Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- wlodar
- Kontakt:
Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
A czy możesz napisać coś więcej na temat wymiarów swoich modułów itp? Czy budujesz zgodnie z zaleceniami sTTandardu, czy przyjąłeś własne założenia?
- trucker
- Kontakt:
Witam kolegę i niestety zauważyłem duży błąd . Tak zaprojektowane filary mostowe doprowadziłyby do zsunięcia się przęsła i zawalenia mostu, a szkoda bo fajnie wyszła na nim rdza.
Powinno być tak.

Powinno być tak.

Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, 07:26 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
- wlodar
- Kontakt:
Fajnie, że dołączyłeś do budowniczych! Pierwsza rada: pozbądź się koniecznie tego semafora! Nie dość, że jest do H0, to jest po prostu kiepski. Pamiętam te semafory jeszcze z czasów "Czuj-Czynów". Budując makietę, warto sukcesywnie pozbywać się z niej elementów, które wyraźnie odstają od innych. Ja mam ten problem, że im więcej zdobywam umiejętności modelarskich (tak mi się przynajmniej wydaje
), tym mniej podoba mi się to, co do tej pory zbudowałem. Co do torów -bardzo dobra decyzja. Tylko modelowe i żadne inne! Natomiast ten semafor po prostu razi. Latarnie też mają zbyt grube maszty (prawdopodobnie także są do H0). Możesz zbudować piękną makietę (czego oczywiście Ci życzę), a i tak efekt będzie popsuty. Tym bardziej, że takie elementy jak semafory, wiadukty, czy latarnie od razu przyciągają uwagę i wpływają na ogólną ocenę dzieła.

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
No i brawo za odwagęadamTT pisze:Na forum pisze pierwszy raz...

Witamy Ciebie adamTT na ForumTT w kręgu użytkowników AKTYWNYCH

Tak trzymać

-
- Kontakt:
Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Witam wszystkich forumowiczów,
Na forum pisze pierwszy raz - choć forum czytam już od kilku ładnych miesięcy - więc wypada się przedstawić
Mam na imię Adam mieszkam w Kaliszu. Koleją interesuję się od najmłodszych lat od kąt tylko pamiętam, jeszcze w czasach NRD i składnic harcerskich udało mi się trochę uzbierać taboru, torów i różnych mniej lub bardziej przydatnych rzeczy. Przez ostatnich klika ładnych lat przeleżały w kartonach gdzieś na strychu. Między innymi po tym jak trafiłem na to forum, widząc zdjęcia Waszych prac wróciła chęć zbudowania własnej makiety. Na początku oczywiście po głowie chodziła myśl o budowie makiety typu tort
hehe, ale ze względu na brak miejsca no i nie mały koszt w miarę szybko ustąpiła miejsca budowie makiety ale w postaci modułów.
Pomimo tego że trochę tego torowiska przez te lata się nazbierało po przejrzeniu forum postanowiłem zrezygnować z rurek na rzecz torów modelowych.... i nie żałuje decyzji
Obecnie chce odświeżyć mój tabor i planuje zakup zestawu startowego T01203 Zestaw ze sterowaniem cyfrowym DB Ep4:

Nie wiem czy to dobry wybór? Nie miałem styczności z DCC, ale w tym kierunku zamierzam iść.
Klika fotek z tego mojego pierwszego modułu nie jest jeszcze ukończony, ale coś niecoś się już wyłania, na pewno wiele mu jeszcze brakuje, ale na czymś trzeba się uczyć i doświadczenie zdobywać, będę wdzięczny za opinie i uwagi (oczywiście mogą być tez te krytyczne.
) Z braku czasu prace idą powoli, ale do przodu 
Pozdrawiam

Na forum pisze pierwszy raz - choć forum czytam już od kilku ładnych miesięcy - więc wypada się przedstawić

Pomimo tego że trochę tego torowiska przez te lata się nazbierało po przejrzeniu forum postanowiłem zrezygnować z rurek na rzecz torów modelowych.... i nie żałuje decyzji

Nie wiem czy to dobry wybór? Nie miałem styczności z DCC, ale w tym kierunku zamierzam iść.
Klika fotek z tego mojego pierwszego modułu nie jest jeszcze ukończony, ale coś niecoś się już wyłania, na pewno wiele mu jeszcze brakuje, ale na czymś trzeba się uczyć i doświadczenie zdobywać, będę wdzięczny za opinie i uwagi (oczywiście mogą być tez te krytyczne.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 21 paź 2008, 11:14 przez adamTT, łącznie zmieniany 5 razy.