Modelmania / www.modelmania.com.pl

Każdy sklep w osobnym wątku.

Moderator: mod-Giełda

ODPOWIEDZ
MarcinSz
Kontakt:

Re: Modelmania / www.modelmania.com.pl

Post autor: MarcinSz »

Adams pisze: ....
Szanowny kolega zdaje się mylić, a rację przyznać trzeba Makieciarzowi.
Cennik producenta zawierający sugerowane (a przeważnie wręcz zalecane) ceny detaliczne jest powszechnie stosowany w wielu branżach (choćby motoryzacyjnej, grzewczej, sanitarnej czy budowlanej). Cenniki te stanowią przede wszystkim podstawę systemów rabatowych na płaszczyznach producent-hurtownnik-detalista.
Fa. Tillig także posługuje się takim cennikiem, członkowie TT Club otrzymują go regularnie (z poprawką na VAT wg przepisów niemieckich).
Pozdrawiam
Marcin Szwanenfeld
Adams
Kontakt:

Post autor: Adams »

makieciarz pisze:A ja myślałem że rynkowym wykładnikiem cen powinny być cenniki detaliczne danej firmy, zawierają one sugerowane ceny sprzedaży danych produktów, to tak jakby ktoś zapomniał że takie coś istnieje.
To już przerabialiśmy w poprzedniej epoce , że firmy ustalały ceny detaliczne na swoje produkty i jak Polska długa i szeroka ten sam artykuł miał taką samą cenę. Producent ma skalkulować za ile opłaca mu się wyprodukowany towar sprzedać a sprzedawca jaki narzut zastosować aby zarobić na tym interesie /jeżeli to się nie udaje oznacza to kłopoty dla jednego i drugiego/ Ustalać ceny z "rozdzielnika " mogą tylko nieliczne firmy.Sugerowanie ceny detalicznej mało daje , a w zasadzie określa tylko że detalista nie powinien sprzedawać drożej bo dostał solidny rabat właśnie od tej sugerowanej ceny.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2007, 13:16 przez Adams, łącznie zmieniany 1 raz.
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

A ja myślałem że rynkowym wykładniekiem cen powinny być cenniki detaliczne danej firmy, zawierają one sugerowane ceny sprzedaży danych produktów, to tak jakby ktoś zapomniał że takie coś istnieje.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Ranger pisze:Potwierdzam wspomnieną wyżej podwyżkę cen :/
A może to powrót do normalności... Pamiętam moje wyliczenia, że w pewnych sytuacjach właściciel dokładał do interesu (rabat + koszty wysyłki (darmowe dla kupującego) były wyższe niż zysk z marży - a jeszcze praca nad pakowaniem). Niestety - w tym interesie trzeba mieć trochę zapasu gotówki, aby inwestować - a jechanie na marży 10% nic tu nie da... Z tej marzy nie zainwestuje w wyprodukowanie jakiegoś polskiego PKP, aby się wyróżnić.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Dopiero teraz zauważyłem, że Modelmania nie jest już wykładnikiem co do cen rynkowych. Potwierdzam wspomnieną wyżej podwyżkę cen :/
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:wydrukować karteczki z adresami forum i strony o TT i rozdawać ludziom. Wtedy większość osób odkryje jakie to fajne jest...
Jeśli juz mówimy o promowaniu naszego hobby to należy zacząć od młodzierzy i ...szkoły !
Na filmie, który można pobrać, są migawki z targów w DE, gdzie Pani Minister osobiście rozdaje nagrody szkołom, tzn dzieciom, za wykonane moduły (co roku) 1-sza 2500 EUR, 2-ga 1500 EUR i 3-cia 500 EUR. Rok, w rok. Wyobrażacie sobie naszych, tfu, ministrów, przecież by podeptali te kolejki i nawet nie zauważyli ...byleby przed kamery się wepchnąć !!
:evil:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2007, 16:45 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

A my wszyscy powinniśmy działać na większą skalę. Jak? Wystawy, zloty, wszystko. Wziąć kółeczko torków, wydrukować karteczki z adresami forum i strony o TT i rozdawać ludziom. Wtedy większość osób odkryje jakie to fajne jest...
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Bradzo słuszne stwierdzenie. Każdy ma prawo do kupowanie tam gdzie chce i za ile chce. A tak jak wspomniałem wcześniej aby było lepiej trza promować TT samemu i nie czekać az ktoś to za nas zrobi. Ja juz wciągnałem swojego kumpla a wczoraj nawet starsza przyszła popuszczać skład towarowu za Taurusem :D
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Bardzo proszę o umiarkowanie w osądach ! Dzięki temu, że mamy konkurencję w kraju i za granicami nam łatwiej się kupuje, sklepom trudniej pracuje. Oczywiście każdy sprzedawca ma swoje problemy, o których tu, na Forum, piszemy. Każdy z nas ma prawo głosować swoimi nogami i robić zakupy tam gdzie mu najbardziej odpowiada - w sklepie, który mu się najbardziej podoba.

