Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Bardzo mi się podobają Twoje pomysły Adamie ale nieco razi pstrokatość materiałów. Białe kamienie pod mostem są kompletnie do kitu. Mostek drewniany – bajka. Ja bym go nieco pociągnął mocno rozwodnioną zieloną farbą, nieco kurzu co by mu patyny dodać ale bez tego jest bardzo ładny.
-
- Kontakt:
Witam, po dość długiej przerwie, ale wyjazdy na delegacje skutecznie potrafią pozbawić czasu...
przez to niewiele udało mi się zrobić przy moim module... coś niecoś jednak poszło do przodu
doszło trochę węgla kilka drzewek i ogrodzenie betonowe przeze mnie lekko oszpecone
hehe graficiarz to ze mnie żaden nie będzie... no i mój nowy nabytek w pełni cyfrowy M62 Rail Polska

Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, 08:15 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki Łukasz za przypomnienie "naukowej" genezy Porąbki. Już zapomniałem, ze to napisałem.
Rację ma (niestety) Tadeusz, bo w Porąbce oprócz rozjazdów są też łuki ciaśniejsze niż R600
Jeśli do tego dodać niezbyt (!) wierne odtworzenie natury, to mamy usTTandaryzowany fragment TTorta. Jednym słowem Porąbka choć istnieje i jest dołączana do makiety modułowej nie powinna być wzorem do nasladowania dla innych. Szczególnie teraz po zaktualizowaniu sTTandardu.
AdamieTT, przepraszamy za tą offtopową dyskusję w Twoim temacie. Życzę Ci powodzenia w budowie swojego modułu (-ów)
PiotrZ
PS. A ja zobowiązuję się nie budować więcej Porąbek
Rację ma (niestety) Tadeusz, bo w Porąbce oprócz rozjazdów są też łuki ciaśniejsze niż R600

Jeśli do tego dodać niezbyt (!) wierne odtworzenie natury, to mamy usTTandaryzowany fragment TTorta. Jednym słowem Porąbka choć istnieje i jest dołączana do makiety modułowej nie powinna być wzorem do nasladowania dla innych. Szczególnie teraz po zaktualizowaniu sTTandardu.
AdamieTT, przepraszamy za tą offtopową dyskusję w Twoim temacie. Życzę Ci powodzenia w budowie swojego modułu (-ów)
PiotrZ
PS. A ja zobowiązuję się nie budować więcej Porąbek

- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Porąbka jest stacją fikcyjną, jednak można było nadać jej kształt bardziej realny i zamiast dwutorowej mijanki (po co, skoro i tak nie nadaje się do krzyżowania pociągów) zrobić zwykły przystanek z ładownią. Idealnie by się nadawał do rozładunku węgla i załadunku drewna i owiec.
No ale teraz to jest już po ptokach....
A co do zgodności ze sTTandardem, to niestety Parąbka formalnie nie była zgodna nawet z jego wcześniejszą wersją. Powodem było użycie ostrych łuków R=310mm w torze głównym, podczas gdy sTTandard zakładał nie mniej niż 600mm (310mm tylko na serwisowych).
Faktem jest, że pomimo tego była bardzo mile widziana na zlotach, gdyż przez długi czas był to jeden z nielicznych łuków, jakimi dysponowaliśmy...

No ale teraz to jest już po ptokach....
A co do zgodności ze sTTandardem, to niestety Parąbka formalnie nie była zgodna nawet z jego wcześniejszą wersją. Powodem było użycie ostrych łuków R=310mm w torze głównym, podczas gdy sTTandard zakładał nie mniej niż 600mm (310mm tylko na serwisowych).

