MakieTTa by WojtekTT
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Re: MakieTTa by WojtekTT
Wracając do sprawy napędów, polecam stronę:
http://www.transportszynowy.pl/kolrozjazdybudowa.html
Sporo szczegółów i zdjęć.
tuchol
http://www.transportszynowy.pl/kolrozjazdybudowa.html
Sporo szczegółów i zdjęć.
tuchol
-
- Kontakt:
Krzaczki w drodze, czekam właśnie na paczkę z florą 

Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, 08:46 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
Jeśli możesz obetnij ten uchwyt do mocowania napędu na rozjeździe albo go zaszutruj. 

-
- Kontakt:
Słupki zrobione z drewnianych wyprofilowanych wykałaczek, odpowiednio oczywiście pomniejszonych i zwężonych. Są już pomalowane i pozostała tylko kwestia domalowania braków
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, 08:46 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No, płot Ci wyszedł zgodnie z zamierzeniem 
Bedziesz malować słupki? Bo wyglądają na plastikowe...

Bedziesz malować słupki? Bo wyglądają na plastikowe...
-
- Kontakt:
Pora na kolejne uaktualnienia
Na pierwszy rzut idą nowe zwrotniki zamówione, zrobione i zamontowane 
Na pierwszym planie płot siatkowy, pognieciony, pomalowany i rozpadający się w oczach czyli to co chciałem osiągnąć
Ponieważ zamówiona siatka okazała się być za duża znalazłem w garażu znacznie mniejszą i pasującą jak ulał 
Pora na przejazd kolejowy z płyt betonowych

Na pierwszym planie płot siatkowy, pognieciony, pomalowany i rozpadający się w oczach czyli to co chciałem osiągnąć

Pora na przejazd kolejowy z płyt betonowych

Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, 08:45 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No dobra co do terminologii to macie zapewne rację i nie będę się sprzeczał co do tego, bo nie ma sensu, ale w każdym razie peron zostaje w kostkę jaka by nie była i czeka na dalszą obróbkę 

- trucker
- Kontakt:
Lekkie sprostowanie. Kocie łby to polne kamienie o odpowiednim kształcie i wymiarze i raczej nigdy nie były układane w rybią łuskę.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tylko, że to nie są kocie łby tylko kostka bazaltowa ok 5x5 cm no i nie jest ułożona w rybią łuskę.brovarek pisze:... w Mieroszowie ...

Oczywiście nie spierajmy się. Byłem przekonany, że kocie łby w rybią łuskę to domena ulic, ale skoro potwierdzacie, że perony też miały taką nawierzchnię to się wycofuję.
-
- Kontakt:
Na poparcie mojej jedynej słusznej tezy załączam zdjęcie zaczerpnięte ze zbiorów naszego forum, ale przepraszam za brak źródła ponieważ zapisałem je na kompie jakiś czas temu i nie pamiętam kto je publikował, a nie chciałbym podszywać się pod autora tego zdjęcia stąd ta informacja 

Ostatnio zmieniony 10 lis 2008, 14:42 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- brovarek
- Kontakt:
Oj była i to bardzo często. Na Dolnym Śląsku właściwie zawsze. Oczywiście wszędobylski beton i asfalt, albo już wyparł, albo wypiera dalej kostkę.Tak mi się wydaje, że układ kostki w rybią łuskę (o ile w ogóle kostka była na peronach, a nie na rampach wyładowczych) to jest dobry na ulicy, ale chyba nie był spotykany na peronach.
Ps. Artur byłeś w Lubawce, tam też resztki widać z pod asfaltu - tyle, że ułożone tradycyjnie
Gdzieś na peronie widziałem ułożone w łuskę, ale nie pamiętam gdzie

Ostatnio zmieniony 10 lis 2008, 14:41 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- aviaTTor
- Kontakt:
Zamiast trawy w tych donicach to pasowałoby posadzic bratki-no chyba że to nie ta epoka 

-
- Kontakt:
W sumie to bardzo możliwe, ale bardzo podpasował mi ten wzór. Co do rampy wyładowczej to się zgadzam, ale na zdjęciach rampy wyładowczej nie maArturSch pisze:...o ile w ogóle kostka była na peronach, a nie na rampach wyładowczych....

Ostatnio zmieniony 10 lis 2008, 13:44 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tak mi się wydaje, że układ kostki w rybią łuskę (o ile w ogóle kostka była na peronach, a nie na rampach wyładowczych) to jest dobry na ulicy, ale chyba nie był spotykany na peronach.
-
- Kontakt:
W oczekiwaniu na zwrotniki i na paczkę z Czech robota stanęła w miejscu więc postanowiłem zabrać się za powolne wykańczanie peronów i terenu przy stacji. Zaopatrzyłem się w wytłaczaną na papierze kostkę brukową i ułożyłem na peronie. Do tego doszły krawężniki na peronie, trochę trawy przy nieużywanej części peronu i pierwsze efekty już są.
Zastanawiam się jeszcze nad kolorem krawężników, bo kremowe chyba nie mogą zostać. Co do dalszych planów to na peronie planuje umieścić te wspaniałe polskie "doniczki" złożone z betonowych kręgów zwieńczonych betonowym lejkiem i ledwo rosnącą trawą w środku. Pierwsze przymiarki już poczyniłem i niebawem uraczę Was zdjęciami

Zastanawiam się jeszcze nad kolorem krawężników, bo kremowe chyba nie mogą zostać. Co do dalszych planów to na peronie planuje umieścić te wspaniałe polskie "doniczki" złożone z betonowych kręgów zwieńczonych betonowym lejkiem i ledwo rosnącą trawą w środku. Pierwsze przymiarki już poczyniłem i niebawem uraczę Was zdjęciami

Ostatnio zmieniony 10 lis 2008, 12:26 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.