Wyroby "FaPoSzyn Tychy"
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: Wyroby "FaPoSzyn Tychy"
Cytujesz :nie ma wielkich różnic pomiędzy tymi wersjami -
Jest..cenowa.
Jest..cenowa.
- Adamczewski
- Kontakt:
Myślałem o wersji X5. Ale, jak najbardziej, X4 też będzie odpowiedni - nie ma wielkich różnic pomiędzy tymi wersjami - raczej kosmetyczne. Nawet i stary dobry CorelDraw 9 będzie dobryRanger pisze:Z tymi 350zł to przesadziłeś.

-
- Kontakt:
Wersja 30 dniowa jest fajna bo możesz się przekonać czy dasz radę, czy tak naprawdę przyda się, a potem rożnymi źródłami nabywasz to na allegro lub ebay.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 11:44 przez clipers, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ranger
- Kontakt:
Z tymi 350zł to przesadziłeś.
- Adamczewski
- Kontakt:
Wersja 30 dniowa do pobrania za darmo ze strony producenta, potem za ok. 350zł możesz mieć wersję pełną, do użytku niekomercyjnego.Kolejka pisze:Wspomniałeś jeszcze o Corelu, to chciałem tylko dodać, że go nie mam i zbyt szybko go mieć nie będę.

- Kolejka
- Kontakt:
@Ranger
Modele lokomotyw kopalnianych w zamyśle miały być modelami uproszczonymi dla początkujących, ale w planach mam też wersje uszczegółowione. Przy klejeniu pierwszych egzemplarzy modeli danego typu zbytnio się nie staram, bo kleję je tylko po to, by sprawdzić, czy wszystkie części do siebie pasują. Jeśli chodzi o 2WLs40/50, to w wakacje dorobię mu wnętrze kabiny (muszę wpierw porobić zdjęcia oryginałowi). Wspomniałeś jeszcze o Corelu, to chciałem tylko dodać, że go nie mam i zbyt szybko go mieć nie będę.
@kangur12
Nie pogniewam się
Też kleję tabor normalnotorowy, ale w H0. Modele na tych zdjęciach, które podlinkowałeś (i inne na tej galerii) są w trochę dziwnej skali (głównie 1:52), ale też zauważyłem, że wszystkie te modele, to są chyba powiększone te, które można kupić z różnych wydawnictw.
Modele lokomotyw kopalnianych w zamyśle miały być modelami uproszczonymi dla początkujących, ale w planach mam też wersje uszczegółowione. Przy klejeniu pierwszych egzemplarzy modeli danego typu zbytnio się nie staram, bo kleję je tylko po to, by sprawdzić, czy wszystkie części do siebie pasują. Jeśli chodzi o 2WLs40/50, to w wakacje dorobię mu wnętrze kabiny (muszę wpierw porobić zdjęcia oryginałowi). Wspomniałeś jeszcze o Corelu, to chciałem tylko dodać, że go nie mam i zbyt szybko go mieć nie będę.
@kangur12
Nie pogniewam się

- kangur12
- Kontakt:
Tak dla zobrazowania przykładowe modele Tutaj lub tutaj i tutaj
(nie są to moje zdjęcia ani moje modele
)
(mam nadzieje, że autor się nie pogniewa
)
(nie są to moje zdjęcia ani moje modele

(mam nadzieje, że autor się nie pogniewa

Ostatnio zmieniony 03 sty 2011, 13:07 przez kangur12, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ranger
- Kontakt:
Hmm... Biorąc pod uwagę to co można zrobić z papierem Twoje modele do mnie nie przemawiają. Ja zaczynałem od modeli z papieru i powiem Ci, że to co prezentujesz obrazuje dość niski poziom, niestety. "Coś" co wygląda jak pudełko zapałek i ma przedstawiać lokomotywę jest dla mnie nieporozumieniem.
Jeśli ma to uchodzić za cokolwiek to zeskanowałbym wycinankę i dorobiłbym pare warstw w corelu albo innym programie, min. resory piorowe, osadzenie kół, kratki wentylacyjne itp.
Nawet głupi pantograf można by polutować z drucika.
Popracuj nad techniką i przede wszystkim nad dokładnością. W tej chwili to co pokazujesz można uznać za bardzo wczesne prototypy, bryły. Inaczej chyba z nas żartujesz pokazując to.
Jeśli ma to uchodzić za cokolwiek to zeskanowałbym wycinankę i dorobiłbym pare warstw w corelu albo innym programie, min. resory piorowe, osadzenie kół, kratki wentylacyjne itp.
Nawet głupi pantograf można by polutować z drucika.
Popracuj nad techniką i przede wszystkim nad dokładnością. W tej chwili to co pokazujesz można uznać za bardzo wczesne prototypy, bryły. Inaczej chyba z nas żartujesz pokazując to.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 13:18 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kolejka
- Kontakt:
Dziś opublikowałem model lokomotywy 2WLs40/50. W lutym może zrobię kilka wersji malowania. Poza tym poprawiłem model kopalnianej lokomotywy Ld21 i zrobiłem wersję Ld21/2.
Pora na zdjęcia modeli po sklejeniu:
Ld21/2

