DCC w sTTandardzie - propozycje, sugestie i uwagi

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
martinezo
Kontakt:

Re: DCC w sTTandardzie - propozycje, sugestie i uwagi

Post autor: martinezo »

Martel pisze:Moja zgoda jest. 8)
Cos niecos tam konsultowalem..... :D
Nie widze tez przeciwskazan - 8)
Brac !!

Pozdrawiam
martinezo
Martel

Post autor: Martel »

Moja zgoda jest. 8)
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Dzięki za odświeżenie tematu. Minęło tyle czasu, że już prawie zapomniełem o sprawie. Fajnie jest sięgnąć do "archiwum" i stwierdzić, że nadal tak samo się myśli. W dalszym ciągu jestem za implementacją w/w normy w sTTandardzie. Oczywiście, jeśli twórcy nie będą mieli nic przeciwko.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
TomekW
Kontakt:

Post autor: TomekW »

W sumie jestem tego samego zdania co martinezo. Standaryzując wszelkie złącza ułatwiamy sobie też przenoszenie np. boosterów między makietą np H0 a TT, albo np myszek.
Na większych spotkaniach może mieć to duże znaczenie
Awatar użytkownika
martinezo
Kontakt:

Post autor: martinezo »

Koledzy - Normy DCC dotyczą wszystkich skal i wielkosci.

Normy dotyczace modułów (połączeń, gniazd, kabli) DCC w H0 można z powodzeniem przenieśc do TT jak i do N.
Napiecie, prad (tu mogą byc inne wartosci - jest to bez znaczenia), sygnały cyfrowe itd są takie same w każdej z wielkości modelarskiej.

Jest już Norma.
Jest dobra.
Nic tylko implemęcic w TT :D

Pozdrawiam
martinezo
Awatar użytkownika
TomekW
Kontakt:

gbbsoft pisze:Ale chyba bez rozdziału 4? :lol:
A dlaczego ??
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

Jestem także za przyjęciem tych założeń dla sTTandardu. Byłem w miniony weekend na spotkaniu w Gdyni gdzie H0-wcy "cyfrowali" swoje moduły. Wszystko obyło sie bez najmniejszych kłopotów. Akurat założenia DCC spisane przez kolegów z większej skali można adoptować do każdej skali tym bardziej do TT.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Ale chyba bez rozdziału 4? :lol:
Awatar użytkownika
TomekW
Kontakt:

Odkopuje ten stary temat, bo wydaje się że naprawdę należało by usystematyzować kwestię DCC w sTTandardzie, zwłaszcza że co raz większa liczba forumowiczów decyduje się na używanie DCC.

Przyznaje osobiście że po lekturze normy DCC dla makiet modułowych w HO http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=5230 rozwiązanie zaproponowane w tej normie bardzo do mnie przemawiają.
W normie tej postawiono na użycie XpressNet i zestandaryzowano wtyki, w zasadzie nic więcej ona nie narzuca. Wydaje się że ten poziom szczegółowości (tak jak napisał ArJu) nam by wystarczył.

Reasumując - proponuje przyjęcie powyższego dokumentu jako oficjalne rozszerzenie sTTandardu.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArJu pisze:
martinezo pisze:Witam
DCC jest jedno dla wszystkich skali modelarskich. Jedyne roznice wystepuja w wielkosci pradow i gabarytow mozliwych do zastosowania dekoderow. Standardy informacji zwrotnej sa rowniez wspolne. Dlatego proponuje zastosowac (oczywiscie za zgoda Tworcow) standard stworzony dla skali H0 dla makiet modulowych na podstawie doswiadczen wielu osob i jazd probnych w duzej skali (ilosci modulow). Sam uczestniczylem w procesie tworzenia tego zestawu "przykazan" (...)
Czy owe przykazania to "POLSKA NORMA DLA SYSTEMU STEROWANIA CYFROWEGO MAKIET MODUŁOWYCH W SKALI H0"?
martinezo pisze: (...) wiem ze nie jest to proste i to nie ze wzgledu na techniczne problemy co niestety ludzkie uprzedzenia i zaszlosci (np. terytorialne..... :oops: ).
Dlatego proponuje Wam TTkowiczom przejecie ww standardu w celu unikniecia tego co mialo miejsce w trakcie budowy normy dla H0........
Wsród polskich TTkowiczów nie ma chyba póki co takich podziałów. Nie ma jednak <IMHO> sensu wyważać otwartych drzwi i tworzyć "przykazań" od podstaw. Jak się przyjrzeć zaleconiem popełnionym przez Kolegów od HO, to jest to po prostu dystrybucja wszystkich niezbędnych magistali/sygnałów i przypisanie ich do odpowiedznich złączy, pinów, itd. Z drugiej strony czego więcej potrzeba?
martinezo pisze: Wielu z Was znam z innego miejsca w sieci wiec i Wy wiecie ze bylo to mocne wyzwanie.... Ja na szczescie pozostalem sobie w cieniu GG .... :D
Niczym Szara Eminencja :wink:
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

martinezo pisze:Witam

DCC jest jedno dla wszystkich skali modelarskich. Jedyne roznice wystepuja w wielkosci pradow i gabarytow mozliwych do zastosowania dekoderow. Standardy informacji zwrotnej sa rowniez wspolne. Dlatego proponuje zastosowac (oczywiscie za zgoda Tworcow) standard stworzony dla skali H0 dla makiet modulowych na podstawie doswiadczen wielu osob i jazd probnych w duzej skali (ilosci modulow). Sam uczestniczylem w procesie tworzenia tego zestawu "przykazan" wiec wiem ze nie jest to proste i to nie ze wzgledu na techniczne problemy co niestety ludzkie uprzedzenia i zaszlosci (np. terytorialne..... :oops: ). Dlatego proponuje Wam TTkowiczom przejecie ww standardu w celu unikniecia tego co mialo miejsce w trakcie budowy normy dla H0........

Wielu z Was znam z innego miejsca w sieci wiec i Wy wiecie ze bylo to mocne wyzwanie.... Ja na szczescie pozostalem sobie w cieniu GG .... :D

Ja jestem "cukiernikiem" (lubie sobie sam posmigac nie tylko na zlotach) i zdeklarowanym H0owcem..... i dla makiet proponuje nie tworzyc norm.
Dlaczego...
To co mamy czy mozemy miec w domu jest nasza indywidualna sprawa wiec idee lub sposoby moga przybrac bardzo indywidualny ksztalt oczywiscie pozostajacy w zgodzie z DCC....

W razie problemow czy niejasnosci nalezy tylko sie skonsultowac na Forum i po klopocie 8)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

DCC w sTTandardzie - propozycje, sugestie i uwagi

ArturSwider pisze:Hi,

Kochani, w związku z pojawiającymi się pytaniami o DCC (jak również z rozwojem sterowania cyfrowego), pozwoliłem sobie zaproponować dyskusję na temat DCC dla sTTandartu (dzięki Edward za sugestię). sTTandart w wersji analogowej jest opracowany naprawdę dobrze - pora więc chyba usprawnić go o "przepisy DCC".

Proszę, naszych specjalistów, o zabranie głosu. Dzięki Waszym sugestią, uwagą i propozycją, być może, zostanie tu opracowany dodatek DCC do sTTandartu. :)

Prosimy o dyskusję! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”