Wąskotorówki urokliwe są, ale czy są w TT?
Moderator: mod-Ogółem
- Kaczor
- Kontakt:
Re: Wąskotorówki urokliwe są, ale czy są w TT?
Wg. wspomnianego forum idealnym dawcą jest BR 120 Marklina, wózki prawie idealnie pasują rozstawem i można nałożyć blaszkową budę niemal bez modyfikacji (chyba ze się chce zrobić kabinę). Koszt ok. 70 euro na e-bay. Oczywiście przydało by się go przerobić na cyfrowy, ale jakieś mini dekodery chyba są.
PS. Jeśli ktoś lubi górnośląskie klimaty to polecam książkę "Koleje wąskotorowe na Górnym Śląsku" - do tomu II dołączone jest kilkadziesiąt planów lokomotyw i wagonów (rozstaw 785mm ale to wciąż TTe).
PS. Jeśli ktoś lubi górnośląskie klimaty to polecam książkę "Koleje wąskotorowe na Górnym Śląsku" - do tomu II dołączone jest kilkadziesiąt planów lokomotyw i wagonów (rozstaw 785mm ale to wciąż TTe).
-
- Kontakt:
PięknieKaczor pisze:Widziałem u przysłowiowego "Niemca na strychu" czyli forum www.tt-board.de

A co do planów. Polecam te... (transporter wąskotorowy z PKP typ TW6a - TTddyyhp zwykle znany z torów o prześwicie 750mm):

Plany są w dużej rozdzielczości (skany).
Ostatnio zmieniony 25 lip 2011, 16:31 przez kolmod, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kaczor
- Kontakt:
Na szczęście powoli ukazują się kolejne publikacje o kolejkach, trochę planów jest w "Świecie Kolei".Samowarek pisze:Zdobyć jakieś plany to kosmos
Swojego czasu takie wagony z I epoki z Kolejki Żuławskiej oferowali Hugwa & wiygN (zapewnie w Polsce nie sprzedali ani jednegoMamy na Forum "blaszkowiczów", może któryś by zaoferował się wykonać blaszki jakiegoś wagonu towarowego nie mówiąc o osobowym.

Były też piękne prototypy wagonów towarowych, zdaje się że na prototypach się skończyło:

Widziałem u przysłowiowego "Niemca na strychu" czyli forum www.tt-board.de :drlukasz pisze:TTkowa Lxd2 była przez długi czas dostępna w zakupie, projekty blach są dostępne publicznie dla każdego, widziałeś jakąś gotową, choćby statyczną?

Ostatnio na tym forum było grupowe zamówienie ok. 30 blach L45H (Lxd2) u wiygN tak więc niemieckie wąskie szlaki zapełnią się "Rumunami".
Byłem wczoraj pierwszy raz w muzeum w Sochaczewie, następnym razem muszę wpaść z miarką

Co do planów to podrzucam jeszcze (z tego samego źródła co powyżej):
Węglarki czteroosiowe:

Węglarka dwuosiowa:

Kryty czteroosiowy Kddxh:

Ostatnio zmieniony 25 lip 2011, 10:48 przez Kaczor, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Kontakt:
Nisko chylę głowę. Czym więcej rysunków i fotografii zgromadzonych w jednym miejscu tym większy podgląd na ten temat. I tu też racja-nie licz na kogoś że wykona wszystko za ciebie, licz na własne umiejętności zakasz rękawy i bierz się do roboty. Do wszystkich informacji w necie na ogrom stron ciężko trafić więc prośba: co na temat taboru mile widziane na łamach Forum o urokliwych wąskotorówkach. Jeszcze raz dzięki
I ja coś dołożę:
http://tte.hekttor.biz/

I ja coś dołożę:

Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 11:14 przez Samowarek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Bardzo piękne linki
ja dodam że mnie cały czas korci wykonanie tramwaju na tor 1000mm, tu pięknie tory z eNki pasują. No i napęd który szukam i szukam..
..aha tematem jest wagon dwuosiowy jakich było sporo w NRD
Kiedyś wykonałem tramwaj typu N do H0m, efekt rewelacyjny, czas na TTm

