Problem braku modułów szlakowych,

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
ArJu
Kontakt:

Re: Problem braku modułów szlakowych,

Post autor: ArJu »

T_Domagalski pisze:Decyzja w sprawie wywalenia ze sTTandardu profilu MW2 musiałaby być podjęta jak najszybciej, zanim ktoś oprócz Ciebie go użyje.
Dokładnie tydzień temu dokupiłem dwa profile MW2. Zdaję sobie sprawę, że jeszcze nie skończyłem prostych, ale o łuku też już myślę na poważnie i tam właśnie miały być zastosowane MW2. Skończy się zatem na tym, że powstanie 3-segmentowy moduł np. MG2<>MP2 z profilami MW2 między segmentami.
A tak swoją drogą co takiego złego jest w profilach MWx? Mnie się wykop podoba, no ale "ja truskawki posypuję cukrem".
Ostatnio zmieniony 15 maja 2009, 14:11 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

trucker pisze:Czyli następne moje moduły będą już niestety niezgodne z normą. Trochę szkoda ponieważ na tych profilach można zbudować ciekawy kawałek szlaku.
A nikt Tobie nie broni umieszczenia ich w środku segmentowego modułu. Na razie tylko ja mam taki profil już zastosowany, jestem w gorszej sytuacji bo muszę z tego wybrnąć. Profil jest tak mało popularny że musielibyśmy zawsze meldować się na tych samych imprezach.
U mnie profil siedzi w module MG2<>MW2. Jeżeli Twój moduł nie zaczyna się od MG2 to już jest kaszana :lol:
proponowałem coś takiego jak ABC budowy modułu...
Zapraszam Ernie do mnie. Będziesz miał okazję do napisania książki. Mam łącznie 21 skrzynek wśród których nie znajdziesz dwóch identycznych konstrukcji. Może nawet zrobisz na tym doktorat, bo modułu to chyba raczej nie zobaczymy :lol:

Swoje skrzynki z otworami ø10 od dawna łączę tym co mam pod ręką (M6-M10) ale dobrze że Tadek jest wysoki :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 maja 2009, 14:10 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Paweł Basiński pisze:Temat z symetrycznością 2 torówki
mam jednotorowe moduły szlakowe - robię bocznicę szlakową - zbudowałem półtrapez aby to wszystko połączyć do kupy no i teraz taki problem....
jeżeli zrobił bym 2 torówkę symetryczną to normalnie się nie podłączę do jednotorówki bez specjalnej przejściówki...
Tu Cię uspokoję - symetryzacja (o ile wogóle do czegoś takiego dojdzie) będzie polegała jedynie na "dodaniu" kilku cm terenu od dawnej południowej strony i "obcięciu" od północnej. Położenie toru względem otworów nie zmieni się.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

To i ja zabiorę głos w tej sprawie - może wiele do dodania nie mam, ale jakieś zdanie na ten temat już mam...

W sumie zbudowałem na razie 3 kawałki:
- 2x 300x900 jednotorowy,
- 1x 300x600 dwutorowy półtrapez.

Bardzo chętnie pojawiłbym się na jakimś zlocie, ale są rzeczy ważne i ważniejsze, których człowiek nie przeskoczy - co najwyżej jestem na zlocie na zasadzie fotografa bo na tyle wystarcza mi czasu.....

Ale wracając do tematu zmian.
Zdecydowanie im bardziej jest sttandard podobny do FREMO tym lepiej - już kiedyś była dyskusja na temat bananków - dobrze że akurat to się przyjęło :) więc warto również pomyśleć nad innymi unifikacjami.

Temat z symetrycznością 2 torówki
mam jednotorowe moduły szlakowe - robię bocznicę szlakową - zbudowałem półtrapez aby to wszystko połączyć do kupy no i teraz taki problem....
jeżeli zrobił bym 2 torówkę symetryczną to normalnie się nie podłączę do jednotorówki bez specjalnej przejściówki ( trzeba by dobudować taki np. 300mm kawałek ).
Więc jeżeli ktoś już coś takiego zrobił to musi chyba pojawić się zapis o kompletnym przejściu z jednotorówki na dwutorówkę.

Co do otworów - zostawić 10mm i śruby 8mm na profilach - nie ma co zmieniać - 6mm tez starczy ale to już się sprawdziło i nie powinno być modyfikowane.
Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie aby swoje własne segmenty łączyć na 6mm :)

Profil, które sprawiają problem...
Jeżeli ktoś zrobi coś typu MG2 to powinien zapewnić 2 moduł z takim samym profilem dla symetryczności połączenia tych 2 kawałków i po sprawie.
Jeżeli nie będzie kompletu - nie montować tych modułów na zlotach :)

