SM42, SP42 informacje i galeria
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: SM42, SP42 informacje i galeria
Ja mam z dźwiękiem. Wszystko działa prawidłowo, choć na początku nie ogarniałem regulacji głośności. Właściwości jezdnych jeszcze nie testowałem, gdyż nie miałem możliwości rozłożenia modułów.
- Ranger
- Kontakt:
Ostatnie lokomotywy zostaly dzisiaj wysłane do nabywców. Wszyscy odebrali zamówione Stonki wiec nie zostaly żadne wolne.
- wicy
- Kontakt:
Jakoś nikt się nie wypowiedział nt. lokomotywy a mam pytanie: czy ktoś dostał lokę z dźwiękiem? Jak ten dźwięk działa i jakie są wrażenia?
- Borczy
- Kontakt:
Widzę ,że od strony elektroniki to raczej nie masz większych problemówwicy pisze:W lokomotywie dekoder posiada ciekawe rozwiązanie ściszania i podgłaśniania dźwięku poprzez bezpośrednią modyfikację CV266 klawiszami funkcyjnymi.
..... Chciałbym się pobawić tą funkcjonalnością a potem w podobny sposób zrobić ściszanie w innym dekoderze.

- Ranger
- Kontakt:
Nie wiem jak to się stało ale cała obecna seria nie ma zamontowanych znaczki fablok
Wysle wszystkim po komplecie na własny koszt wraz z instrukcja montażu.
Ciekawe ze do tej pory zauważył to tylko wicy

Wysle wszystkim po komplecie na własny koszt wraz z instrukcja montażu.
Ciekawe ze do tej pory zauważył to tylko wicy

Ostatnio zmieniony 29 sie 2015, 15:36 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- wicy
- Kontakt:
OK. Znalazłem. Za regulację głośności odpowiada CV396 i 397. Innych CV niż CV266 raczej nie da się regulować a szkoda 

- Ranger
- Kontakt:
Tajemniczo może nie ale ręczne wrzucanie CV to sporo zabawy. Służy do tego programator ktorym wrzuca sie z komputera caly zestaw CV.
Co za co dopowiada Ci nie odpowiem bo sie na tym nie znam. Nie da sie widzieć wszystkiego
Co za co dopowiada Ci nie odpowiem bo sie na tym nie znam. Nie da sie widzieć wszystkiego

Ostatnio zmieniony 28 sie 2015, 14:13 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- wicy
- Kontakt:
Dość tajemniczo to brzmi. Z tego co piszesz wygląda, że dekodery posiadają 'tajne', nieudokumentowane funkcje jak programowana, autozmiana wartość CV bez trybu programowania.
Chyba, że to jakiś specyficzny sposób mapowania funkcji, którego jeszcze nie odkryłem
Chyba, że to jakiś specyficzny sposób mapowania funkcji, którego jeszcze nie odkryłem

- Ranger
- Kontakt:
Dekodery zostaly odpowiednio zaprogramowane przez dystrybutora. Sa to dziesiątki CV do wpisania i bez programatora Zimo można to zrobić ręcznie ale nie polecam. Kupa pracy.
Niestety ale ustawienia dekodera są gestią dystrybutora i my ich nie znamy.
Ponad to zabawa z ich modyfikacją może skończyć się rozregulowaniem dekodera.
Niestety ale ustawienia dekodera są gestią dystrybutora i my ich nie znamy.
Ponad to zabawa z ich modyfikacją może skończyć się rozregulowaniem dekodera.
- wicy
- Kontakt:
W lokomotywie dekoder posiada ciekawe rozwiązanie ściszania i podgłaśniania dźwięku poprzez bezpośrednią modyfikację CV266 klawiszami funkcyjnymi.
Sporo szukałem, ale nic nie znalazłem, stąd pytanie do twórców - jak to zostało zrealizowane?
Czy da się w ten sposób modyfikować dowolne CV? Chciałbym się pobawić tą funkcjonalnością a potem w podobny sposób zrobić ściszanie w innym dekoderze.
Sporo szukałem, ale nic nie znalazłem, stąd pytanie do twórców - jak to zostało zrealizowane?
Czy da się w ten sposób modyfikować dowolne CV? Chciałbym się pobawić tą funkcjonalnością a potem w podobny sposób zrobić ściszanie w innym dekoderze.
- Ranger
- Kontakt:
Druga partia lokomotyw w drodze.
- Ranger
- Kontakt:
Pierwsza transza lokomotyw właśnie wyjechała do nabywców.
-
- Kontakt:
Zgadza się. Uważam tylko, że warto dopłacić tą "stówkę" dla niewspółmiernie większej przyjemności 

-
- Kontakt:
Ktoś, kto chce wypieszczony wizualnie model, a takim jest stonka z UMF - musi chcieć wypieszczoną wizualnie jazdę. A taka tylko w DCC. Może porównanie jest przemalowane ale to coś, jak mieć najnowsze BMW z silnikiem od syrenki. Pytanie - po co, skoro za niewiele ponad 100zł dostaje się zalety jazdy w cyfrze + światła PKP... W cenie modelu to chyba niewielka kwota za takie dodatkiPiottr pisze:Prosta sprawa. Cena dekodera#0, a po co płacić za coś, z czego się nie będzie korzystać....

Zresztą nie dziwię się UMF, że produkuje ten model tylko w opcji DCC (+możliwość jazdy w analogu). Osobiście też bym nie okaleczył tak pięknej stonki brakiem dekodera.
Kolega kocha kolejki to naprawdę - niech kupi sterowanie cyfrowe. Czasem zdarzają się fajne promocje, a przyjemność z jazdy nieporównywalna do analogu... idzie się zakochać.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2015, 12:53 przez jafrap, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Kontakt:
Wszechmocny Stwórca dał nam TT abyśmy mogli wydawać ciężko zarobione środki płatnicze na nasze hobby. Jako, że jestem nowy to czekam na kolejną edycję. I gwoli ścisłości cyfra to nic strasznego. Stonka piękna - mnie przypomina dzieciństwo kiedy z wywieszonym jęzorem gnałem na jej dźwięk do krat okalających działki w Chrzanowie kol. Stella - a ta dostojnie toczyła się z trzema ryflakami do stacji Pogorzyce.