Hobby MTP Poznań

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Re: MTP HOBBY 24-25 października 2009

Post autor: BarTTmań »

Ja też mam parę fotek z Kirscha, etc. Zacząłem je w nocy uploadować, ale mi utknęło. Obiecuję powtórzyć dzisiaj :)
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

jarkott pisze:Krótka fotorelacja z wystawy: http://www.ptmkz.org.pl/Poznan_2009/index.html
JarkoTT - extra fotki ;)
Wiem. Tu piszemy o TT, ale nie powstrzymam się - Makieta Kirscha z Niemiec (w N-ce) jest powalająca !! (w pierwszej chwili myślałem, że to H0)

Pozwolę sobie wyciągnąć te foty z twojej galerii bo są boskie (jak i makieta):
Obrazek Obrazek
Można tak w N-ce to i można w TT-tce (a nawet trzeba) :-)

Ciekawe jakiej zieleniny użył autor makiety... bo trawka jak i drzewa są wiosennie piękne.
Pomysł z tym tłem tez w pytę.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, 16:39 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
gekom
Kontakt:

Post autor: gekom »

Impreza to nie tylko powierzchnia wystawowa. To także nocleg, koszt dojazdu. Dla mnie każdy wyjazd wiąże się z wybecalowaniem ±450 PLN.
Podczas działalności w czasie trwania wystawy znajdują się trzy grupy obecnych na sali wystawowej:Ci co sprzedaja towar,modelarze ze swoimi makietami oraz publicznosc ktora oglada i kupuje.
Sklepy oczywista ze ponosza oplaty za mozliwosc sprzedazy towaru na wystawie, modelarze daja od siebie wizualna mozliwosc prezentowania modeli bedacych w akcji i jeszcze w dodatku ponosza koszta ( cos tu jest nie tak a to dlatego ze modelarze graja bardzo wazna role bedac na takiej imprezie jak poznanska i to za friko)po czym ogladajacy bedacy pod wrazeniem tego co widza ida dokonywac zakupow,zatem grupa widzow tez zostawia duzo kasy na takiej imprezie takze nikt mi nie powie ze organizatorzy nie robia na tym kasy, i ciekawe jest co z nia robia?!.Kwestia bojkotu takich imprez jest raczej niezadawalajaca modelarzy ktorzy chca sie pokazac ze swoim dorobkiem,,,bez pokazywania sie ze swoja mala koleja nie ma rozpowszechniania naszego hobby.Moze warto bylo by pomyslec jak zdobyc fundusze na to aby modelarzom zapewnic kase na noclegi i koszta dojazdu do miejsca IMPREZ.W Sydney czasami sie zdarza ze lokalne businessy sponsoruja poszczegolne makiety,ale ogolnie klub ktory organizuje wystawe modeli kolejowych jest w stanie zaplacic za wynajete miejsce,za posilki i oplaty dla modelarzy,organmizator wystawy tez sponsoruje takie grupy spoleczenstwa jak: niewidomi,glucho-niemi i inne grupy ludzi ktorzy zawsze borykaja sie z niedoborem kasy na podstawowe rzeczy takie jak pomoc socjalna czy medyczna.Oczywiscie organizatorzy wystaw tez maja wlasne wydatki,,,,,chociaz by oplaty za pomieszczenia klubowe gdzie przechowuja swoje makiety.Zatem Panowie,,przy rozsadnym i skrupulatnym rozwazeniu jest z pewnoscia jakis sposob na to, aby nie patrzac na innych.....wlasnymi srodkami zapewnic sobie srodki na wlasne potrzeby gdy sie jest na wyjezdzie. Poz Jurek Komosa (Gekom)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, 07:58 przez gekom, łącznie zmieniany 1 raz.
mackoo
Kontakt:

MTP HOBBY 24-25 października 2009

Post autor: mackoo »

Witam wszystkich
Pierwszy raz byłem na MTP HOBBY w Poznaniu.
Wiele było atrakcji miedzy innymi pokazy modeli z komentarzem pana Leszka Lewińskiego.
Najbardziej obleganym stoiskiem było właśnie stoisko AMC i faktycznie było w czym wybierać.
Ja kupiłem zestaw T01478 TEE Set 1 za 740 złotych.Oraz PIKO 47414 Simens Dispolok za 265 złotych na innym stoisku.
Makieta kolei Amerykańskich była niesamowita i te lokomotywy z dźwiękiem i długie składy.
Skala N też nawet zajęła sporo miejsca z modułami. Najwięcej było HO.
Pozdrawiam Maciej Ołdyński.
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

To lelel jeszcze żyje :mrgreen: zapomniałem już jak ten jegomość wygląda (na szczęście).
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, 18:49 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Krótka fotorelacja z wystawy:
http://www.ptmkz.org.pl/Poznan_2009/index.html
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

bartowe pisze:...sponsor na tym etapie na jakim jesteśmy obecnie nie jest potrzebny, bo radzimy sobie z załatwienim powierzchi wystawowej na miare naszych możliwości.
Impreza to nie tylko powierzchnia wystawowa. To także nocleg, koszt dojazdu. Dla mnie każdy wyjazd wiąże się z wybecalowaniem ±450 PLN.
bartowe
Kontakt:

Post autor: bartowe »

Moja wypowiedz w głównym wątku dotyczyła ewentualnej możliwości poprawy tego co juz jest, a sponsor na tym etapie na jakim jesteśmy obecnie nie jest potrzebny, bo radzimy sobie z załatwienim powierzchi wystawowej na miare naszych możliwości.

