Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

Post autor: Kilkujadek »

Bardzo mi się podobają Twoje pomysły Adamie ale nieco razi pstrokatość materiałów. Białe kamienie pod mostem są kompletnie do kitu. Mostek drewniany – bajka. Ja bym go nieco pociągnął mocno rozwodnioną zieloną farbą, nieco kurzu co by mu patyny dodać ale bez tego jest bardzo ładny.
adamTT
Kontakt:

Post autor: adamTT »

Witam, po dość długiej przerwie, ale wyjazdy na delegacje skutecznie potrafią pozbawić czasu... :/ przez to niewiele udało mi się zrobić przy moim module... coś niecoś jednak poszło do przodu :) doszło trochę węgla kilka drzewek i ogrodzenie betonowe przeze mnie lekko oszpecone :) hehe graficiarz to ze mnie żaden nie będzie... no i mój nowy nabytek w pełni cyfrowy M62 Rail Polska :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, 08:15 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Dzięki Łukasz za przypomnienie "naukowej" genezy Porąbki. Już zapomniałem, ze to napisałem.

Rację ma (niestety) Tadeusz, bo w Porąbce oprócz rozjazdów są też łuki ciaśniejsze niż R600 :oops:
Jeśli do tego dodać niezbyt (!) wierne odtworzenie natury, to mamy usTTandaryzowany fragment TTorta. Jednym słowem Porąbka choć istnieje i jest dołączana do makiety modułowej nie powinna być wzorem do nasladowania dla innych. Szczególnie teraz po zaktualizowaniu sTTandardu.

AdamieTT, przepraszamy za tą offtopową dyskusję w Twoim temacie. Życzę Ci powodzenia w budowie swojego modułu (-ów)

PiotrZ
PS. A ja zobowiązuję się nie budować więcej Porąbek :D
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Porąbka jest stacją fikcyjną, jednak można było nadać jej kształt bardziej realny i zamiast dwutorowej mijanki (po co, skoro i tak nie nadaje się do krzyżowania pociągów) zrobić zwykły przystanek z ładownią. Idealnie by się nadawał do rozładunku węgla i załadunku drewna i owiec. ;)
No ale teraz to jest już po ptokach....

A co do zgodności ze sTTandardem, to niestety Parąbka formalnie nie była zgodna nawet z jego wcześniejszą wersją. Powodem było użycie ostrych łuków R=310mm w torze głównym, podczas gdy sTTandard zakładał nie mniej niż 600mm (310mm tylko na serwisowych). :/
Faktem jest, że pomimo tego była bardzo mile widziana na zlotach, gdyż przez długi czas był to jeden z nielicznych łuków, jakimi dysponowaliśmy...
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

PiotrZ, post z 1 maja 2006 pisze:LOKALIZACJA:
Porąbka jest małą wsią położoną w Górach Radeckich. Ma niewielu stałych mieszkańców, ale urokliwa okolica przyciągała tutaj turystów już od dawna. Kiedy prawie 100 lat temu odkryto lecznicze działanie wód mineralnych z tutejszego zródła, napływ kuracjuszy uległ podwojeniu. Do nazwy miejscowości dodano „Zdrój”, a na pobliskiej linii kolejowej wybudowano małą stację (dotychczas dojazd bryczką z sąsiedniej stacji zajmował prawie godzinę).
Stacja jest dwutorowa, co oprócz mijania się krótkich pociągów, umożliwia też „oblot” składu wagonów pociągu wahadłowego uruchamianego w sezonie z najbliższego miasta powiatowego. Dla bezpieczeństwa manewrów wbudowano po stronie zjazdowej stacji zwrotnicę z krótkim torem ochronnym. Dla dociekliwych: opis jest całkowicie fikcyjny i jakiekolwiek podobieństwa są przypadkowe ;)
Pogrubienie - moje
"2.1.5 Kształty modułów powinny możliwie wiernie oddawać kształt modelowanej linii kolejowej lub stacji."
I warunek ten jest spełniony. To mała stacyjka, na lokalnej linii, gdzie docierają składy złożone z dwóch wagonów i małego, górskiego tendrzaka. Krzyżowanie nie występuje, lub jest bardzo rzadkie. To na naszych makietach życie wymuszało układanie rozkładów z krzyżowaniem w Porąbce. W wyimaginowanej rzeczywistości Porąbki może było to faktycznie jedyne miejsce na umieszczenie stacyjki, a jej wielkość i układ torowy odpowiada potrzebom lokalnej społeczności i turystów (lepsze to, niż dojazdy bryczką ;) )

Mnie osobiście "Porąbka" się bardzo podoba (no, może poza zielenią ale to zawsze można poprawić ;) ), a tunel będący jej przedłużeniem jest bardzo atrakcyjny dla widowni i ... sympatyczny :) . Sam się zastanawiałem nad zrobieniem "kółeczka" R900 do zabawy w domu... Chciałbym również zauważyć, że zarówno w Poznaniu jak i w Sosnowcu Porąbka okazała się być elementem "ratującym" układ torowy poprzez "wygięcie go" o spory kąt...

No i wreszcie - powstała PRZED zmianami w treści sTTandardu, zgodnie z jego wcześniejszą wersją.