Faktem jest, że pomimo tego była bardzo mile widziana na zlotach, gdyż przez długi czas był to jeden z nielicznych łuków, jakimi dysponowaliśmy...
- drlukasz
- Kontakt:
Pogrubienie - mojePiotrZ, post z 1 maja 2006 pisze:LOKALIZACJA:
Porąbka jest małą wsią położoną w Górach Radeckich. Ma niewielu stałych mieszkańców, ale urokliwa okolica przyciągała tutaj turystów już od dawna. Kiedy prawie 100 lat temu odkryto lecznicze działanie wód mineralnych z tutejszego zródła, napływ kuracjuszy uległ podwojeniu. Do nazwy miejscowości dodano „Zdrój”, a na pobliskiej linii kolejowej wybudowano małą stację (dotychczas dojazd bryczką z sąsiedniej stacji zajmował prawie godzinę).
Stacja jest dwutorowa, co oprócz mijania się krótkich pociągów, umożliwia też „oblot” składu wagonów pociągu wahadłowego uruchamianego w sezonie z najbliższego miasta powiatowego. Dla bezpieczeństwa manewrów wbudowano po stronie zjazdowej stacji zwrotnicę z krótkim torem ochronnym. Dla dociekliwych: opis jest całkowicie fikcyjny i jakiekolwiek podobieństwa są przypadkowe
I warunek ten jest spełniony. To mała stacyjka, na lokalnej linii, gdzie docierają składy złożone z dwóch wagonów i małego, górskiego tendrzaka. Krzyżowanie nie występuje, lub jest bardzo rzadkie. To na naszych makietach życie wymuszało układanie rozkładów z krzyżowaniem w Porąbce. W wyimaginowanej rzeczywistości Porąbki może było to faktycznie jedyne miejsce na umieszczenie stacyjki, a jej wielkość i układ torowy odpowiada potrzebom lokalnej społeczności i turystów (lepsze to, niż dojazdy bryczką"2.1.5 Kształty modułów powinny możliwie wiernie oddawać kształt modelowanej linii kolejowej lub stacji."

Mnie osobiście "Porąbka" się bardzo podoba (no, może poza zielenią ale to zawsze można poprawić

No i wreszcie - powstała PRZED zmianami w treści sTTandardu, zgodnie z jego wcześniejszą wersją.
Howg!
Ostatnio zmieniony 09 lis 2008, 18:30 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Niestety Miki ma rację. Twoja stacja Piotrze nigdy nie spełniała podstawowego założenia makiety modułowej:
"2.1.5 Kształty modułów powinny możliwie wiernie oddawać kształt modelowanej linii kolejowej lub stacji."
Co gorsze - Porąbka ma tak duże ograniczenia w długości przyjmowanych składów że jest w stanie przygarnąć jedynie lokomotywę z 2-3 wagonami.
Mam jednak nadzieję, że żadna opinia nie przeszkodzi się Tobie dobrze bawić
"2.1.5 Kształty modułów powinny możliwie wiernie oddawać kształt modelowanej linii kolejowej lub stacji."
Co gorsze - Porąbka ma tak duże ograniczenia w długości przyjmowanych składów że jest w stanie przygarnąć jedynie lokomotywę z 2-3 wagonami.
Mam jednak nadzieję, że żadna opinia nie przeszkodzi się Tobie dobrze bawić

-
- Kontakt:
Czy w takim razie Porąbka Zdrój (geometria rozjazdów itd.) spełnia wymogi sTTandardu
Sorry, ale przed zmianą sTTandardu, Porąbka spełniała wszystkie graniczne wymagania:miki pisze:W dużej części nie i nigdy ich nie spełniała. Ale przeważył taki argument, że jest i działa. Teraz to już nie przejdzie
- mieści się w siatce modularnej a=300mm
- pokrywa łuk 90° o średnim promieniu 900mm
- ma rozjazdy o maksymalnym kącie zwrotu 15° (EW1, IBW)
- zakończona jest profilami MW1 i MG1 o szerokości 300mm (tzw. wersja domowa)
- magistrala elektryczna zakończona bananami.
Niestety w znowelizowanej wersji sTTandardu rozjazdy EW1 w torze głównym (choćby linii drugorzędnej) nie są akceptowane. Również część moich łuków wyszła poza tolerancję

PiotrZ
Ostatnio zmieniony 09 lis 2008, 18:28 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
W dużej części nie i nigdy ich nie spełniała. Ale przeważył taki argument, że jest i działa. Teraz to już nie przejdzie 

- wlodar
- Kontakt:
Czy w takim razie Porąbka Zdrój (geometria rozjazdów itd.) spełnia wymogi sTTandardu czy nie?
- drlukasz
- Kontakt:
Nie zapominaj, że oprócz zgodności profili, moduł/makieta dołączana do "makiety sTTandardowej" powinny spełnić także inne jej wymogi - np. dotyczące promieni łuków, magistrali elektrycznej itp. itd.wlodar pisze:Wystarczy jak zrobisz jedno z zakończeń swojej makiety zgodne ze sTTandardem i to wystarczy...
A Grzegorz napisał już jak wygląda sprawa z modułami rozpoczętymi/wybudowanymi przed wejściem w życie obecnej wersji sTTandardu (u nas prawo nie działa wstecz