Co do roli sponsora to może być każdy - PIKO czemu nie. Jak narazie nie ma żadnego poważnego sponsora poza udanymi i nieudanymi próbami wyduszania kasy z i tak ledwo co wiążacych koniec z końcem sklepów modelarskich.

Jeżeli uważamy, że to co już jest nam wystarczy, - ok. Ja nie narzekam tylko proponuje kolejny etap, - może to ślepa uliczka z AMC ?
Kilkujadek
Kontakt:

W Radomiu odbywają się dwa typy imprez - zamknięte oraz otwarte dla publiczności. W przypadku imprez otwartych reklama jest dość dobra.
Pszczela Wola to imprezy zamknięte więc o reklamie nie ma co mówić.
Sopot - w tej chwili wyczerpał swoje możliwości z powodu ograniczeń lokalowych.
Sosnowiec - spore możliwości rozwoju, dobra reklama.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

bartowe pisze:Jakie by nie było AMC to jedyny poważny łącznik pomiędzy kasą, którą co roku Tillig przeznacza na promocję. Myślę, że spokojnie wystarczyłoby jej na zorganizowanie cyklu imprez w największych kilku miastach (2-3) w Polsce przy naszym aktywnym udziale.

Jeżeli AMC Wrocław powie że ma to gdzieś - to pozostaje nam działalność dotychczasowa.
A dlaczego kasy nie może dać Roco, albo SK-Model, jako przedstawiciel PIKO? Tak samo produkują modele w wielkości TT.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 17:55 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
bartowe
Kontakt:

Post autor: bartowe »

Wracając do poprzednich wypowiedzi kolegów, wg mnie powinniśmy w całą tę sprawę zaangażować AMC Wrocław i znać od początku ich zdanie na temat organizacji czegoś na wzór tarów tylko dla TT czy nawet dla całej branży makietowej H0, N itd.

Głównym problemem dla nas jest popularyzacja naszej skali, a bez środków na szeroko pojętą reklamę, nawet do największej sali wystawowej nikt nie przyjdzie poza nami (ForumowiczamiTT i ich rodzinami udającymi zainteresowanie).
Jakie by nie było AMC to jedyny poważny łącznik pomiędzy kasą, którą co roku Tillig przeznacza na promocję. Myślę, że spokojnie wystarczyłoby jej na zorganizowanie cyklu imprez w największych kilku miastach (2-3) w Polsce przy naszym aktywnym udziale.

Jeżeli AMC Wrocław powie że ma to gdzieś - to pozostaje nam działalność dotychczasowa.

Sopot, Radom, Pszczela Wola k. Lublina, Sosnowiec. Imprezy tak naprawdę zamknięte dla szerszego grona odwiedzających z powodu niewystarczającej informacji w lokalnych mediach, a czasem sam charakter imprezy (szablonowość i przesadna dbałość o szczegóły (mam tu na myśli składy wg epok itd.) nie zachęca zwykłego Kowalskiego do przyjścia kolejny raz na podobne spotkanie).

Dlatego potrzeba nam sponsora branżowego i trochę luzu przy puszczaniu taboru w ruch :))
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 17:54 przez bartowe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

ArturSch pisze:Nie oszukujmy się. Jak zabraknie (załóżmy wszystkich) makiet kolejowych, to prawdopodobnie wywoła to tylko drobne zdziwienie - jeśli w ogóle publika zauważy, gdyż targi to głównie RC, lotnictwo, wszystko co na kołach, wodzie, Barbi, plastiki, literatura itd.
Imprezie w Lodzi nic nie pomogło, jak wprowadzono opłaty. Dwa - trzy lata po wycofaniu się kolejarzy impreza upadla. Jak widać inni modelarze tez myślą i nie będą pchać się tam, gdzie traktuje się ich dziwnie.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 17:52 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

No ja się interesuję TT i wobec możliwości wyboru, wybieram te ciekawsze imprezy.
Prawo rynku 8)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Grzegorz TT pisze:Wystarczy raz zbojkotować tą imprezę.
Nie oszukujmy się. Jak zabraknie (załóżmy wszystkich) makiet kolejowych, to prawdopodobnie wywoła to tylko drobne zdziwienie - jeśli w ogóle publika zauważy, gdyż targi to głównie RC, lotnictwo, wszystko co na kołach, wodzie, Barbi, plastiki, literatura itd.
Całego kraju nie skrzykniesz.
:?
Kilkujadek
Kontakt:

To miałem na myśli. W każdym razie ta współpraca powinna przypominać raczej "Lipsk" niż "Poznań".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”