Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

Post autor: wlodar »

A czy możesz napisać coś więcej na temat wymiarów swoich modułów itp? Czy budujesz zgodnie z zaleceniami sTTandardu, czy przyjąłeś własne założenia?
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Witam kolegę i niestety zauważyłem duży błąd . Tak zaprojektowane filary mostowe doprowadziłyby do zsunięcia się przęsła i zawalenia mostu, a szkoda bo fajnie wyszła na nim rdza.
Powinno być tak.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, 07:26 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Fajnie, że dołączyłeś do budowniczych! Pierwsza rada: pozbądź się koniecznie tego semafora! Nie dość, że jest do H0, to jest po prostu kiepski. Pamiętam te semafory jeszcze z czasów "Czuj-Czynów". Budując makietę, warto sukcesywnie pozbywać się z niej elementów, które wyraźnie odstają od innych. Ja mam ten problem, że im więcej zdobywam umiejętności modelarskich (tak mi się przynajmniej wydaje :mrgreen: ), tym mniej podoba mi się to, co do tej pory zbudowałem. Co do torów -bardzo dobra decyzja. Tylko modelowe i żadne inne! Natomiast ten semafor po prostu razi. Latarnie też mają zbyt grube maszty (prawdopodobnie także są do H0). Możesz zbudować piękną makietę (czego oczywiście Ci życzę), a i tak efekt będzie popsuty. Tym bardziej, że takie elementy jak semafory, wiadukty, czy latarnie od razu przyciągają uwagę i wpływają na ogólną ocenę dzieła.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

adamTT pisze:Na forum pisze pierwszy raz...
No i brawo za odwagę !!
:lol:

Witamy Ciebie adamTT na ForumTT w kręgu użytkowników AKTYWNYCH !!
:mrgreen:
Tak trzymać !!
adamTT
Kontakt:

Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

Post autor: adamTT »

Witam wszystkich forumowiczów,

Na forum pisze pierwszy raz - choć forum czytam już od kilku ładnych miesięcy - więc wypada się przedstawić :) Mam na imię Adam mieszkam w Kaliszu. Koleją interesuję się od najmłodszych lat od kąt tylko pamiętam, jeszcze w czasach NRD i składnic harcerskich udało mi się trochę uzbierać taboru, torów i różnych mniej lub bardziej przydatnych rzeczy. Przez ostatnich klika ładnych lat przeleżały w kartonach gdzieś na strychu. Między innymi po tym jak trafiłem na to forum, widząc zdjęcia Waszych prac wróciła chęć zbudowania własnej makiety. Na początku oczywiście po głowie chodziła myśl o budowie makiety typu tort :) hehe, ale ze względu na brak miejsca no i nie mały koszt w miarę szybko ustąpiła miejsca budowie makiety ale w postaci modułów.
Pomimo tego że trochę tego torowiska przez te lata się nazbierało po przejrzeniu forum postanowiłem zrezygnować z rurek na rzecz torów modelowych.... i nie żałuje decyzji !! :) Obecnie chce odświeżyć mój tabor i planuje zakup zestawu startowego T01203 Zestaw ze sterowaniem cyfrowym DB Ep4:
Obrazek
Nie wiem czy to dobry wybór? Nie miałem styczności z DCC, ale w tym kierunku zamierzam iść.
Klika fotek z tego mojego pierwszego modułu nie jest jeszcze ukończony, ale coś niecoś się już wyłania, na pewno wiele mu jeszcze brakuje, ale na czymś trzeba się uczyć i doświadczenie zdobywać, będę wdzięczny za opinie i uwagi (oczywiście mogą być tez te krytyczne. :) ) Z braku czasu prace idą powoli, ale do przodu :)
Pozdrawiam :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 paź 2008, 11:14 przez adamTT, łącznie zmieniany 5 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”