Kolejny etap produkcji. Przyszły dzisiaj detale do ramy i zbiornika. Wyszły nadzwyczaj dobrze, wszystkie za pierwszym razem
KKS działa, jeszcze bez sprężynek docelowych. Są tak małe, że trzeba zrobić na zamówienie. Obawiałem się kolizji wózka ze schodkami pomostu, mijają się doskonale.
Teraz jeszcze tylko znaleźć odlewnię żywic i ruszamy z produkcją.
Czekam na wasze uwagi, sugestie, komentarze.
Added in 22 minutes 51 seconds:
Jeszcze jedna fotka się gdzieś zapodziała.
Tak jak pisałem będą inne typy, przewiduję:
- 406Ra/b, RB
- 401R a/b
- 408R a/c
- 419R a
- 422Ra/b
- 427R (wersja kolekcjonerska, były tylko 3 sztuki).
- 402R/Ra
- 418 R/b
KKS już został sprawdzony, działa. Nie ma wielkiego wychylenia ale jest. Mam nadzieję, że nie bardzie się zacinał. Zasada działania podobnie jak w beczkach Peresveta.
A jak będzie z dostępnością? Czy to będzie krótka seria i po zawodach, czy cysterny będą dostępne dłuższy czas? Pytam, bo interesowałoby mnie około 10 szt., ale uzbieranie takiego składu zajmie mi ok. 2 lat.
Temat 406R na trochę ucichł. Potrzeba było trochę pracy koncepcyjnej i testów żeby konstrukcja cysterny była łatwa w montażu i niezawodna.
Ostatnie dni przyniosły przełom. Mamy więc już ramę 406R, konstrukcja ta jest ujednoliconą rama UIC. Już teraz mogę powiedzieć, że na tej ramie powstanie cała rodzina cystern.
Na początek 406R. Pierwsze fotki to rendery całości, potem mamy ramę matkę, pierwsze odlewy i złożoną całą, jeżdżąca ramę z wózkami. Wózki skręcane na śruby M1,6. Przykręcane do ramy na M2. Zbiornik jeszcze nie obrobiony. Rama drukowana w pionie, bez śladów warstw.
Uruchomiłem produkcję i mam nadzieję mieć pierwsze wagony jeszcze w wakacje. Potem zaczniemy produkcję w partiach.
Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, cena gotowego wagonu poniżej 200zł.
Temat się nam trochę zestarzał ale niestety nie wszystko dało się wykonać od razu. Do tego mamy tak małą ilość czasu poza produkcją, że nowe rzeczy przeciągają się w czasie.
Na szczęście temat ruszył do przodu. Mamy pierwszy element seryjnego wagonu - wózki.
Konstrukcja skręcana. Śrubek nie chciało mi się obcinać