- drlukasz
- Kontakt:
I nikt o tym nie mówił.Samowarek pisze:Dzięki.Dotarłem i tu,ale rozchodzi się o wagony towarowe i osobowe jakie były na PKP i jeszcze są.A z tym są naprawdę trudności i nigdzie nie spotkałem się by były gotowe do pobrania czy też do przeskanowania
Wystarczy wybrać się na jakąś wąskotorówkę z aparatem i miarką - albo dostaniemy plany do skopiowania, albo samemu je sobie sporządzimy.
W sieci także sporo można znaleźć.
Ewentualnie można zajrzeć do Sochaczewa do Muzeum Kolei Wąskotorowej - ja mam dość dobre wspomnienia z wizyty.
Rysunki wagonów (do zrobienia modelu wystarczające pod warunkiem posiadania zdjęć itp. tych wagonów) z kolejek pomorskich i żuławskich są na stronie Ulricha Thorhauera, chociażby
http://www.thorhauer-eisdorf.de/pommern ... enz-gw.htm
http://www.thorhauer-eisdorf.de/pommern ... wagen1.htm
http://www.thorhauer-eisdorf.de/pommern ... le/bhi.htm
http://www.thorhauer-eisdorf.de/pommern ... ule/fh.htm
http://www.thorhauer-eisdorf.de/pommern ... /mbxd2.htm
http://www.thorhauer-eisdorf.de/pommern ... ule/t2.htm
Na zachętę -plany Mbd1 znalezione w sieci. Prawdopodobnie na ich podstawie powstał bardzo fajny model naszego kolegi forumowego - Kolejki http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=63058#63058
Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 11:12 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki. Dotarłem i tu, ale rozchodzi się o wagony towarowe i osobowe jakie były na PKP i jeszcze są. A z tym są naprawdę trudności i nigdzie nie spotkałem się by były gotowe do pobrania czy też do przeskanowania 

Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 11:12 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 11:12 przez Misiek, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Kontakt:
Proszę o namiar gdzie mam szukaćprojekty blach są dostępne publicznie dla każdego

Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 11:10 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
Zależnie od stopnia desperacji, ale ogólnie takie twierdzenie to bzdura. Plany praktycznie każdego pojazdu wąskotorowego który znajduje się w Polsce są do dostania.Samowarek pisze:Zdobyć jakieś plany to kosmos.
I sprzeda może ze dwie sztuki na rok? Gdzie sens i logika, nie mówiąc o ekonomii.Samowarek pisze:Mamy na Forum "blaszkowiczów"może któryś by zaoferował się wykonać blaszki jakiegoś wagonu towarowego nie mówiąc o osobowym.
TTkowa Lxd2 była przez długi czas dostępna w zakupie, projekty blach są dostępne publicznie dla każdego, widziałeś jakąś gotową, choćby statyczną?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 11:10 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Temat TTe piękny, a zarazem bardzo trudny. Zdobyć jakieś plany to kosmos. Szukałem, coś niecoś jest, ale w stanie szczątkowym (fotografie, schematyczne rysunki itp. rzeczy). Mamy na Forum "blaszkowiczów", może któryś by zaoferował się wykonać blaszki jakiegoś wagonu towarowego nie mówiąc o osobowym. Wspólnymi siłami i pomocą jakiej każdy będzie mógł zaoferować może się w końcu coś uda zrobić. Tylko kto chciałby podjąć się tej trudnej roboty w wykonaniu rysunków i blach. Tutaj trzeba zrobić wszystko poczynając od wózków kończąc na budzie. Zaczepy i kółka chyba da się dopasować gotowe. Pomódlmy się teraz do ducha TTe: duchu spraw by dobremu człowiekowi dotarło serca i pomógł nieszczęśnikom TTe by ich mrzonki stały się nie jawą tylko namacalne.

Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 11:09 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Podobna lokomotywa dostarczała glinę do cegielni przy ulicy Kraszewskiego.
- Kaczor
- Kontakt:
Tak, czyli to by było TTf, na dodatek pan robiący blaszki nie zapewnia napędu a na model trzeba czekać latami 

-
- Kontakt:
Pikne to to.Kaczor pisze:A co do meritum to nie od razu Kraków zbudowano, pojawią się wąskie moduły to może będą chętni żeby je "zapełnić" taborem. Ostatnio znalazłem gościa który robi lokomotywkę V10, spotykaną na paru naszych kolejkach.
Na wikipedii wyczytałem, że do Polski sprowadzono 31 tych lokomotyw: w 1967 roku 4 sztuki (dla KWK Murcki), a w latach 1971-75 dalsze 27, głównie dla kolejek leśnych Hajnówka, Płociczno i Czarna Białostocka oraz Krakowskich Zakładów Sodowych. Wszystkie były na tor 600 mm, z wyjątkiem 3 sztuk dla KWK Dębieńsko, na tor 640 mm. Tak więc wersja na tor 750mm jeśli chodzi o PL raczej wątpliwa historycznie...
Jakaś fota z wikipedii z puszczy Białowieskiej:

Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 18:12 przez kolmod, łącznie zmieniany 4 razy.
- Kaczor
- Kontakt:
Z tramwajami w skali TTm jest o wiele lepiej niż koleją w TTe
(np. Karsei-Modellbahn)

A co do meritum to nie od razu Kraków zbudowano, pojawią się wąskie moduły to może będą chętni żeby je "zapełnić" taborem. Ostatnio znalazłem gościa który robi lokomotywkę V10, spotykaną na paru naszych kolejkach.

A co do meritum to nie od razu Kraków zbudowano, pojawią się wąskie moduły to może będą chętni żeby je "zapełnić" taborem. Ostatnio znalazłem gościa który robi lokomotywkę V10, spotykaną na paru naszych kolejkach.

Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 10:16 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.