nie widzę skrzynek i chęci przyjazdu z nimi na jakikolwiek z

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Re: nie widzę skrzynek i chęci przyjazdu z nimi na jakikolwiek z

Post autor: golab »

Panowie, na modelarstwie kolejowym jak na razie znam się średnio, na kolejnictwie zupełnie, nie licząc wiedzy na temat godzin odjazdów IC relacji Warszawa-Katowice, ale jednego akurat jestem pewien jeśli chodzi o marketing naszej skali - w PL jest na tyle niszowa, że samodzielna i niezależna jej promocja skutku raczej nie odniesie. Aby znaleźć fascynatów trzeba ją przedstawić jako alternatywę dla H0, która to budzi większe zainteresowanie ze względu na ceny i dostępność. Bo dla 70% osób kolejka=PIKO, a PIKO to H0. Tutaj najlepszym rozwiązaniem byłoby "doklejanie" się to wszelakich imprez H0 i tam promowanie naszej skali.

Jak już ktoś zainteresuje się modelarstwem kolejowym to na imprezę "kolejkową" wpadnie, a H0 jak każdy wie pozycje ma silniejsza, więc wiele może nam pomóc ...

Zwykły szary człowiek "modułu w sTTandardzie" oglądać nie pójdzie, bo nawet nie wie co to takiego, ale "kolejkę" zobaczy chętnie. A jak już zobaczy, to wybierze to co dla niego lepsze :)

Ale to tylko takie moje dywagacje ...
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 10:26 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

wmac27 pisze:Ja też tam byłem. Niestety coraz gorzej z modelarstwem kolejowym.
Jeśli organizator każe płacić wszystkim wystawiającym. Nie tylko firmom, ale tez i modelarzom, to taka impreza wcześniej, czy później upadnie. Tak stało się w Łodzi. I nie ma tu żadnej winy modelarzy kolejowych. Taki los czeka imprezę w Poznaniu, jeśli organizatorzy dalej będą iść w kierunku zbierania pieniędzy od wszystkich.
Makiety i modele na takiej imprezie służą za wabia mającego przyciągnąć zwiedzających do części komercyjnej. Tak na przykład działają imprezy w Niemczech w rodzaju Lipska. I dlatego tam, od modelarzy nie bierze się pieniędzy za wystawienie swoich modeli. A nawet się do nich dopłaca.
Dlatego "trza" się zabrać do roboty i nie czekać na promocję. To MY musimy, ją robić Panowie, TTekowcy. Bez niej, pies z kulawą nogą nie będzie wiedział o TT. Jak pokażemy swoją siłę, chęci robienia w TT, to i Tillig to zauważy. To my musimy nakręcić popyt. Będzie zapotrzebowanie, będzie co kupować. Jak producenci nie zwietrzą zysku to, nic nam nie pomoże. Chyba, że opieka społeczna.
Daj przykład i jako pierwszy zacznij coś robić. Przepraszam, ale takie teksty znam już na pamięć.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 10:26 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Oooo przepraszam !! Na zlot w Radomiu nie bardzo miałem czas przyjechać ale zrobiłbym to gdyby Tadek zobowiązał się zabrać swoje 4 moduły do pociągu :lol: Gemol świadkiem !! Miałem nawet na tę okoliczność wychodzenia Tadka z modułami z pociągu kupić nowy aparat !!
Lipsk nie był tylko zabawą. Celem było zaprezentowanie polskiej makiety TT w sposób jak najbardziej atrakcyjny. Trzeciego dnia nogi wchodziły nam w d..... ;)
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Grześ, fakt że to inne iumprezy nie ulega wątpliwości. Ale przyświeca jeden cel - dobrze się bawić. Jeśli mamy się szarpać to nie ma najmniejszego sensu.

Co do transportu, na przykładnie Tadka widać, że cały swój dobytek można przewieźć pociągiem ;)
Kilkujadek
Kontakt:

ArturSch pisze:... ani Twoich skrzynek nie da się przewieźć bez jakiegoś busa ...podwyższanego i przedłużonego. :lol:
Przecież widziałeś te nowe S2Tandardowe... :roll: Chyba nie wyciągasz wniosków :/
TTygrysek pisze:Nie mam samochodu ale jak ktoś byłby taki miły aby zabrać mnie i czas pozwoli to z wielką chęcią pojawię się na zlocie.
"Zloty" podzielone są na kilka rodzai z który dwa podstawowe to imprezy zamknięte i wystawy. Na imprezach zamkniętych dla publiki mogą być trenowane "Fremojazdy", prowadzone warsztaty itp. Wystawy są do prezentacji dorobku więc obowiązuje "krawat" czyli moduł wykończony.
Nie wszyscy mamy samochody więc przed imprezą należy zgłosić swoje moduły oraz opisać ich stan i możliwości transportu. W miarę możliwości pomagamy sobie. W Lipsku było nas ośmiu trzema samochodami. Podobnie jest w Rosveen przy czym mnie przykuła choroba :?
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 10:21 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Post autor: TTygrysek_P-ń »

Ranger pisze: Jakoś u was nie widzę skrzynek i chęci przyjazdu z nimi na jakikolwiek zlot sTTandardu w Polsce.
Bo skrzynki były robione na targi i na nich się znalazły, kto był to widział.
Nie mam samochodu ale jak ktoś byłby taki miły aby zabrać mnie i czas pozwoli to z wielką chęcią pojawię się na zlocie.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 19:24 przez TTygrysek_P-ń, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Grzegorz TT pisze: :idea: Po to jest idea makiety modułowej żeby nie targać "torta" ;)
Mylisz się !!
Platerowa, Polanicy ( :) ) ani Twoich skrzynek nie da się przewieźć bez jakiegoś busa ...podwyższanego i przedłużonego.
:lol:
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Wniosek: trza mieć jedno i drugie :/
Kilkujadek
Kontakt:

:roll: Może powinien pogadać z organizatorami targów w Lipsku ??
:idea: Po to jest idea makiety modułowej żeby nie targać "torta" ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Ranger pisze:... nie widzę skrzynek i chęci przyjazdu z nimi na jakikolwiek zlot ....
Grzegorz TT pisze:A to jest trafione w 100% !!
...tylko, że na skrzynkach sTTandardowych świat TT się nie kończy.
Z tortami problem z transportem jest jeszcze większy. Skąd pojedynczy człowiek ma wziąć kasę na wynajęcie BUSA do transportu makiety ??
Kilkujadek
Kontakt:

Ranger pisze:Jeśli chodzi o poziom imprezy w Rosswein i Poznaniu to nie ma co porównywać.
To są dwie różne imprezy !! W Poznaniu są targi, a w Rosveen impreza zamknięta dla publiki !!
Ranger pisze:A poza tym co to za podejście - weźmy się i zróbcie. Jakoś u was nie widzę skrzynek i chęci przyjazdu z nimi na jakikolwiek zlot sTTandardu w Polsce.
A to jest trafione w 100% !!
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 18:56 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

nie widzę skrzynek i chęci przyjazdu z nimi na jakikolwiek z

Post autor: Ranger »

Jeśli chodzi o poziom imprezy w Rosswein i Poznaniu to nie ma co porównywać. Wystarczy zobaczyć układ torowy. W Poznaniu rok temu było tak słabo, że aż żal wspominać. W tym roku z tego co piszecie jest jeszcze gorzej także wnioski nasuwają się same.
A poza tym co to za podejście - weźmy się i zróbcie. Jakoś u was nie widzę skrzynek i chęci przyjazdu z nimi na jakikolwiek zlot sTTandardu w Polsce.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 10:43 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”