Bardzo proszę o ograniczenie się tylko do FAKTÓW i powstrzymanie się od prywatnych wycieczek pod adresem innych forumowiczów. TeTetka to nasza wspólna ZABAWA i nie kłóćmy się !!
:evil:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2007, 15:20 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

romek tt pisze: /.../ Po prostu bronie P.Adama bo niektórzy bardzo na Niego narzekają. /.../
Osobiście ponarzekałem na Modelmanie i na właściciela, ponieważ sam sobie na to zapracował. Pisałem wcześniej jak i dlaczego.
Każdy klient chce być traktowany poważnie. Nawet taki mały detalista jak ja.
Brak informacji na temat terminu realizacji zamówienia po przyjęciu kasy, opóźnienia w realizacji zamówień, makabrycznie słaby kontakt, nieodbieranie telefonów, idiotyczne tłumaczenia /'nie wiedziałem że te pieniądze są od Pana, bo nic nie było w tytule przelewu"/ itd itp. ...
Narzekanie?? nie!- opisanie własnych doświadczeń ze sklepem.
Osobiście szczerze odradzam Modelmanie, szkoda nerwów!!
89/94
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

romek tt pisze:Kazdy prowadzi firme po to aby przynosiła zysk,a nie plajtowała.Pozdro.
Tylko istnieje coś takiego, jak psucie rynku.
Przykład: Jeżeli na rynek wejdzie sklep, który przez dwa lata będzie sprzedawał poniżej kosztów, co wykończy konkurencję, po czym upadnie, to ciekawe, co powiesz...
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Ja uważam, że Modelmania to dobry sklep. Jakiś czas temu był to sklep, z którym porównywałem ceny z innych. Jednak podobnie do ArJu znalazłem u siebie w Lublinie tańszą i szybszą alternatywę, stacjonarną. Ja chyba jednak wole kupować jak zobaczę coś albo ktoś kompetentny opowie mi o taborze, który chcę kupić, czyt. Wojtek.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

romek tt pisze:ArJu ani nie kupuje,ani nie dostaje-to o wazelinie.Po prostu bronie P.Adama bo niektórzy bardzo na Niego narzekaja.
I słusznie, że narzekają, bo jest (lub było) na co. Sam - o czym wcześniej nie pisałem - miałem 2 nieudane transakcje na 3 ogółem. Na szczęście znalazłem w pobliżu tańszy i to stacjonarny sklep.
romek tt pisze:Mysle,że zrobił on duzo dobrego dla TT,był praktycznie jedyna alternatywa na rynku w 2005,2006 i zachowywał sie z cenami bardzo umiarkowanie.
I pewnie dlatego jeszcze funkcjonuje. Szczerze życzę Mu powodzenia. Żeby jeszcze nie zaliczał tylu wpadek.
romek tt pisze:Kazdy prowadzi firme po to aby przynosiła zysk,a nie plajtowała.Pozdro.
Na tej podstawie należałoby bronić każdego sklepu, nawet wspominanego na tym forum ultradrogiego sklepu zlokalizowanego w jednej z warszawskich galerii.
Pozdrawiam,
ArTTur
romek tt
Kontakt:

Post autor: romek tt »

ArJu ani nie kupuje,ani nie dostaje-to o wazelinie.Po prostu bronie P.Adama bo niektórzy bardzo na Niego narzekaja.Mysle,że zrobił on duzo dobrego dla TT,był praktycznie jedyna alternatywa na rynku w 2005,2006 i zachowywał sie z cenami bardzo umiarkowanie.Kazdy prowadzi firme po to aby przynosiła zysk,a nie plajtowała.Pozdro.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

A wazelinę trzeba tam kupować czy rozdają? Jak widzę niektórzy sporo jej używają... Ceny w jednych sklepach można krytykować, a w innych nie wypada?
Pozdrawiam,
ArTTur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sklepy”