%
Gniazda i wtyki typu "banan"
26
67%
Zaciski głośnikowe
5
13%
Obecna gniazda SUB 15, tylko inaczej polutowane
1
3%
Kostki elektryczne zaciskane na śruby
1
3%

Liczba głosów: 39

Kilkujadek
Kontakt:

Re: "Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...

Post autor: Kilkujadek »

Skoro zmiany idą tak daleko to czy można by było zmienić obecną matę sTTandardową na cos mniej oczoj....... ?? Jak jechać to po całości ;)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 18:19 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

T_Domagalski pisze:W analogu sa zbędne.
Tak, oczywiście. Miałem na myśli raczej stronę handlowo/organizacyjną....
:P
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

ArturSch pisze:IMHO: Możliwe są 2 opcje:
- pełna zgodność z FREMO czyli bananki,
- XLR + BOXY nabywane za rozsądne pieniądze u Martela
Boxy dla DCC są niezależne od magistrali elektrycznej modułów.
Mogą być stosowane równolegle zarówno z banankami, jak i z gniazdami XLR, lub z każdymi innymi złaczami. Oczywiście tylko wtedy, gdy wykorzystywane będzie DCC. W analogu sa zbędne.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 10:28 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

XLR na WGE: Tadek, źle szukałeś. Jest tam jeden sklepik, komplet wtyk + gniazdo na obudowę ca. 6 pln.
Dalej WGE - gniazda bananowe na kabel - rzadkość, drogo, ok 5 pln za sztukę (!!) .
W sumie to byłbym za bananami
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

IMHO: Możliwe są 2 opcje:
- pełna zgodność z FREMO czyli bananki,
- XLR + BOXY nabywane za rozsądne pieniądze u Martela :) (jedna przesyłka na miasto/region lub dystrybucja na spotkaniach by obniżyć koszty przesyłki).
Kilkujadek
Kontakt:

:oops: Jak widać dziś mam zły dzien. :oops:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:Czy ktoś może podać podobny przykład w kwestii "bananków"??
Oczywiście: :D
A bananki proszę bardzo w podanym przez Grzegorza TT sklepie http://tme.pl/katalog/ind...kaj=banan&idp=1
Wtyczki "banan" po 1,69zł, gniazda nawet po 0,89zł...
Grzegorz TT pisze:W głosowaniu jest błąd - zamiast DB 25 powinno być SUB15 (DB15)
:roll: O ile wiem, to teraz używamy głównie DB25. DB15 to jest tylko jako dodatkowy dla linii dwutorowej.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2007, 22:35 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Już w Radomiu byłem za banankami
Kilkujadek
Kontakt:

Martel pisze:Elbląg ul. Słoneczna sklep elektroniczny...
Takie ceny zmieniają nieco postać rzeczy.
Czy ktoś może podać podobny przykład w kwestii "bananków"??
W głosowaniu jest błąd - zamiast DB 25 powinno być SUB15 (DB15)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 19:49 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ja równiez opowiadam się za banankami, głównie za sprawą ceny i łatwości podłączenia.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

T_Domagalski pisze:Gorzej jest z gniazdami. Te na przewód trudno dostać. Najłatwiej o takie montowane do obudowy.
A co za problem zamontować te dwa gniazdka "do obudów" na kawałku laminatu/plastiku/grubej tektury i zamontować na wrędze wzmacniającej, tak jak dotychczasowe DSuby (max 15 cm od profilu) ?? No i oczywiście w razie spotkania czysto Fremowskiego - odpowiednio spreparowane kable połączeniowe. Dla naszych potrzeb - gniazda zamocowane pod modułem i kable połączeniowe z wtykami na obu końcach.
Nic nie wisi pod modułem, a mamy upragnione "bananki" Obrazek

Poza tym sugerowałbym zapis o wymogu stosowania kabli o dużym przekroju - 2,5 czy 3mm^2. Niezależnie od tego co mamy teraz, od cyfry i dużych prądów nie uciekniemy.

Tadek, co do łączności, mogę podjąć się opracowania schematu prostego unifonu i czegoś w rodzaju "centralki" dyspozytorskiej (w końcu telekomunikacja to jeden z moich zawodów wyuczonych ;) )

Reasumując - mój głos na :arrow: bananki
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 19:48 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Wydaje mi się że jeśli robimy już zasadnicze zmiany, chcemy być otwarci na innych i mieć możliwość uczestnictwa w międzynarodowych zlotach to powinniśmy postawić na bananki... Skoro tak wiele norm na nich bazuje to cos w tym chyba jest...

