To i ja zabiorę głos w tej sprawie - może wiele do dodania nie mam, ale jakieś zdanie na ten temat już mam...
W sumie zbudowałem na razie 3 kawałki:
- 2x 300x900 jednotorowy,
- 1x 300x600 dwutorowy półtrapez.
Bardzo chętnie pojawiłbym się na jakimś zlocie, ale są rzeczy ważne i ważniejsze, których człowiek nie przeskoczy - co najwyżej jestem na zlocie na zasadzie fotografa bo na tyle wystarcza mi czasu.....
Ale wracając do tematu zmian.
Zdecydowanie im bardziej jest sttandard podobny do FREMO tym lepiej - już kiedyś była dyskusja na temat bananków - dobrze że akurat to się przyjęło

więc warto również pomyśleć nad innymi unifikacjami.
Temat z symetrycznością 2 torówki
mam jednotorowe moduły szlakowe - robię bocznicę szlakową - zbudowałem półtrapez aby to wszystko połączyć do kupy no i teraz taki problem....
jeżeli zrobił bym 2 torówkę symetryczną to normalnie się nie podłączę do jednotorówki bez specjalnej przejściówki ( trzeba by dobudować taki np. 300mm kawałek ).
Więc jeżeli ktoś już coś takiego zrobił to musi chyba pojawić się zapis o kompletnym przejściu z jednotorówki na dwutorówkę.
Co do otworów - zostawić 10mm i śruby 8mm na profilach - nie ma co zmieniać - 6mm tez starczy ale to już się sprawdziło i nie powinno być modyfikowane.
Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie aby swoje własne segmenty łączyć na 6mm
Profil, które sprawiają problem...
Jeżeli ktoś zrobi coś typu MG2 to powinien zapewnić 2 moduł z takim samym profilem dla symetryczności połączenia tych 2 kawałków i po sprawie.
Jeżeli nie będzie kompletu - nie montować tych modułów na zlotach
Temat trakcji poruszany w innych wątkach - to raczej nie przejdzie - ciężko zebrać byłoby tyle modułów aby połączyć je szlakiem pomiędzy stacjami - inaczej byłby to sztuczny tworek. Ale jak w temacie profili - jeżeli ktoś zapewni cały szlak powiedzmy minimum 5 metrów....
Zdecydowanie same słupy - bez trakcji - trakcja będzie przeszkadzać, może nie na samych modułach szlakowych ale na stacji problem będzie.
Zasilanie przez trakcję również odpada - nikt nie zapewni 100% pewności, że będzie to działać poprawnie, a widok z denerwowanych ludzi czekających na pociąg bo ciągle się zatrzymuje i nie jest w stanie dojechać na stację...
na razie starczy...
pozdrawiam
Paweł