Co na haku w TEE?

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Kilkujadek
Kontakt:

Re: Co na haku w TEE?

Post autor: Kilkujadek »

Jak dołożysz widokowy Rheingold AD4üm to będzie prawie pełen skład :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, 22:08 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Dzięki, punkt oczywiście dodany. Teraz mam pełną jasność; szkoda tylko, że wagonów mało i pewnie będą sie dublowały numery w składzie, ale teraz przynajmniej wiem co w ogóle może jeździć ;)
Kilkujadek
Kontakt:

Nie wnikając w daty rewizji, kolorystycznie pasuje. Nie pasuje mieszanie ich z Avmz Eurofima.
Avmz za to mogły się spotkać w jednym składzie z kremowo-niebieskimi wagonami klasy "m"+ BR 103 z pantografem połówkowym.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Czyli do tej loki:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=500680
set 01479 nie pasuje i należy użyć M-wagenów w pełni czerwono-kremowych (z czerownym podwoziem)?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, 20:51 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

aquirlan pisze:Stąd pytam między innymi o zestawienianie kolorami podwozia, czy Eurofirmy z M-wagenami.
M-wagen oraz Eurofima powstały w różnych latach.
Set TEE Tilliga nijak nie pasuje do reszty ale jako ciągnik seta można użyć V200
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, 18:23 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Wiem, zapoznałem się z większością filmów na YouTube, gdzie pojawia się TEE z BR103 na czele. Chodzi mi jednak o możliwie wierne odtworzenie nie tyle konkretnego składu, co zestawienia, które rzeczywiście mogło mieć miejsce. Stąd pytam między innymi o zestawienianie kolorami podwozia, czy Eurofirmy z M-wagenami. A co do niebiesko-kremowych, to owszem, ale odniosłem wrażenie, że to bardziej u schyłku działania TEE, a także we współczesnych skladach (to dość często widać), gdzie nawet do wagonów TEE i niebiesko-kremowych 2kl. doczepiane są wagony IC.
Pomijam fakt, że BR103 118-6, a więc model Beckmann/Tillig, mam w wersji sprzed wprowadzenia połówkowych pantografów, co też nieco mnie ogranicza w doborze wagonów do pierwszej połowy epoki IV (o ile dobrze mi się wydaje pantograf połówkowy wprowadzono wraz z modyfikacjami napędu, dzięki którym ta konkretna BR103 była w stanie pobić rekord prędkości). Ostatecznie jednak mogę pociągnąć i późniejsze wagony TEE, byle nie było tak, że każdy będzie z innej dekady ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

W literaturze są zdjęcia składów TEE z różnymi lokami, ale także zawierające np wagony niebiesko-kremowe.
...więc raczej nie ma obowiązku sztywnego trzymania się schematu kolorystyki wagonów.
:lol:
Ostatnio zmieniony 12 lis 2012, 09:01 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Co na haku w TEE?

Temat jest skierowany do miłośników i znawców kolei zza zachodniej granicy. Ostatnio zastanawiałem się nad tym, które z produktów Tilliga nadają się do złożenia składu TEE. Do rozmowy wciągnąłem rokkora, ale dalej mam spore wątpliwości. Już tłumaczę, o co chodzi. Wzięło mnie na skład TEE. W szopie stoi już BR103 Tillig/Beckmann, ale przydałyby się jeszcze wagony. Do tej pory Tillig wypuścił: sety 01478 i 01479: http://www.vectis.co.uk/AuctionImages/51/4427_l.jpg
Wagony osobowe Apumh 121, Avümh 111 i Eurofirma: 13579, 13572 i 13530
Wagony restauracyjne: 13691 i 13693

I teraz moje pytanie: co z tego można złozyć, jesli nie chcę kupować seta z BR110 (01478). Czy kolor podwozia (szary/czarny lub czerwony) zależy od epoki (IVa/b/c)? Czy jeździły mieszane TEE (gdzie kolor podwozia w wagonach był różny). Czy wagony Eurofirma nigdy nie były łączone w składy z Apumh 121 i Avumh 111? Przy najbliższej okazji stawiam bardzo duże piwo za pomoc! :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”