Temat trakcji poruszany w innych wątkach - to raczej nie przejdzie - ciężko zebrać byłoby tyle modułów aby połączyć je szlakiem pomiędzy stacjami - inaczej byłby to sztuczny tworek. Ale jak w temacie profili - jeżeli ktoś zapewni cały szlak powiedzmy minimum 5 metrów....
Zdecydowanie same słupy - bez trakcji - trakcja będzie przeszkadzać, może nie na samych modułach szlakowych ale na stacji problem będzie.
Zasilanie przez trakcję również odpada - nikt nie zapewni 100% pewności, że będzie to działać poprawnie, a widok z denerwowanych ludzi czekających na pociąg bo ciągle się zatrzymuje i nie jest w stanie dojechać na stację...

na razie starczy...
:roll:

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 15 maja 2009, 14:08 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

trucker pisze:Czyli następne moje moduły będą już niestety niezgodne z normą..
Zajrzyj do tego wątku.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

ernie_gdynia pisze:gotową kartkę A4 z wymiarami gotowych desek, by pójść do CASTORAMY i załatwić drewno.
W wątku który kiedyś sam zacząłeś, podałem poniższy link http://www.tpkww.one.pl/tymcz/tt/modsttand.xls zajrzałeś chociaż? http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=62945
ernie_gdynia pisze:Potem można by zrobić kolejną instrukcję na wzór LL w ŚK co do torowisk, zieleni, itd.
Po co, skoro materiały opracowane przez Leszka Lewińskiego są powszechnie dostępne? Zasady wykonania zieleni, czy szutrowania torów nie są zależne od skali.
ernie_gdynia pisze:Jest jednak trochę coraz więcej młodych forumowiczów, którym wierzcie mi szukanie porozrzucanych istotnych tematów po całym forum nie napawa optymizmem
Problem absolutnej nieczytelności i nadmiernego zagmatwania forum podnoszony był już od dawna. Zamiast czepiać się głupot, można by było spróbować wydzielić z licznych wątków najbardziej wartościowe części i skonstruować z nich poradnik modelarski.
ernie_gdynia pisze:jednak został mój pomysł potraktowany sami wiecie... jak.
Adekwatnie do jego merytorycznej wartości, co ładnie i dokładnie wytłumaczył Tadeusz
ernie_gdynia pisze:Kłóćmy się dalej, to jest bez sensu.
W tej dyskusji padły konkretne zarzuty, i konkretne pomysły. Znamion kłótni trudno się tu doszukiwać.
ernie_gdynia pisze:Koordynujmy lepiej działania, by się jakoś spotkać czy na ogólnopolskiej imprezie - ponoć bojkot ;) (jak dla mnie chyba nie do końca uzasadniony), będzie raczej trudne - lub spotykać się na regionalnych imprezach.
Spotykamy się. Ostatnio dla przypomnienia 2 tygodnie temu w Radomiu. Tak się składa, że zamiast wydawać określone pieniądze na wyjazd do Poznania w celu naganiania publiki dla organizatorów targów, to ja wolę wydać pieniądze na wyjazd na spotkanie modularzy do Rosswein (w tym samym czasie).
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 17:39 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

ZA - jeżeli nikt nie ma nic przeciwko temu za wyrzuceniem lub zawieszeniem na czas nieokreślony
Czyli następne moje moduły będą już niestety niezgodne z normą. Trochę szkoda ponieważ na tych profilach można zbudować ciekawy kawałek szlaku.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

Witam, proponowałem coś takiego jak ABC budowy modułu: gotową kartkę A4 z wymiarami gotowych desek, by pójść do CASTORAMY i załatwić drewno. Potem można by zrobić kolejną instrukcję na wzór LL w ŚK co do torowisk, zieleni, itd. Pojawiło by się więcej nudnych modeli.

Jest jednak trochę coraz więcej młodych forumowiczów, którym wierzcie mi szukanie porozrzucanych istotnych tematów po całym forum nie napawa optymizmem a jednak został mój pomysł potraktowany sami wiecie... jak.

Kłóćmy się dalej, to jest bez sensu. Z jednej strony każda kłótnia coś tam w końcu wnosi - może stanie na tym, że każdy region będzie miał swoją wersję sttandartu.

Koordynujmy lepiej działania, by się jakoś spotkać czy na ogólnopolskiej imprezie - ponoć bojkot ;) (jak dla mnie chyba nie do końca uzasadniony) , będzie raczej trudne - lub spotykać się na regionalnych imprezach.
Kilkujadek
Kontakt:

ZA - jeżeli nikt nie ma nic przeciwko temu za wyrzuceniem lub zawieszeniem na czas nieokreślony. Sprawa niesymetrycznych ciągle będzie odbijała się czkawką ale szacunek dla kolegów wymaga debaty przy browarze (z Brovarem :mrgreen: ) Dwutor ma więcej osób.
Ja w imię zasady odpowiedzialności przyłączeniowej przejdę jednak na symetryczne.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:1)To samo proponuję dla MG. MN jest bardziej rozpowszechniony więc nie mam zdania.
Na razie mówimy o MW2. Rozumiem, że jesteś ZA wywaleniem go z normy? Czy ktoś inny chciałby się wypowiedzieć w tej sprawie?
Grzegorz TT pisze:2)Kolejna sprawa - symetryzacja dwutoru. Byłem na nie ale zmieniłem zdanie.
To musicie przedyskutować w gronie osób budujących dwutor. Już widzę radość brovarka i ArJu, których moduły pachną jeszcze stolarnią... :mrgreen:
Otwory na śruby muszą oczywiście zostać jak są teraz, czyli "rzeszoto".
Grzegorz TT pisze:3) Śruby łączące segmenty... :roll: Mamy skręcić segmenty czy dwa samochody ?? Stawiam że na jednej śrubie M8(M10) można zawiesić tonę :mrgreen: Wystarczą M5 lub M6 + oczywiście duże podkładki.
Temat jest w zasadzie dawno opanowany - stosujemy M10 a w awaryjnych sytuacjach M8.
Ewentualnie można wspomnieć o tych M8 w treści sTTandardu...
Kilkujadek
Kontakt:

