Jaki zasilacz??
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Jaki zasilacz??
Mój FZ1 ma już prawie 25 lat i ciągle działa bez problemu (poza drobnymi wyjątkami).
Polecam tego typu trafo.
Posłuży długo
Pozdr.
Paweł G.
Polecam tego typu trafo.
Posłuży długo
Pozdr.
Paweł G.
- sTTaszek
- Kontakt:
Chciałbym zwrócić uwagę, że opis tego zasilacza na aukcji Allegro oraz podany kilka postów wyżej nie jest za bardzo prawidłowy:
Zasilacz jest typowym zasilaczem wtyczkowym jakich wiele na rynku, natomiast "pokrętło w obudowie regulujące napięcie" jest sterownikiem silników elektrycznych prądu stałego wykorzystującym technikę PWM, czyli obroty silnika są regulowane w inny sposób niż w podobnych zasilaczach firmy Mehano czy wspomnianym wcześniej FZ 1. O zasadzie działania i zaletach takiego sterowania można poczytać tutaj przy opisie podobnego sterownika.Skałda się z zasilacza - takie były kiedyś do Walkamów, oraz pokretła w obudowie rugulującego napięcie: 0 stop oraz w prawo lub lewo .
Ostatnio zmieniony 23 lut 2008, 21:58 przez sTTaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacula
- Kontakt:
Zgadza się, mój ma już 30piottrw pisze:Nie tania ale jak prawidłowo użytkujesz to i 20 lat będziesz korzystał.

Polecam
Pzdr - Jacek
Ostatnio zmieniony 23 lut 2008, 21:58 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
- piottrw
- Kontakt:
Witam
Nie tania ale jak prawidłowo użytkujesz to i 20 lat będziesz korzystał.
Pozdrawiam
Nie tania ale jak prawidłowo użytkujesz to i 20 lat będziesz korzystał.
Pozdrawiam
- Balon100
- Kontakt:
Myśle, że to kupie poniewarz na początek to mi to starczy.. mam skromny skład- zaledwie 9 wagonów i jedną lokomotywę... Dzięki za poradę ! a widziałem na aukcjach te FZ1 to nie jest tania rzecz 

- piottrw
- Kontakt:
witam
Z tym brzęczeniem to tylko na początku skali, dalej jak lokomotywa już ruszy to jest dobrze. Poza tym pokrętło jest trochę delikatne i trzeba uważać żeby za mocno nie przekęcić bo plastykowy ogranicznik wyrobi się i będzie kręcić się w kółko. Jest to zasilacz zabawkowy i o tym trzeba pamietać przy zakupie.
Decyzja należy do ciebie
Pozdrawiam
Z tym brzęczeniem to tylko na początku skali, dalej jak lokomotywa już ruszy to jest dobrze. Poza tym pokrętło jest trochę delikatne i trzeba uważać żeby za mocno nie przekęcić bo plastykowy ogranicznik wyrobi się i będzie kręcić się w kółko. Jest to zasilacz zabawkowy i o tym trzeba pamietać przy zakupie.
Decyzja należy do ciebie
Pozdrawiam
- Balon100
- Kontakt:
Zależy mi również na cenie.. a pozatym mam tylko 1 lokomotywę bo 2 mi nie działają więc czy ten zasilacz będzie działał dobrze choć na jedną lokomotywę
( żeby nie brzęczało )

- piottrw
- Kontakt:
Witam
Jest to typowy zasilacz z zestawów startowych PIKO. Skałda się z zasilacza - takie były kiedyś do Walkamów, oraz pokretła w obudowie rugulującego napięcie: 0 stop oraz w prawo lub lewo . Jeżeli nie masz żadnego to oczywiście można kupić, ale (mój syn ma taki) przy minimalnym napieciu silnik w BTTB nie rusza tylko buczy - za małe natezenie prądu i nie puścisz na raz na nim 2 lokomotyw bo po minucie bedą przerwy w zasilaniu. Nie ma to jak stare Pikowskie FZ - zasili i 10 lokomotyw (wiecej nie puszczałem), i doatkowo masz całą resztę czyli ~16 V. Dobry jest też F2, zasili 2-3 lokomtywy.
Pozdrawiam
Jest to typowy zasilacz z zestawów startowych PIKO. Skałda się z zasilacza - takie były kiedyś do Walkamów, oraz pokretła w obudowie rugulującego napięcie: 0 stop oraz w prawo lub lewo . Jeżeli nie masz żadnego to oczywiście można kupić, ale (mój syn ma taki) przy minimalnym napieciu silnik w BTTB nie rusza tylko buczy - za małe natezenie prądu i nie puścisz na raz na nim 2 lokomotyw bo po minucie bedą przerwy w zasilaniu. Nie ma to jak stare Pikowskie FZ - zasili i 10 lokomotyw (wiecej nie puszczałem), i doatkowo masz całą resztę czyli ~16 V. Dobry jest też F2, zasili 2-3 lokomtywy.
Pozdrawiam
- mencin
- Kontakt:
Poszukaj lepiej FZ1, tez Piko, mocniejszy, dwa wyjscia: jedno z pradem 12V, drugie ze zmiennym napieciem z potencjometrem.
- Balon100
- Kontakt:
Aha i jeszcze dodam, że ten zasilacz jest firmy PIKO..
A oto cytat z oferty allegro:
A oto cytat z oferty allegro:
http://www.allegro.pl/item318085034_zas ... ratis.htmlZestaw składa się z zasilacza oraz urządzenia sterującego czyli pokrętła
Za jego pomocą przekręcając go tylko w lewo lub w prawo możemy
regulować predkość lokomotywy i jej kierunek jazdy !
Ostatnio zmieniony 23 lut 2008, 21:57 przez Balon100, łącznie zmieniany 2 razy.
- Balon100
- Kontakt:
Jaki zasilacz??
Witam! Możecie mi powiedzieć, czy zasilacz który chcę kupić będzie dobry??A więc mam zwykły zasilacz 12V ale chciałbym sobie kupić zasilacz z regulacją( z pokrętłem regulującym szybkość pociągu..)( pociąg jedzie w dziw strony w zależności od pozycji pokrętła..) jak myślicie warto takie coś kupić