Makietka 1 x 1,4 m

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
100per
Kontakt:

Re: Makietka 1 x 1,4 m

Post autor: 100per »

jarkott pisze:Zobacz ten wątek:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5520
Makieta miała 130*90 cm, jeśli chcesz mieć 150*100 cm to oczywiście są już większe możliwości, zwłaszcza, że możesz wydłużyć stację (długość peronów), tym samym możesz puszczać dłuższe składy.
Dzięki, przyglądałem się jej i mógłbym na tym wzorze coś pomyśleć. Narazie działam na stole w jadalni mam stół prawie metr szerokości i ponad 1,5m długości więc na takim polu 1x1,5 układam sobie tory robiąc przymiarki właśnie w oparciu o wzory takich makiet. Miałem plan zrobienia stacji takiej jak w Napiwodzie - sentyment. ale nie mogę znaleźć planów w sumie pamiętam jak wygląda problem mam tylko z odtworzeniem bocznic gdzie stały wagony na które ładowali drewno na stemple które wieźli na Śląsk i papierówkę, stacja była b dużym składem drzewa z lasów mazurskich.
Nie mierze w miasteczko na makiecie a raczej przejazd ciuchci ze stacji przez lasy jakieś łąki może na jednym łuku mały tuneli, dodatkowo na bocznym torze w środku okręgu mały tartak czy załadunek drewna z lasu, raczej sielski klimat nie miejski:)

Czy użyć sklejki czy jakiejś innej płyty co byście doradzili?
Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 15:02 przez 100per, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Zobacz ten wątek:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5520
Makieta miała 130*90 cm, jeśli chcesz mieć 150*100 cm to oczywiście są już większe możliwości, zwłaszcza, że możesz wydłużyć stację (długość peronów), tym samym możesz puszczać dłuższe składy.
100per
Kontakt:

Zaokrąglę długość do 1,5m
100per
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:Na początek użyj SCARM'a do wirtualnej budowy makiety, jednak na tak małej powierzchni ciężko będzie z parowozami dłuższymi niż BR86. :/
Wiem, dlatego na razie zakupiłem właśnie ją. :) Makietę traktuje treningowo i jako dobrą (mam nadzieję) zabawę. W przyszłości - o ile starczy mi zapału, cierpliwości i umiejętności, powstanie coś większego, mam nadzieję, że już przy udziale syna.
Dziękuję za link, nie wiem jakim cudem nie trafiłem na ten wątek i program, pościągałem parę innych ale ten wygląda bardzo obiecująco.

Miłego dnia.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 10:34 przez 100per, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Na początek użyj SCARM'a do wirtualnej budowy makiety, jednak na tak małej powierzchni ciężko będzie z parowozami dłuższymi niż BR86. :/
100per
Kontakt:

Makietka 1 x 1,4 m

Dobry wieczór,

od paru tygodni poczytuje sobie forum i rozmyślam nad planem działań. Nie będę ukrywał będzie to mój debiut, chociaż modelarstwo nie jest mi obce. Rozmiar makiety to 1m na 1,4m, robię ją głównie z myślą o moim potomku, który po wizycie w muzeum kolejnictwa stał się wielkim fanem lokomotyw.
Postanowiłem że wykonam ja na podstawie planów torowiska, które wyszukam w internecie z racji że jestem laikiem a i tez nie będę mógł zbyt wiele czasu na prace poświęcić.
Na stronce: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp
przejrzałem katalogi z planami makiet i mam upatrzone 2 schematy ale żaden z nich mnie jakoś nie przekonuje. I tu moje pytanie czy może ktoś z Was posiada jakieś plany torowiska na taki wymiar? Za ewentualne propozycje będę bardzo wdzięczny.
Zacząłem powoli kompletować parowozy bo zamierzam tylko takowe narazie mieć, oczywiście z uwagi na zamiłowanie syna:)
Prace będę relacjonował:)

aaa i rzecz ważna, będzie analogowa

Pozdrawiam,
Piotr
Ostatnio zmieniony 31 maja 2011, 22:12 przez 100per, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”