1)To samo proponuję dla MG. MN jest bardziej rozpowszechniony więc nie mam zdania.
W ogóle - sTTandard powinien być jak najprostszy. Jeżeli ktoś chce zrobić "wynalazek" - proszę bardzo ale niech doprowadzi go do takiego stanu by jego działanie nie było uzależnione od innych (trójkąt itp.).
2)Kolejna sprawa - symetryzacja dwutoru. Byłem na nie ale zmieniłem zdanie. Zmiana nie jest mocno uciążliwa ponieważ jest wystarczająca ilość modułów aby zawsze niesymetryczny przyłączyć. W pierwszej kolejności wykonam teraz przejściówki symetryzujące na luku co ułatwi planowanie Gemolowi.
3) Śruby łączące segmenty... :roll: Mamy skręcić segmenty czy dwa samochody ?? Stawiam że na jednej śrubie M8(M10) można zawiesić tonę :mrgreen: Wystarczą M5 lub M6 + oczywiście duże podkładki.
TTygrysek pisze:Miałem zrobić moduł na targi Hobby...
Przykro mi ale wszystko na to wskazuje, że nie będziesz miał się tam z kim połączyć. Prawdopodobnie ta impreza zostanie przez nas zbojkotowana - http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5085
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Grzegorz TT pisze: :idea: może czasowe moratorium do momentu pozyskania przez sTTandard wystarczającej ilości "nudnych" ??
Decyzja w sprawie wywalenia ze sTTandardu profilu MW2 musiałaby być podjęta jak najszybciej, zanim ktoś oprócz Ciebie go użyje.
Kilkujadek
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Gdyby do tego miało dojść, oznaczałoby to wywalenie tych profili z normy...
:idea: może czasowe moratorium do momentu pozyskania przez sTTandard wystarczającej ilości "nudnych" ??
T_Domagalski pisze:Sam budujesz moduły wielkie jak stodoła. :mrgreen:
Miała być przyczepa ale nastąpiła zmiana koncepcji :/
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 17:36 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:Od dawna apeluję o drobną zmianę zapisu normy aby profile MG2, MW2 i MN2 były zalecanymi profilami międzysegmentowymi, a nie czołowymi.
Gdyby do tego miało dojść, oznaczałoby to wywalenie tych profili z normy, bo z założenia nie wnika ona w to, co dzieje się między segmentami.
Przypominam, że kiedyś chciałem już wywalić MW1 i MW2 ze sTTandardu, jako największe "pomyłki". Niestety nie zdążyłem, bo już pojawiły się moduły z takim profilem. Ale jeszcze nic straconego. Jesli zobowiążesz się, że do swojego MW2 dorobisz ciąg dalszy zakończony np. MP2 i będziesz ten komplet traktował jako jeden moduł, to MW2 będzie "do odstrzału". Teoretycznie ten sam manewr można by wykonać w przypadku MW1, tyle że tam zainteresowanych osób jest więcej - co najmniej PiotrZ i Chudy.
Wywalenie MNx i MGx raczej nie wchodzi w rachubę, bo jest już na tyle dużo takich modułów (nie tylko moich ;) ), że byłaby to za duża rewolucja.
Grzegorz TT pisze:Weź także pod uwagę - nie każdy ma tyle samozaparcia, by z Junkersem na plecach wlec się po Polsce ;)
A tu Cię troche nie rozumiem. Sam budujesz moduły wielkie jak stodoła. :mrgreen: A ci bez samozaparcia mają do dyspozycji wariant 300mm/90mm. ;)
To może na przykładzie :idea:
Mam kaprys zrobić sobie górkę. Daję MP2<>MG2| MG2<>MP2
Wspaniały przykład dobrze pomyślanego zestawu modułów - możne je złożyć w całośc zakończoną MP2<>MP2 lub MG2<>MG2, można też wsadzić w środek coś będącego MP2<>MP2 lub MG2<>MG2. Po prostu moduły trzeba planować z głową....
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Post autor: TTygrysek_P-ń »

Miałem zrobić moduł na targi Hobby z bocznicą ale jak czytam te wszystkie posty to mam zamiar zrobić moduł szlakowy (czytaj nudny moduł). Czy na zloty bede jeżdzić to zalezy od transportu czy bede miał, ale napewno na MTP bede się pojawiał. Życie pokaże.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”