SM42, SP42 informacje i galeria

UniqueModelFactory - www.eaos.pl

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Janusz
Kontakt:

Re: SM42, SP42 informacje i galeria

Post autor: Janusz »

Ja mam z dźwiękiem. Wszystko działa prawidłowo, choć na początku nie ogarniałem regulacji głośności. Właściwości jezdnych jeszcze nie testowałem, gdyż nie miałem możliwości rozłożenia modułów.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ostatnie lokomotywy zostaly dzisiaj wysłane do nabywców. Wszyscy odebrali zamówione Stonki wiec nie zostaly żadne wolne.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Jakoś nikt się nie wypowiedział nt. lokomotywy a mam pytanie: czy ktoś dostał lokę z dźwiękiem? Jak ten dźwięk działa i jakie są wrażenia?
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

wicy pisze:W lokomotywie dekoder posiada ciekawe rozwiązanie ściszania i podgłaśniania dźwięku poprzez bezpośrednią modyfikację CV266 klawiszami funkcyjnymi.
..... Chciałbym się pobawić tą funkcjonalnością a potem w podobny sposób zrobić ściszanie w innym dekoderze.
Widzę ,że od strony elektroniki to raczej nie masz większych problemów :D
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Nie wiem jak to się stało ale cała obecna seria nie ma zamontowanych znaczki fablok :mrgreen:
Wysle wszystkim po komplecie na własny koszt wraz z instrukcja montażu.

Ciekawe ze do tej pory zauważył to tylko wicy :lol:
Ostatnio zmieniony 29 sie 2015, 15:36 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

OK. Znalazłem. Za regulację głośności odpowiada CV396 i 397. Innych CV niż CV266 raczej nie da się regulować a szkoda :(
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Tajemniczo może nie ale ręczne wrzucanie CV to sporo zabawy. Służy do tego programator ktorym wrzuca sie z komputera caly zestaw CV.
Co za co dopowiada Ci nie odpowiem bo sie na tym nie znam. Nie da sie widzieć wszystkiego :>
Ostatnio zmieniony 28 sie 2015, 14:13 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Dość tajemniczo to brzmi. Z tego co piszesz wygląda, że dekodery posiadają 'tajne', nieudokumentowane funkcje jak programowana, autozmiana wartość CV bez trybu programowania.
Chyba, że to jakiś specyficzny sposób mapowania funkcji, którego jeszcze nie odkryłem :(
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Dekodery zostaly odpowiednio zaprogramowane przez dystrybutora. Sa to dziesiątki CV do wpisania i bez programatora Zimo można to zrobić ręcznie ale nie polecam. Kupa pracy.
Niestety ale ustawienia dekodera są gestią dystrybutora i my ich nie znamy.
Ponad to zabawa z ich modyfikacją może skończyć się rozregulowaniem dekodera.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

W lokomotywie dekoder posiada ciekawe rozwiązanie ściszania i podgłaśniania dźwięku poprzez bezpośrednią modyfikację CV266 klawiszami funkcyjnymi.
Sporo szukałem, ale nic nie znalazłem, stąd pytanie do twórców - jak to zostało zrealizowane?
Czy da się w ten sposób modyfikować dowolne CV? Chciałbym się pobawić tą funkcjonalnością a potem w podobny sposób zrobić ściszanie w innym dekoderze.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Druga partia lokomotyw w drodze.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Pierwsza transza lokomotyw właśnie wyjechała do nabywców.
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

Zgadza się. Uważam tylko, że warto dopłacić tą "stówkę" dla niewspółmiernie większej przyjemności :)
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

Piottr pisze:Prosta sprawa. Cena dekodera#0, a po co płacić za coś, z czego się nie będzie korzystać....
Ktoś, kto chce wypieszczony wizualnie model, a takim jest stonka z UMF - musi chcieć wypieszczoną wizualnie jazdę. A taka tylko w DCC. Może porównanie jest przemalowane ale to coś, jak mieć najnowsze BMW z silnikiem od syrenki. Pytanie - po co, skoro za niewiele ponad 100zł dostaje się zalety jazdy w cyfrze + światła PKP... W cenie modelu to chyba niewielka kwota za takie dodatki :)
Zresztą nie dziwię się UMF, że produkuje ten model tylko w opcji DCC (+możliwość jazdy w analogu). Osobiście też bym nie okaleczył tak pięknej stonki brakiem dekodera.

Kolega kocha kolejki to naprawdę - niech kupi sterowanie cyfrowe. Czasem zdarzają się fajne promocje, a przyjemność z jazdy nieporównywalna do analogu... idzie się zakochać.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2015, 12:53 przez jafrap, łącznie zmieniany 5 razy.
bankier
Kontakt:

Post autor: bankier »

Wszechmocny Stwórca dał nam TT abyśmy mogli wydawać ciężko zarobione środki płatnicze na nasze hobby. Jako, że jestem nowy to czekam na kolejną edycję. I gwoli ścisłości cyfra to nic strasznego. Stonka piękna - mnie przypomina dzieciństwo kiedy z wywieszonym jęzorem gnałem na jej dźwięk do krat okalających działki w Chrzanowie kol. Stella - a ta dostojnie toczyła się z trzema ryflakami do stacji Pogorzyce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMF”