BR 52
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: BR 52
Właśnie stałem się posiadaczem tego loka 52 3761-5 i rzeczywiście jest jak najbardziej warta swojej ceny, mieści się na łukach 310, na ew1 jesz mi nie wyskoczyła ale nie założyłem też tych osłon "pręcików"; także KamilW jeżeli jeszcze nie kupiłeś to jest ostatnia szansa zakupu za fajną cenę.
- Krasiu-Michałek
- Kontakt:
Dziękuję. Skutecznie zadziałało.
- Krasiu-Michałek
- Kontakt:
Pytanie na poziomie przedszkola TT, ale BR 52 to mój pierwszy parowóz: jak się rozczepia tender od lokomotywy? Bo zaskoczyło ładnie, tylko jak to teraz rozłączyć? Nie chcę wykonywać jakiś gwałtownych ruchów żeby nie urwać.
- KamilW
- Kontakt:
Zakup BR 52 Tillig
Witam. Tak sobie powoli kompletuje tabor i po przeczytaniu testu zainteresowalem się BR 52. Ale słyszałem kilka sprzecznych opinii na jej temat. Co ogólnie ludzie sądzą o modelu? Jak z płynnością jazdy bo ta interesuje mnie najbardziej. Czy często występuje to skrzypienie i szarpanie o których mowa na forum? I czemu ma skopany napęd wg niektórych?
A i sprawa najważniejsza. Czy ma ktoś w swoich zbiorach model na rok 2008 (BR 52.80 no 2282)? Czym się różni od poprzednich wersji? Co poprawiono? Z gory dzieki za odpowiedzi.
A i sprawa najważniejsza. Czy ma ktoś w swoich zbiorach model na rok 2008 (BR 52.80 no 2282)? Czym się różni od poprzednich wersji? Co poprawiono? Z gory dzieki za odpowiedzi.
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
W mojej też nie zauważyłem ubytków farby czy chociażby tendencji do jej odpryskiwania.
-
- Kontakt:
Farba na tendrze sama nie schodzi. Nie sądzę, aby schodziła także podczas intensywnej, ale jednocześnie delikatnej eksploatacji. Nie służy jej (farbie) jednak rozbieranie tendra. Ja starałem się robić to delikatnie a i tak mam jedno niewielkie miejsce bez farby. Moim zdaniem kwestia farby nie powinna być czynnikiem powstrzymującym przed zakupem tego modelu.
Pozdrawiam,
Artur
Pozdrawiam,
Artur
- Jacekk
- Kontakt:
Ostatnio dość poważnie myślę nad zakupem BR52, jednak nie jest mi jeszcze wszystko jasne, a dokładniej mam dwa pytania:
Czy farba z tendra lokomotywy dalej tak szybko odchodzi, czy coś z tym zrobili
Z czego jest zrobiona ta część zaznaczona na zdjęciu poniżej i czy jest ona wymienna

zdjęcie pochodzi ze strony ttclubu
Pozdrawiam

zdjęcie pochodzi ze strony ttclubu
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 cze 2007, 07:53 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
- BR101 112-1
- Kontakt:
Czy może testował ktoś BR 52 na łukach 267mm? Czym objawia się ta nieprzejezdność podana w katalogu?
-
- Kontakt:
Ponarzekałem sobie na imitację węgla w BR52 i przyszedł czas żeby coś z tym zrobić. Jak wiadomo najlepszą imitacją węgla
jest węgiel
.
Teraz fotorelacja czyli przed i po.

Teraz fotorelacja czyli przed i po.

Ostatnio zmieniony 28 maja 2007, 17:26 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Cobrix spowodował że w końcu postanowiłem dobrać się do odbieraków prądu tendra. Przeróbka jest prosta i skuteczna:

Druciki odbieraków zostały wylutowane, punkty lutownicze oczyszczone. Zastosowałem dłuższe druciki miedziane 0,5 mm które luźno poruszają się w swoich gniazdach oraz blaszki sprężynujące które są równocześnie odbierakami prądu.

Druciki odbieraków zostały wylutowane, punkty lutownicze oczyszczone. Zastosowałem dłuższe druciki miedziane 0,5 mm które luźno poruszają się w swoich gniazdach oraz blaszki sprężynujące które są równocześnie odbierakami prądu.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2007, 17:24 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 5 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Gdybyś kiedykolwiek otwierał tender, zrób proszę, fotkę płytki drukowanej z dekoderem i opisz nam sposób sterowania światłami z przodu (dodatkowe przewody ?).mb1 pisze:Nabyłem BR52 digital 93270