2WLs40/50 sama

Przy 2WLs40-1189 w skali H0

Przy naszym Gagarze
Na makiecie luzem

Na makiecie z prototypem MBd1

Pora na zdjęcia modeli po sklejeniu:

- Kolejka
- Kontakt:
- Kolejka
- Kontakt:
Odkopując trochę swój temat, dziś opublikowałem moje pierwsze modele kartonowe w skali TT. Na początek są to uproszczone modele taboru kopalnianego. Z czasem będzie tych modeli przybywać, aż pomniejszę wszystkie te, które zrobiłem w H0.
Oto one:
Lokomotywy dołowe:
Ldag05 (na tory 500-630mm)
Ld21 (na tory 550-700mm)
Wozy dołowe:
Mały wóz do przewozu urobku
Duży wóz do przewozu urobku
Mały wóz do przewozu dłużycy
Mały wóz do przewozu dłużycy (inny kształt kłonic)
Duży wóz do przewozu dłużycy
12-osobowy wóz do przewozu osób (na tory 600mm i wzwyż)
12-osobowy wóz do przewozu osób (na tory 450-550mm)
Wóz sanitarny (na tory 600mm i wzwyż)
Wóz sanitarny (na tory 450-550mm)
Pierwsze zdjęcia z naszym Gagarem oczekującym na ukończenie "polonizacji" (jeszcze sobie poczeka). W tle kalendarz z moimi zdjęciami zamówiony w Realu
:
Te same lokomotywy, lecz w dwóch skalach (TT i H0)

A tu obie lokomotywy w TT i model czeskiej lokomotywy serii 163 w skali 1:300 pobrany ze strony doprava.unas.cz

Więcej zdjęć dodam w środę, jak tylko skleję jeszcze wozy do dłużycy.
Oto one:
Lokomotywy dołowe:

Wozy dołowe:

Pierwsze zdjęcia z naszym Gagarem oczekującym na ukończenie "polonizacji" (jeszcze sobie poczeka). W tle kalendarz z moimi zdjęciami zamówiony w Realu

Te same lokomotywy, lecz w dwóch skalach (TT i H0)

A tu obie lokomotywy w TT i model czeskiej lokomotywy serii 163 w skali 1:300 pobrany ze strony doprava.unas.cz

Więcej zdjęć dodam w środę, jak tylko skleję jeszcze wozy do dłużycy.
- Kolejka
- Kontakt:
Ze względu na brak czasu prace nad Gagarem i Bipą stanęły. Ale w międzyczasie bramę FaPoSzyn-u opuściło kilka innych modeli (ale to były kartonowe w H0), a dzisiaj ukończyłem mój pierwszy prototyp wąskotorowego wagonu motorowego serii MBd1. Kilka lat temu wykonałem też model takiego "eMBedka", ale w H0. Oto jego zdjęcia:
wnętrze:

widok ogólny:

Porównanie z MBd1 w H0:

Jeszcze tylko dodam, że model w H0 to wersja jednokabinowa z przejściem międzywagonowym, a w TT to wersja dwukabinowa.
P.S. Powtarzam: To jest PROTOTYP!.A następna wersja będzie miała poprawiony dach (ten mi wyszedł trochę za wysoki).

Jeszcze tylko dodam, że model w H0 to wersja jednokabinowa z przejściem międzywagonowym, a w TT to wersja dwukabinowa.
P.S. Powtarzam: To jest PROTOTYP!.A następna wersja będzie miała poprawiony dach (ten mi wyszedł trochę za wysoki).
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 13:26 przez Kolejka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kolejka
- Kontakt:
Stan prac na dzień 23.04.2008r.:
Dzisiaj buda została pomalowana pierwszym kolorem: zielonym. Systematycznie będą dodawane następne barwy.

Za jakiś czas będziemy się zajmować oświetleniem, więc mam pytanie: czy mógłby ktoś pokazać jakiś schemat elektryczny (co trzeba mieć i jak to wszystko połączyć)
Dzisiaj buda została pomalowana pierwszym kolorem: zielonym. Systematycznie będą dodawane następne barwy.

Za jakiś czas będziemy się zajmować oświetleniem, więc mam pytanie: czy mógłby ktoś pokazać jakiś schemat elektryczny (co trzeba mieć i jak to wszystko połączyć)

Ostatnio zmieniony 23 kwie 2008, 20:28 przez Kolejka, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
O ile jeszcze masz możliwość, to na Twoim miejscu zdecydowałbym się na frezowanie otworu pod wentylatorem. Polepsza wygląd i to znacznie...
- Ranger
- Kontakt:
Wg. mnie powinieneś jeszcze dokładniej wyszpachlować pewne miejsca. Na ostatniej fotce tam gdzie był reflektor po prawej stronie widać wyraźne wgłębienie.