:arrow: Ja oddaje głos na bananki
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 19:47 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Modułu na razie nie posiadam i do ostatniego weekendu stawiałem na makietę stacjonarną z częścią rozkładaną z modułów, ale nie sTTandardowych. Ponieważ zdanie zmieniłem i część rozbieralną postanowiłem zrobić w sTTandardzie pozwolę się także wypowiedzieć. :o
Jednym z powodów dla którego nie chciało mi się budować modału w sTTandardzie była właśnie nadmiernie moim zdaniem rozbudowana tzw magistrala elektryczna. Dlatego wydaje mi się że należy ją maksymalnie uprościć, a najprostszym rozwiązaniem wydają mi się wtyki bananowe lub złącze w postaci kostki elektrycznej. Kostki są rozwiązaniem chyba najtańszym lecz wielokrotne montowanie i demontowanie kabli powoduje ich zużycie. Z doświadczenia wiem jednak że kostki 4 lub 6 kwadrat potrafią wytrzymać dość długo lecz i tak w końcu trzeba je wymienić, co zresztą jest proste i tanie. Tak więc z rozwiązań prostych nasuwają się wtyki bananowe. Gniazda montowane na stałe są tańsze niż tzw żeńskie (gniazdo na kablu). Także o ilę mogę wtrącić swoje trzy grosze najlepszym rozwiązaniem wydają mi się dwa gniazda w różnych kolorach z każdej strony modułu montowane od spodu ale łatwo dostępne + kable złączki.
Martel

Post autor: Martel »

T_Domagalski pisze:Wróciłem właśnie z wycieczki po sklepach. Byłem w 5 różnych miejscach, w tym na WGE. Oto rezultaty:

:arrow: Złącza XLR: Kompletna porażka. W żadnym z punktów nie udało mi sie znaleźć nic tańszego niż 12zł za gniazdo lub wtyczkę. I to wcale nie jakieś "high-end". 2 wtyczki + 2 gniazda oznaczają ok. 50zł. Nie wiem, skąd H0-wcy czerpią swoje złącza, ale na pewno nie ze zwykłych sklepów w mieście. Poza tym sprzedawcy wszędzie odkreślali, że ich obciążalność prądowa nie jest taka wielka.
Elbląg ul. Słoneczna sklep elektroniczny.
gniazdo XLR żeńskie (do modułu) koszt około 2,9 zł
wtyk XLR męski (na kabel) koszt około 3,30 zł

http://www.tme.pl/gniazdo-mikrofonowe-x ... avi70.html

http://www.tme.pl/wtyk-mikrofonowy-xlr- ... avi63.html

http://www.tme.pl/wtyk-xlr-meski-typ-ii ... -3w-2.html

:mrgreen:

Przyznam, że na potrzeby znajomych zakupiłem te gniazda w Elblągu bo tak samo jak Ty nie mogli znaleźć tańszych.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 19:45 przez Martel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Wróciłem właśnie z wycieczki po sklepach. Byłem w 5 różnych miejscach, w tym na WGE. Oto rezultaty:

:arrow: Złącza XLR: Kompletna porażka. W żadnym z punktów nie udało mi sie znaleźć nic tańszego niż 12zł za gniazdo lub wtyczkę. I to wcale nie jakieś "high-end". 2 wtyczki + 2 gniazda oznaczają ok. 50zł. Nie wiem, skąd H0-wcy czerpią swoje złącza, ale na pewno nie ze zwykłych sklepów w mieście. Poza tym sprzedawcy wszędzie odkreślali, że ich obciążalność prądowa nie jest taka wielka.

:arrow: Bananki: Tu wybór jest duży, choć nie zawsze pełny. Wtyczki kupi się wszędzie, cena od 1,5zł (standard) do 10zł (metalic + alufelgi :) ). Gorzej jest z gniazdami. Te na przewód trudno dostać. Najłatwiej o takie montowane do obudowy. Ceny od 2zł do nawet 15zł. W zamian za to wszyscy gwarantowali, że bez najmniejszego problemu przepuści się przez nie do kilkunastu A, a są wersje specjalne nawet na 40A (!).
W celach testowych nabyłem wtyczkę za 4zł, umożliwiającą zamocowanie przewodu 1,5 mm2, oraz gniazdko za 3zł, takie fajne na śrubie M4, dzięki której da się przykręcić gniazdo nawet do obudowy ze sklejki 12mm. Na cały moduł potrzeba w minimalnej wersji 2 gniazda i dwie wtyczki - kosztuje to max. kilkanaście zł. Ewentualnie można zrobić wersję z 4 gniazdkami i 2 przejściówkami za 2x drożej. Wtedy nic się nie dynda z modułu....

:arrow: Zaciski głośnikowe: Dość powszechne, w cenie od 2,5zł do 4zł za parę. Cena kusząca (max. 8 zł na moduł), wygodne w użyciu, ale.... Obejrzałem kilka sztuk i w prawie każdej z nich sprężynki dociskały zaciski niewystarczająco mocno, jak na nasze potrzeby. Sprzedawcy pytani w kilku miejscach nie dawali więcej jak 1A obciążalności prądowej dla tego typu złącz. To bardzo mało, jeśli będziemy chcieli zasilić pół makiety z jednego boostera.

:arrow: Grzegorz TT zasugerował, że może zostańmy przy złączach SUB 15 które ma każdy z nas – wystarczy jedynie przelutować przewody. To też jakaś alternatywa, ale część modelarzy tłumaczyła się, że nie zrobiła magistrali, bo miała problemy z polutowaniem właśnie takich złączy, że się gniazda topiły, itp.

Tyle fakty. Wynika z nich, że nejlepsza byłaby jednak pełna zgodność z FREMO, czyli zastosowanie bananków. Duża obciążalność prądowa, koszty do zaakceptowania, dostępne w sklepach. Ale zanim pojawią się jakies zapisy w sTTandardzie, oczekuje jeszcze Waszych opinii.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”