Moja pierwsza skrzynka -Scio

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Re: Moja pierwsza skrzynka -Scio

Post autor: Scio »

Bardzo powoli i nie bez trudności prace posuwają się do przodu. Oto jak wygląda moja skrzynka.
Obrazek
Powinienem teraz zająć się podtorzem, ale mam trudności ze zdobyciem korka. Jest w Obi, ale niestety o grubości 4, albo 2 mm. W sklepie dla plastyków nie mieli kartonu 3mm, ale płytę spienione PCV (chyba tak to sie nazywa) i pewnie bym ją kupił, ale nie wiem jak się będzie zachowywał na niej wikol podczas szutrowania.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2009, 06:37 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

T_Domagalski pisze:Ja w swoich modułach zamontowałem gniazdka nie poziomo, lecz pionowo.
Takie ich położenie ułatwia nawet łączenie modułów, bo spoglądając od spodu do modułu od razu widać dziury, do których trzeba trafić wtyczkami.
Poszedłem za tym rozwiązaniem także u siebie. Również uważam, że jest bardzo praktyczne i je polecam!
Ostatnio zmieniony 21 lip 2009, 08:00 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Zgadzam się z tobą: zamontowanie gniazdek w pionie sprawia, że dostęp do nich jest znacznie łatwiejszy. Spróbuję to zmienić, ale w moim przypadku będzie to trudniejsze gdyż wejście na przewody znajduje się z tyłu. Dlatego też do ich przytwierdzenia musiałem użyć cienkiej płytki z tworzywa sztucznego.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Ja w swoich modułach zamontowałem gniazdka nie poziomo, lecz pionowo.
Takie ich położenie ułatwia nawet łączenie modułów, bo spoglądając od spodu do modułu od razu widać dziury, do których trzeba trafić wtyczkami.

Obrazek
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

I oto jest.
Obrazek
I nawet działa.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2009, 10:16 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

I tak się stanie.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Może inaczej. Gniazda powinny być zamocowane na sztywno do konstrukcji segmentu.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Istotnie, mocowane są na pojedynczych wkrętach i można nimi manewrować we wszystkie strony; sądziłem, że dzięki temu łatwiej będzie podłączać przewody od spodu. Jeżeli chodzi o zloty to chciałbym w nich uczestniczyć i z myślą o nich robię moje moduły. Wszystko zależy od tego jak wypadnie ten pierwszy. W planach mam wykonanie dwóch, albo trzech modułów szlakowych. Na tym pierwszym będzie niestety przejazd kolejowy i peron. Wiem że "przejazdów ci u nas dostatek", ale rzeczywisty szlak, który będę się starał odwzorować tak właśnie wygląda. Na następnym module będzie kawałek nudnego szlaku na nasypie, a na ostatnim most nad rzeką. Plany ambitne, zobaczymy ile z tego uda się zrealizować.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2009, 18:41 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Skrzynka porzadna , co do elektryki raczej przytwierdź gniazda bananków na skrajnych wregach. Nie do końca jest czytelne to zdjęcie z ich zamocowaniem, ale nie wyglada to stabilnie. Ewentualną zbyt duza odległoscią od skraju modułu sie nie przejmuj, albo zrobisz dłuższe kable, albo dołóż dodatkowe wręgi. Będziesz z nim jeździł?
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Obrazek
Początki elektryfikacji modułu.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2009, 12:59 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Obrazek
i udało się
Ostatnio zmieniony 18 lip 2009, 12:58 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Moja pierwsza skrzynka -Scio

Od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem budowy modułu sTTandardowego, aż wreszcie powstała moja pierwsz skrzynka. Jej wymiary: 30x120cm i wykonana została ze sklejki o grubości 12mm.a podtorze o grubości 10mm. Otwieram ten temat z nadzieją, że koledzy z forum, których dokonania podziwiami i bacznie obserwuję, zechcą podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami i udzielą porad dla mnie bezcennych. Za wszystkie wyrazy zainteresowania moim projektem z góry każdemu dziekuję
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”