Postanowiłem podejść drugi raz do tematu budowy stacji Rajcza (mam nadzieję, że tym razem bardziej dojrzale).
Za cel postawiłem sobie odwzorowanie stacji w skali 1:120 z minimalną ilością uproszczeń i skróceń (zdaję sobie sprawę, że nie da się wszystkiego idealnie odtworzyć w naszej skali ale chciałbym, żeby mimo wszystko model stacji była jak najbardziej wierna oryginałowi).
Wg tego co wyliczyłem korzystając ze zdjęć satelitarnych stacja ma długość 650 m (część którą chciałbym odwzorować), co w naszej skali daje dlugość 5,4 m (9 szkrzynek o długości 600 mm).
Stację chcę umiejscowić w latach 1990-1995 (czynna bocznica do Fabryki Mebli Giętych i wszystkie rampy załadunkowe).
Budowę podzieliłem na 3 etapy (po 3 skrzynki na etap), chciałbym aby całość była gotowa do zaprezentowania na Sosnowiec 2011.
Schemat stacji:
Dane podstawowe
województwo: śląskie
budynek: używany zgodnie z przeznaczeniem
kasa: czynna
dodatkowe tory: są, zdatne do eksploatacji
peronów: 1
ilość krawędzi peronowych: 2
lokomotywownia: nie ma i nie było
wieża wodna: nie ma i nie było
zadaszenie peronów: wiata nad peronem
przejście podziemne: nie ma i nie było
przejście nadziemne: czynne
semafory: świetlne
Na chwilę obecną gotowe są pierwsze 3 skrzynki.
Schemat ich zagospodarowania przedstawia poniższy rysunek:
W tej chwili pozostało mi do ostatecznego zweryfikowania czy rozjazdy na torach głównych to napewno Rz 1:9 R=190 (po wstępnych oględzinach jestem tego pewny na 90%).
Przed przystąpieniem do układnia torowiska muszę jeszcze wykonać rozjazd krzyżowy oraz poczekać na dostawę torów Code70 od ME.
Zdjęcia skrzynek wrzucę jutro.