Makieta TT by Kiyosaki

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Re: Makieta TT by Kiyosaki

Post autor: biker »

Gagara Roco powinieneś dostać bez problemu ;)
Kiyosaki
Kontakt:

Post autor: Kiyosaki »

Ale mi chodziło o Gagarina :)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 16:38 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Kiyosaki
Kontakt:

Hmm, a jest on normalnie w sklepach dostępny?
Co do torów, to będę jechać na tillga modelach dlatego chciałem wsiąść zestaw startowy z cyfra tej firmy :) Chętnie pomyśle i nad tym tylko muszę znaleźć wszystko i sobie przeliczyć
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 16:36 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Kiyosaki pisze:Co do zestawu, wybiore jednak jakas Cyfre Tilliga ....
A może jednak nie zestaw DR/DB tylko choćby Gagara Roco (są już 2 w polskich barwach) do tego wkładasz dekoder i dokupujesz DCC (na Allegro) albo set Roco z Ludmiłą lub Gagarem gadającym ??
Tory to niski koszt, więc się nimi nie kieruj, tym bardziej Bettungsy, które do niczego więcej się Tobie nie przydadzą (jak tylko do kółka na stole).
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 14:01 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
Kiyosaki
Kontakt:

Na pewno masz racje tylko muszę chociaż jakiś wstęp konkretny zrobić :) Pierwsze tory będę miał w ręku jak kupie zestaw ale tak jak mówiłem, najpierw makieta :)
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Przy planowaniu układu torowiska nie kieruj się tylko programami komputerowymi, bo nie unikniesz wtedy błędów. Spróbuj wziąść jakieś tory do ręki i wtedy coś pokombinuj jak to wygląda w rzeczywistości. Inna sprawa, że według moich doświadczeń kładzenie torów "fabrycznych" na papierze, a w rzeczywistoci to dwie różne rzeczy.
Kiyosaki
Kontakt:

Co do zestawu, wybiore jednak jakas Cyfre Tilliga i pewnie bedzie to tabor Niemiecki -.- chodziaz probowalem go unikac ;/ na razie mam w glowie makiete potem zajme sie zestawem :) Teraz probuje przerysowac plan do Wintracka zeby zrobic zdjecie i zobaczyc jak to by wygladalo (ewentualne poprawki), tylko mam problem z flexem, a dokladnie nie wiem jak go tak ustawic, moze ktos wie?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 22:05 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 2 razy.
meiss
Kontakt:

Post autor: meiss »

Mój błąd, bo użyłem skrótu myślowego.
Owszem można połączyć, pomijając fakt, że te tory wyglądają tandetnie na ładnej makiecie, a łączenie ich z flexami na korku i szutrowanie, żeby całość wyglądała spójnie jest dosyć problematyczne.

A żeby nie było bezproduktywnie, jeżeli kolego chcesz zakupić ten zestaw zapytaj u nich, po przeliczeniu wychodzi 288 zł. http://ttaborpkp.pl/product.php?id_product=548
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 21:52 przez meiss, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

meiss pisze:....
Myślę, też, że tory z tego zestawu do niczego ci się nie przydadzą ( z modelowymi ich nie połączysz),.....
A to coś nowego - dlaczego nie podłączysz? - jest to ten sam typ torów modelowych.
Jedyna różnica to jest taka, że są wyposażone w nasyp :) i jest różnica w wysokości torowiska - właśnie o ten nasyp.
Nasypu nie da się odpiąć od torów.
Wystarczy wyjąc złączkę, którą łączy się bettungsy i da się połączyć :P

Paweł
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 13:55 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
meiss
Kontakt:

Post autor: meiss »

A ja myślę, że ten zestaw jest o 200 zł droższy od takiego samego zestawu, tylko w innym malowaniu.
Myślę, też, że tory z tego zestawu do niczego ci się nie przydadzą (z modelowymi ich nie połączysz), a także myślę, że ten zestaw PKP 3 dni temu był na modelmanii za 199 zł (chyba bez torów) :roll:
Ogólnie zrobisz jak uważasz, ale jeżeli halberstadt Tilliga w barwach PKP nie podchodził ci z powodu nie zgodności z modelem jeżdżącym u nas rzeczywiście, to ten zestaw z fikcyjną lokomotywą tym bardziej Ci ie podejdzie.
A tak na poważnie, nie dał bym za niego więcej niż 300-350 zł z wysyłką, jak poczekasz to w tej cenie się pewnie pojawi.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 13:54 przez meiss, łącznie zmieniany 2 razy.
Kiyosaki
Kontakt:

Tym bardziej, że to zestawik Tilliga :) Chodziarz ciągle lata mi po głowie cyfra, bo i tak będę musiał ja dokupić :)

Co sądzicie o tym? :) Myślałem, żeby te małe koło razem z bocznicami i łączeniem do dużego odwrócić do góry nogami :> Chociaż teraz może jakiś peron bym tam wcisnął :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 13:53 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Poniżej jest opis bardziej uproszczonego zestawu - mechanicznie i konstrukcyjnie są identyczne - ;)
http://ttclub.pl/j/index.php?option=com ... Itemid=172
Natomiast "Twój" zestaw jest fajny jak na początek z TT/PKP. Mały i sympatyczny zestawik.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 19:50 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiyosaki
Kontakt:

Do końca miesiąca mam zamiar makietę (pustostan) :) I chyba ten plan będzie tym czego szukałem :)

edit. co do środka, wiem trochę tam jeszcze bałagan ale sądzę, że ogólnie dwa kręgi są ok :) ciężko mi jest wszystko sobie wyobrazić, na szczęście nie jestem z gorącej wodzie kompany i coś jeszcze pomyśle :)

http://allegro.pl/show_item.php?item=1390128723

Co myślicie o tym zestawie startowym? :>
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 19:41 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 2 razy.
GTTK
Kontakt:

Post autor: GTTK »

Też bym celował w dwie pętle ale raczej jako rozwinięcie planu narysowanego przez winner_xp. Jego plan wydaje mi się bardziej schludny i pozwala na w miarę swobodne kształtowanie krajobrazu wewnątrz makiety.
Bez urazy Kiyosaki ale twoje koncepcje to takie pomieszanie z poplątaniem, nie bardzo wiadomo jaki tor ma do czego służyć. Może zastanów się gdzie planujesz peron/dworzec magazyny czy rampy. Określisz długość skaldów i policzysz po ile wagonów będzie mogło się zatrzymać przy ww. obiektach.
Jak ustalisz np, że skaldy będą miały 3 długie wagony lub 5 krótkich to będzie wiadomo jakiej długości potrzeba na torach stacyjnych jakiej na bocznicach itd.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”