Wiadukt kolejowy

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Re: Wiadukt kolejowy

Post autor: Scio »

Brak mi troszeczkę śladów użytkowania (zacieków, brudu, rdzy) na wiadukcie, a szczególnie na jego kamiennych podporach. No chyba że obiekt został dopiero co odrestaurowany :> Ze znanych mi Twoich modułów ten podoba mi się najbardziej.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Zdecydował się kolega na zieleń POLAK,a to wróży sukces . Moduł bardziej realistyczny niż Porąbka , jeśli można to prosiłbym o zbliżenie największego drzewa . Pozdrawiam.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

arion pisze:Już żałuję, że nie będzie mnie w Sosnowcu
Wielka szkoda. Zanosi się na wspaniałą imprezę, a moje skrzynki będą stanowić zaledwie z 1% całej makiety.
Przy okazji witam arion na naszym forum :D i dziękuję za słowa uznania.

Co do zieleni, to planuję jeszcze jakieś krzaczki tu i ówdzie, ale to dopiero po Sosnowcu, bo teraz muszę jeszcze naszykować kabelki "bananowe" do modułów, a dodatkowo w Porąbce wymieniam kabel magistrali zasilającej, bo tam był jeszcze ten 25-żyłowy z poprzedniego sTTandardu.
Monotonna zieleń jest efektem stosowanej technologii (sadzenie przez "pukanie"), ale popracuję nad tym przy następnym module ;)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, 08:13 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
arion
Kontakt:

Post autor: arion »

Gratulacje dla Piotra. Makieta wygląda imponująco. :) Już żałuję, że nie będzie mnie w Sosnowcu i nie zobaczę "na żywo" efektu końcowego :|
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

A mnie bardzo cieszy, że Piotr odważył się w końcu zabrać za zieleń. Trochę zbyt monotonnie, zbyt małe zróżnicowanie długości trawy ale postęp ogromny ;)
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Co do wysokości przepisy nakładają jedynie minmalna wysokość, w realu są spotykane znacznie wyższe, zalezy to bowiem np. od ukształtowania terenu. Uważam , że spokojnier mozna to zaakceptować. M
PiotrZ
Kontakt:

Rdzę na odbojnicach już zasmarowałem tawotem ;)
A teraz przedstawiam aktualny wygląd modułu:
1. Widoki ogólne
Obrazek Obrazek Obrazek
2. Więcej szczegółów
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

3. Przymiarki z taborem
Obrazek Obrazek
I tu moja uwaga w sprawie wysokości wiaduktu: zgodnie z początkowym założeniem, aby wykorzystać różnicę wysokości skrzynek w sTTandardzie (70mm), tor na wiadukcie znajduje się 70mm ponad torem dolnym. Jest to (niestety) zdecydowanie za dużo w porównaniu do rzeczywistych budowli. Jedynym plusem takiego rozwiązania jest to, że „elektryczki” mieszczą się bezpiecznie z podniesionymi pantografami.
Obrazek

4. Widok z Google Maps :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

I całkiem fajnie wyszło! Może tylko rdza daje trochę za bardzo po oczach :D ale to pewnie wina oświetlenia.
PiotrZ
Kontakt:

Tor górny jest już przejezdny, tak więc cały moduł został ukończony od strony mechaniczno-elektrycznej. Teraz botanika…
Obrazek Obrazek

Przy okazji nadmienię, że metoda zraszania tłucznia przed zakraplaniem klejem, opisana TU przez Wicia, jest rewelacyjna. Tej technologii mi brakowało!
A więc
- uformowałem pryzmę z suchego tłucznia,
- zrosiłem ją wodą z dodatkiem płynu do naczyń (użyłem małego spryskiwacza do kwiatów i pryskałem z dużej odległości, aby na tor spadła tylko mgiełka)
- zakraplałem strzykawką rozcieńczony wikol do okienek i potem bankiety.
Szło szybko i sprawnie. Następnego dnia po wyschnięciu kleju wystarczyły tylko drobne uzupełnienia. Dotychczas zakraplając suchy tłuczeń, poprawki musiałem wykonywać kilkakrotnie, bo stale zostawały puste miejsca.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, 07:59 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

PiotrZ pisze:Jednak trochę skróciłem te odbojnice, a przede wszystkim zmniejszyłem kąt wygięcia. I palnikiem zukosowałem końcówki szyn. ;)
Znacznie lepiej! :mrgreen:
Teraz tylko blachy przeciwpożarowe, kładki na moście i będzie git!
PiotrZ
Kontakt:

Jednak trochę skróciłem te odbojnice, a przede wszystkim zmniejszyłem kąt wygięcia. I palnikiem zukosowałem końcówki szyn. ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Przy okazji przedstawiam łożyska mostu, które spreparowałem. Daleko im do doskonałości, ale nie potrafię zrobić lepszych :? i widać to tylko pod lupą.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 19:24 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Z napisanych i podlinkowanych wypowiedzi wynika, że:
- odbojnice muszą być ;)
- ich długość przepisowa powinna wynosić 10m od strony najazdu, a ostatnio 15m i symetrycznie na obu końcach,
- od strony najazdu odbojnice mają zwężać się łagodnie.
T_Domagalski pisze: zrób zdjęcie nie z góry, lecz z perspektywy, w jakiej były zrobione zdjęcia pokazane przez Mariusza
Obrazek Obrazek Obrazek
Z tej perspektywy moje odbojnice wyglądają lepiej. Zmniejszę kąt wygięcia i powinno być dobrze. Przy okazji sfrezuję końcówki szyn ku dołowi.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 15:52 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

PiotrZ pisze:pomimo że wystają tylko po ok. 8m, wyglądają na zbyt długie.
[...] Zostawić, czy skracać?
Zauważ, że w większości przypadków odbojnice zwężają się na prawie całej swojej długości, a nie tylko na ostatnich dwóch podkładach, jak Ty zrobiłeś.

Poza tym, zrób zdjęcie nie z góry, lecz z perspektywy, w jakiej były zrobione zdjęcia pokazane przez Mariusza - dopiero wtedy będzie można ocenić, czy wygląda tak samo, jak w rzeczywistości. ;)
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Nie mogę dopisać, więc jeszcze raz.
Tu masz kilka zdjęć obrazujących temat długości odbojnic.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 12:40 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”