Ostatnio zmieniony 09 lis 2008, 18:27 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Na moduły rozpoczęte przed wprowadzeniem nowej wersji jest amnestia.adamTT pisze:... a ja już dokonałem dużo wcześniej zakupu rozjazdów, ale o kącie 15 stopni ...
Odrębną sprawą będzie w przyszłości przy ograniczonej powierzchni wystawienniczej wybór modułów. Tu zapewne decydować będą takie kryteria jak między innymi zgodność z najnowszą wersją sTTandardu, stopień oraz jakość wykończenia, wymiary...
Ostatnio zmieniony 09 lis 2008, 18:26 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- wlodar
- Kontakt:
Wystarczy jak zrobisz jedno z zakończeń swojej makiety zgodne ze sTTandardem i to wystarczy, by się połączyć z innymi. Jak spojrzysz na moją makietę, to zauważysz, że póki co też robię po swojemu, ale wystarczy moduł przejściowy i problem z głowy. No może poza zachowaniem siatki modularnej.
-
- Kontakt:
Właśnie przeczytałem standard i doczytałem że nie mogę stosować rozjazdów na torach głównych większych niż 12 stopni...
heh, a ja już dokonałem dużo wcześniej zakupu rozjazdów, ale o kącie 15 stopni ... czyli do normy się zbytnio nie nada
tia... no chyba że można robić jakieś wyjątki ? 
Przyszłościowo chciałem zbudować moduł który mógłby nadawać się do podłączenia z innymi.

Przyszłościowo chciałem zbudować moduł który mógłby nadawać się do podłączenia z innymi.
- wlodar
- Kontakt:
Modułom w stylu LL nic nie można zarzucić, ale ich gabaryty są dostosowane do skali H0. Jeśli chciałbyś przyłączyć swoją makietę do innych TT-kowiczów, warto żebyś jej zakończenie zrobił w zgodzie ze sTTandardem. Tutaj masz link do normy i innych informacji.
-
- Kontakt:
Tak też myślałem ze ten semafor nie jest w skali TT...
ale jak wcześniej pisałem wyszperałem go z moich zbiorów z czasów ZHP i przyjaźni polsko - NRD-owskiej
i stwierdziłem że na początek jakoś to będzie wyglądało...tia... ale przezornie zamontowałem go w taki sposób że wymiana nie będzie stanowiła większego problemu. i jeśli ogólnie moduł będzie jako tako się prezentował w innych elementach to w przypływie gotówki wymienię na semafor w skali TT. Traktuje ten moduł troszkę jako poligon doświadczalny, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie bardzo cenne i będę starał się je wcielać w życie
. Z latarniami sprawa wygląda tak - kupiłem je jako latarnie do TT natomiast ich wysokość 50 mm - bo takie były w oryginale - wydawała mi się zbyt niska więc je przedłużyłem do wysokości 70mm i to pewnie zepsuło ich wygląd.
Jeśli chodzi o most to sądziłem że jeśli przęsło mostu solidnie opiera się na filarach to znaczy się że jest OK i nie grozi to katastrofą budowlaną...
ale budowniczy ze mnie żaden i na budownictwie a tym bardziej na budowie mostów się nie znam, więc przyjmuje że moje założenia konstrukcyjne są błędne... heh nie wiem czy teraz da się coś z tym fantem zrobić..może coś uda mi się wymyślić i usunąć tą usterkę.
Mój moduł ma wymiary 90x60 przy budowie kierowałem się artykułami LL w ŚK bodajże od numeru czerwcowego, gdzie był opis jak wykonać taki moduł, pewnie ze standardem TT nie ma za dużo wspólnego... w zanadrzu czekają jeszcze dwie skrzynki (jak już budować to hurtowo
) chciałbym na nich umieścić jakąś stacje
wiem, wiem że to może jak na początek spore wyzwanie ale ... no zobaczymy na razie chciałbym ukończyć to co zacząłem 
Podrawiam

Jeśli chodzi o most to sądziłem że jeśli przęsło mostu solidnie opiera się na filarach to znaczy się że jest OK i nie grozi to katastrofą budowlaną...

Mój moduł ma wymiary 90x60 przy budowie kierowałem się artykułami LL w ŚK bodajże od numeru czerwcowego, gdzie był opis jak wykonać taki moduł, pewnie ze standardem TT nie ma za dużo wspólnego... w zanadrzu czekają jeszcze dwie skrzynki (jak już budować to hurtowo

Podrawiam