Drzewa liściaste

Zieleń na makiecie: trawa, drzewa itd. góry, skarpy itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Drzewa liściaste

Post autor: T_Domagalski »

Mam pytanie do osób mających doświadczenie z NATUREXem Polaka.
Czy komukolwiek wychodzą ładne, przejrzyste i nie składające się z samych nitek drzewka?

Kolejne już moje próby uzyskania sensownego efektu nie dały pożądanego rezultatu. Osnowa siateczki Polaka jest tak silna, ze rwie mi się zamiast naciągać we wszystkie strony, ewentualnie ciągnie sie w grube sznurki. Natomiast jeżeli już uda mi sie uzyskać odpowiedni stopień porozciągania siateczki to zostaje z niej praktycznie sama osnowa - większośc wiórków odpada. Potraktowanie tego lakierem w spray'u i ponowne obsypanie wiórkami daje mi już niestety efekt "skorupy".
Mam więc pytanie, jak obrabiacie siateczkę NATUREX i jakie efekty osiągacie? Stosujecie jakieś zmyslne zabiegi lub inną ich kolejnośc? A może się czepiam i z tego wynalazku Polaka nie da się nic więcej wycisnąć i należy wrócić do sprawdzonych siateczek z gąbką?...
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Od kolegi JarkoTTa dostałem filtr wody z którego miałem wyciągnąć sitko. Po „rozpruciu” z jego wnętrza wysypały się kawałki węgla i małe białe kuleczki. Zatrudniłem „Kopciuszka” i w wyniku jego działalności otrzymałem węgiel do parowozów – http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=22389#22389
oraz trochę owoców. Po przesianiu i zabarwieniu mam fioletowe śliwki, żółte nieco podgniłe papierówki oraz czerwone jabłka – odmiana „klos”
a po co ci to?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2007, 07:35 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Uwaga na zgodność odmiany z epoką !!!!
makintosze nie wczesniej niż w IV za to w V nie powinno być niemal wymarłych (niestety ) najlepszych - papierówy i malinówy :mrgreen:
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Od kolegi JarkoTTa dostałem filtr wody z którego miałem wyciągnąć sitko. Po „rozpruciu” z jego wnętrza wysypały się kawałki węgla i małe białe kuleczki. Zatrudniłem „Kopciuszka” i w wyniku jego działalności otrzymałem węgiel do parowozów – http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=22389#22389
oraz trochę owoców. Po przesianiu i zabarwieniu mam fioletowe śliwki, żółte nieco podgniłe papierówki oraz czerwone jabłka – odmiana „klos” :mrgreen: .
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 lut 2007, 07:57 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
miki
Kontakt:

A kto mówi, że z w/w zabiegów wychodzi gładki pień?
K4ULTRA
Kontakt:

Post autor: K4ULTRA »

No dobra na młode drzewka tak szpachla cynowanie okey a jak zrobić na starych drzewach np dwudziestoparoletnia brzoza to juz nie ma gładkiej kory na pniu
A z efektem palemki poradziłem sobie werniksem :>
Kilkujadek
Kontakt:

Palma już wyszła :lol: . Moim zdaniem na pień najlepsza jest szpachla lub wikol ze szpachlą + odpowiedni pigment. Co do siateczki - każda jest lepsza od samej posypki ale jak przedpiśca proponuję Polaki 90xx albo coś co możesz sobie sam zrobić - http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=19428#19428
miki
Kontakt:

Dwie rady - nie stosuj żadnych posypek na pnie i gałęzie, bo wyjdzie palma kokosowa. Najlepsze - ale czasochłonne - jest owinięcie srajtaśmą i pomalowanie. Na liście zamiast luźnych posypek - siatki serii 90xx
K4ULTRA
Kontakt:

Post autor: K4ULTRA »

Obrazek

To może ja w końcu się odważę i cos pokażę ze swoich wypocin
Szkielet wykonany z drutu miedzianego o średnicy 0,14mm
Pień jak i konary posypka Polaka nr 6125
Liście też Polak 4145 i 4156
Całość zabezpieczona lakierem akrylowym

Obrazek

Specjalnie zdjęcie zrobilem razem z domkiem Hanka i autkiem w naszej skali :)
dla porównania wielkości drzewka które ma wysokość 5cm
Ostatnio zmieniony 04 lut 2007, 23:47 przez K4ULTRA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

miki pisze:
Grzegorz TT pisze:Długość drutu należy dobrać do wielkości drzewa jakie chcemy zrobić pamiętając przy tym że wysokość najwyższych w skali TT nie powinna przekraczać 15cm.
:shock: czyżby nie było u nas drzew wyższych niż 18 metrów ??? 20 metrowa sosna to to sosenka nie drzewo.
Formalnie miki ma rację - w rzeczywistości trafiają sie drzewa i o wysokości prawie 40m.
Tyle, że odwzorowywanie takich drzew dokładnie w skali ma sens wtedy, gdy na makiecie odwzorowujemy wszystko dokładnie w skali i mamy na niej wystarczająco duzo miejsca. Przykładowo nie ma najmniejszego sensu odwzorowywanie na TTorcie drzewa o naturalnej wysokości 30cm, podczas gdy promien łuku toru na takiej makiecie ma niewiele więcej... Drzewo takie wyglądałoby jak monstrum!
Jednym słowem, jeśli wprowadzamy pewne skróty liniowe na makiecie, to i z drzewami nie powinniśmy przesadzać, żeby zbytnio nie zaburzyć proporcji pomiędzy różnymi elementami makiety. Znacznie lepie wygląda las złożony z 5 drzewek o wysokosci 15-20 cm niż "las" złożony z 2 gigantów o wys. 30 cm...
Stąd też moje prywatne zdanie, ze na makiecie nie powinno sie wykraczać poza "przeciątne" rozmiary drzew danego gatunku. Oczywiście dla jednych drzew ta "przeciętna" wynosi 10m a dla innych 20m.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2007, 16:34 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Tu ładny przykład dużych drzew - pierwsze to wierzba płacząca, drugie nie wiem.

Obrazek

Zdjęcie nie jest mojego autorstwa, zamieszczone jedynie w celach poglądowych, pochodzi prawdopodobnie z Transport.Wroc.Biz
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2007, 22:23 przez et22, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Mała jabłonka w produkcji :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2007, 22:25 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
miki
Kontakt:

sTTandard milczy na temat gatunków rodzimych i aklimatyzowanych
Kolega mówi o topoli włoskiej ew. balsamicznej które nie są naszymi rodzimymi gatunkami a jedynie został u nas zaaklimatyzowane.
i stały się jednym z popularniejszych widoczków

pisząc "topole" miałem na myśli TO za oknem mam dwie tej wielkości ale trochę je pomniejszyłem w modelu iwyszło nie za dobrze
Kilkujadek
Kontakt:

Kolega mówi o topoli włoskiej ew. balsamicznej które nie są naszymi rodzimymi gatunkami a jedynie został u nas zaaklimatyzowane.
miki
Kontakt:

a! jak zalecenie to w porzadku. Co do reszty - polemizowałbym. Zrobiłem kiedyś secik topol, ok 15 cm wysokości. Poszły w odstawkę bo w zestawieniu z pociągiem wyglądały trochę no...nieteges. 20-25 cm byłoby optymalne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zieleń i ukształtowanie terenu”