Howg!
Ostatnio zmieniony 09 lis 2008, 18:30 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Niestety Miki ma rację. Twoja stacja Piotrze nigdy nie spełniała podstawowego założenia makiety modułowej:
"2.1.5 Kształty modułów powinny możliwie wiernie oddawać kształt modelowanej linii kolejowej lub stacji."
Co gorsze - Porąbka ma tak duże ograniczenia w długości przyjmowanych składów że jest w stanie przygarnąć jedynie lokomotywę z 2-3 wagonami.
Mam jednak nadzieję, że żadna opinia nie przeszkodzi się Tobie dobrze bawić ;)
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Czy w takim razie Porąbka Zdrój (geometria rozjazdów itd.) spełnia wymogi sTTandardu
miki pisze:W dużej części nie i nigdy ich nie spełniała. Ale przeważył taki argument, że jest i działa. Teraz to już nie przejdzie :mrgreen:
Sorry, ale przed zmianą sTTandardu, Porąbka spełniała wszystkie graniczne wymagania:
- mieści się w siatce modularnej a=300mm
- pokrywa łuk 90° o średnim promieniu 900mm
- ma rozjazdy o maksymalnym kącie zwrotu 15° (EW1, IBW)
- zakończona jest profilami MW1 i MG1 o szerokości 300mm (tzw. wersja domowa)
- magistrala elektryczna zakończona bananami.

Niestety w znowelizowanej wersji sTTandardu rozjazdy EW1 w torze głównym (choćby linii drugorzędnej) nie są akceptowane. Również część moich łuków wyszła poza tolerancję :/

PiotrZ
Ostatnio zmieniony 09 lis 2008, 18:28 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

W dużej części nie i nigdy ich nie spełniała. Ale przeważył taki argument, że jest i działa. Teraz to już nie przejdzie :mrgreen:
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Czy w takim razie Porąbka Zdrój (geometria rozjazdów itd.) spełnia wymogi sTTandardu czy nie?
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

wlodar pisze:Wystarczy jak zrobisz jedno z zakończeń swojej makiety zgodne ze sTTandardem i to wystarczy...
Nie zapominaj, że oprócz zgodności profili, moduł/makieta dołączana do "makiety sTTandardowej" powinny spełnić także inne jej wymogi - np. dotyczące promieni łuków, magistrali elektrycznej itp. itd.

A Grzegorz napisał już jak wygląda sprawa z modułami rozpoczętymi/wybudowanymi przed wejściem w życie obecnej wersji sTTandardu (u nas prawo nie działa wstecz ;) )
Ostatnio zmieniony 09 lis 2008, 18:27 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

adamTT pisze:... a ja już dokonałem dużo wcześniej zakupu rozjazdów, ale o kącie 15 stopni ...
Na moduły rozpoczęte przed wprowadzeniem nowej wersji jest amnestia.
Odrębną sprawą będzie w przyszłości przy ograniczonej powierzchni wystawienniczej wybór modułów. Tu zapewne decydować będą takie kryteria jak między innymi zgodność z najnowszą wersją sTTandardu, stopień oraz jakość wykończenia, wymiary...
Ostatnio zmieniony 09 lis 2008, 18:26 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Wystarczy jak zrobisz jedno z zakończeń swojej makiety zgodne ze sTTandardem i to wystarczy, by się połączyć z innymi. Jak spojrzysz na moją makietę, to zauważysz, że póki co też robię po swojemu, ale wystarczy moduł przejściowy i problem z głowy. No może poza zachowaniem siatki modularnej.
adamTT
Kontakt:

Właśnie przeczytałem standard i doczytałem że nie mogę stosować rozjazdów na torach głównych większych niż 12 stopni... :/ heh, a ja już dokonałem dużo wcześniej zakupu rozjazdów, ale o kącie 15 stopni ... czyli do normy się zbytnio nie nada :/ tia... no chyba że można robić jakieś wyjątki ? :)
Przyszłościowo chciałem zbudować moduł który mógłby nadawać się do podłączenia z innymi.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Modułom w stylu LL nic nie można zarzucić, ale ich gabaryty są dostosowane do skali H0. Jeśli chciałbyś przyłączyć swoją makietę do innych TT-kowiczów, warto żebyś jej zakończenie zrobił w zgodzie ze sTTandardem. Tutaj masz link do normy i innych informacji.
adamTT
Kontakt:

Tak też myślałem ze ten semafor nie jest w skali TT... :/ ale jak wcześniej pisałem wyszperałem go z moich zbiorów z czasów ZHP i przyjaźni polsko - NRD-owskiej ;) i stwierdziłem że na początek jakoś to będzie wyglądało...tia... ale przezornie zamontowałem go w taki sposób że wymiana nie będzie stanowiła większego problemu. i jeśli ogólnie moduł będzie jako tako się prezentował w innych elementach to w przypływie gotówki wymienię na semafor w skali TT. Traktuje ten moduł troszkę jako poligon doświadczalny, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie bardzo cenne i będę starał się je wcielać w życie :). Z latarniami sprawa wygląda tak - kupiłem je jako latarnie do TT natomiast ich wysokość 50 mm - bo takie były w oryginale - wydawała mi się zbyt niska więc je przedłużyłem do wysokości 70mm i to pewnie zepsuło ich wygląd.
Jeśli chodzi o most to sądziłem że jeśli przęsło mostu solidnie opiera się na filarach to znaczy się że jest OK i nie grozi to katastrofą budowlaną... :) ale budowniczy ze mnie żaden i na budownictwie a tym bardziej na budowie mostów się nie znam, więc przyjmuje że moje założenia konstrukcyjne są błędne... heh nie wiem czy teraz da się coś z tym fantem zrobić..może coś uda mi się wymyślić i usunąć tą usterkę.
Mój moduł ma wymiary 90x60 przy budowie kierowałem się artykułami LL w ŚK bodajże od numeru czerwcowego, gdzie był opis jak wykonać taki moduł, pewnie ze standardem TT nie ma za dużo wspólnego... w zanadrzu czekają jeszcze dwie skrzynki (jak już budować to hurtowo ;) ) chciałbym na nich umieścić jakąś stacje :) wiem, wiem że to może jak na początek spore wyzwanie ale ... no zobaczymy na razie chciałbym ukończyć to co zacząłem :)
Podrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”