Cos niecos tam konsultowalem.....Martel pisze:Moja zgoda jest.

Nie widze tez przeciwskazan -

Brac

Pozdrawiam
martinezo
Moderator: mod-Elektryka i DCC
Cos niecos tam konsultowalem.....Martel pisze:Moja zgoda jest.
A dlaczegogbbsoft pisze:Ale chyba bez rozdziału 4?
ArJu pisze:Czy owe przykazania to "POLSKA NORMA DLA SYSTEMU STEROWANIA CYFROWEGO MAKIET MODUŁOWYCH W SKALI H0"?martinezo pisze:Witam
DCC jest jedno dla wszystkich skali modelarskich. Jedyne roznice wystepuja w wielkosci pradow i gabarytow mozliwych do zastosowania dekoderow. Standardy informacji zwrotnej sa rowniez wspolne. Dlatego proponuje zastosowac (oczywiscie za zgoda Tworcow) standard stworzony dla skali H0 dla makiet modulowych na podstawie doswiadczen wielu osob i jazd probnych w duzej skali (ilosci modulow). Sam uczestniczylem w procesie tworzenia tego zestawu "przykazan" (...)Wsród polskich TTkowiczów nie ma chyba póki co takich podziałów. Nie ma jednak <IMHO> sensu wyważać otwartych drzwi i tworzyć "przykazań" od podstaw. Jak się przyjrzeć zaleconiem popełnionym przez Kolegów od HO, to jest to po prostu dystrybucja wszystkich niezbędnych magistali/sygnałów i przypisanie ich do odpowiedznich złączy, pinów, itd. Z drugiej strony czego więcej potrzeba?martinezo pisze: (...) wiem ze nie jest to proste i to nie ze wzgledu na techniczne problemy co niestety ludzkie uprzedzenia i zaszlosci (np. terytorialne.....).
Dlatego proponuje Wam TTkowiczom przejecie ww standardu w celu unikniecia tego co mialo miejsce w trakcie budowy normy dla H0........Niczym Szara Eminencjamartinezo pisze: Wielu z Was znam z innego miejsca w sieci wiec i Wy wiecie ze bylo to mocne wyzwanie.... Ja na szczescie pozostalem sobie w cieniu GG ....![]()
martinezo pisze:Witam
DCC jest jedno dla wszystkich skali modelarskich. Jedyne roznice wystepuja w wielkosci pradow i gabarytow mozliwych do zastosowania dekoderow. Standardy informacji zwrotnej sa rowniez wspolne. Dlatego proponuje zastosowac (oczywiscie za zgoda Tworcow) standard stworzony dla skali H0 dla makiet modulowych na podstawie doswiadczen wielu osob i jazd probnych w duzej skali (ilosci modulow). Sam uczestniczylem w procesie tworzenia tego zestawu "przykazan" wiec wiem ze nie jest to proste i to nie ze wzgledu na techniczne problemy co niestety ludzkie uprzedzenia i zaszlosci (np. terytorialne.....). Dlatego proponuje Wam TTkowiczom przejecie ww standardu w celu unikniecia tego co mialo miejsce w trakcie budowy normy dla H0........
Wielu z Was znam z innego miejsca w sieci wiec i Wy wiecie ze bylo to mocne wyzwanie.... Ja na szczescie pozostalem sobie w cieniu GG ....![]()
Ja jestem "cukiernikiem" (lubie sobie sam posmigac nie tylko na zlotach) i zdeklarowanym H0owcem..... i dla makiet proponuje nie tworzyc norm.
Dlaczego...
To co mamy czy mozemy miec w domu jest nasza indywidualna sprawa wiec idee lub sposoby moga przybrac bardzo indywidualny ksztalt oczywiscie pozostajacy w zgodzie z DCC....
W razie problemow czy niejasnosci nalezy tylko sie skonsultowac na Forum i po klopocie
ArturSwider pisze:Hi,
Kochani, w związku z pojawiającymi się pytaniami o DCC (jak również z rozwojem sterowania cyfrowego), pozwoliłem sobie zaproponować dyskusję na temat DCC dla sTTandartu (dzięki Edward za sugestię). sTTandart w wersji analogowej jest opracowany naprawdę dobrze - pora więc chyba usprawnić go o "przepisy DCC".
Proszę, naszych specjalistów, o zabranie głosu. Dzięki Waszym sugestią, uwagą i propozycją, być może, zostanie tu opracowany dodatek DCC do sTTandartu.![]()
Prosimy o dyskusję!
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość