aquirlan - moduł[y]

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

whosho
Kontakt:

Re: aquirlan - moduł[y]

Post autor: whosho »

Troche dziwne kolory traw wyszły, ale rozumiem, że testowałeś jedynie technikę siania ;)
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Skoro już tory mam z głowy (drobne uzupełnianki przy podkładach), to czas na trawkę.
Zdecydowałem się jednak na metodę opartą o "robienie placków". Po pierwszej próbie wyszła rzadka roślinność, więc pójdzie na łatki:
Obrazek

Po drugiej wyszło coś dziwnego, na skutek uciekającej mazi - plakatówek z wodą i wikolem w proporcji 1:1:1 - która zbiegała się w plamy, więc do trzeciego podejścia uzupełniłem ją o kroplę płynu do mycia naczyń. Trochę piany, ale dzięki temu wyszedł regularny kwadrat. Tym razem - zamiast deski w pierwszej i kartonu w drugiej próbie - użyłem plastikowej tacki kuchennej, co było zdecydowanie... hm... poprawiło jakość pukania :mrgreen:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2012, 09:13 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Rano tłuczeń wysechł, przejechałem palcem i pędzlem po całej długości i - niespodziewanie - nic nie odpadło. W dodatku - mimo, że kleju nie oszczędzałem - nie ma klutów ani błyszczenia. Za to w środku nocy zdałem sobie sprawę, że gapię się na poduszkę i zastanawiam się, jak tu ułożyć podtorze na tym "module"...
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, 09:23 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Tory będę malował aero, o ile zdążę przed Hobby. Ogólnie mam zamiar upaćkać całość, ale postaram się dobrać technikę tak, żeby nie było np. paska brązowej farby koło szyny - i tylko przy niej.
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

Tory lepiej malować przed szutrowaniem. Potem paćka się po szutrze. No chyba że będziesz potem malował całość jednym kolorem aero bądź tez nie będziesz malował.
aquirlan pisze:Niestety wikol chyba trzyma za słabo i obawiam się, że będę musiał poprawiać całość.
To dziwne. Wikol jak wyschnie bardzo dobrze trzyma. Chyba, że jakiś oszukany wikol...
aquirlan pisze:Czy ktoś może pamięta ile +/- kropel wikolu 1/4 z wodą (lub innej proporcji) należy podać na jedną przerwę między podkładami?
Myślę, że twoją metodą (najpierw tłuczeń) to 4 krople powinny być OK.

Jak jednak tłuczeń ma mieć nieco inny kolor niż szyna to lepiej najpierw tor malować, a potem zabarwionym innym odcieniem szuter sypać. Wówczas trzeba odwrotnie - dłuższą metodą - najpierw leję się klej pomiędzy podkłady i czeka aż wyschnie. Potem malowac szyny i podkłady tak jak mają być. Potem drugi raz wikol ale rozcieńczony i nakładany pomiędzy podkłady tak by nie upaćkac szyn i podkładów (mniej tłucznia idzie) i na to tłuczeń (już zabarwiony tak jak ma być). Dzięki wcześniejszemu malowaniu torów i tłucznia unika się paćkania tłucznia w okolicy szyny właśnie tym kolorem szyny gdy maluje się szyny potem tym innym odcieniem. Ale to tak przy okazji.

Taki upaćkany szuter w okolicy szyny innym odcieniem nienaturalnie wygląda.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2012, 19:39 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

aquirlan pisze: bo już nie mogę na te tory patrzyć :P
Jak Ci się w nocy przyśnią to się tym nie przejmuj :mrgreen:
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Owszem, miejscami zmiękczałem szuter, który odszedł za bardzo od podkładów właśnie punktowym zraszaniem, dzięki czemu mogłem na jego miejsce wprowadzić nowy, a usunięty rozdrobnić i wysuszyć, żeby w razie czego jeszcze coś nim uzupełnić. Dokończyłem całe torowisko. Zrobienie drugiej połowy - kolejne 3h. Teraz całość odstawiłem do wyschnięcia, bo już nie mogę na te tory patrzyć :P
Jeśli wszystko dobrze wyschnie, to punktowo uzupełnię ewentualne braki i wezmę się za malowanie podłoża przez sadzeniem trawki.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Ja także. Zauważyłem, natomiast, że powtórne zraszanie bardzo ułatwia usunięcie położonego już tłucznia, który z jakichś względów nam się nie podoba.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Ja też zraszam tylko raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Ja przed następnym zalewaniem klejem nie zraszam.
Po pierwszym zalewaniu (po pół godzinie) szuter jest wilgotny i wciąga klej.
Przy trzecim zalewaniu też nie zraszam, zakraplam klej na szuter i daje mu spokojnie wsiąknąć. Nawet jak się tworzą krople kleju na powierzchni, to szuter je wciąga. Jak coś jest nie tak to klej ściąga szuter i przynajmniej widać, w którym miejscu trzeba poprawiać.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2012, 08:15 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Rozumiem, że przed każdym pryskaniem "uzupełniającym" w ruch idzie zraszacz i cały tłuczeń nawilżacie ponownie?
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Ja zalewam raz, ale kleju nie żałuję, jeżeli po wyschnięciu, należy któreś miejsca poprawić, strzykawka idzie w ruch ponownie :D
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Ja zwyczajowo zalewam 3 razy.
- podstawowe zalewanie
- uzupełniające, po jakiejś pół godzinie od poprzedniego zalania
- po "wydaje mi się" wyschnięciu, np. po kilkunastu godzinach

Zazwyczaj miedzy 2 i 3, jak się przejedzie paluchami po szutrze to się okaże, że nie wszędzie klej związał i jest np. dziura do załatania.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Widzę, że szutrujesz fleksy więc raczej nie licz "ile kropli na jedną przerwę". Niestety podkłady z jednej strony maja dziurę i często klej wycieka na nasyp pod szyną. Dawaj tyle aby dobrze przykleić, bo czasami dasz 2 krople z czego obie "uciekną" w bok i masz przyklejony szuter do połowy przerwy, a klej rozchodzi się po nasypie. Czasami szuter szybko schnie więc lepiej robić po krótszych odcinkach a dokładnie.
Ale to durna robota :mrgreen: miłej zabawy :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2012, 21:39 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Papier na module wysechł, więc zabrałem się dzisiaj za tłuczniowanie. Wykonałem odcinek próbny, który na słońcu wysechł w kilka godzin, dzięki czemu do wieczora miałem wybraną najlepszą technikę. Padło na układanie suchego tłucznia, pryskanie mgiełką wodną, a następnie wstrzykiwanie rozwodnionego wikolu. Efekt próby (nieco za mało kleju, wyciągnąłem wnioski):
Obrazek

Po tej próbie zabrałem się za główne tory. Niestety dość szybko plecy odmówiły mi posłuszeństwa (efekt kilku dni dłubania przy module, drzewkach i innych takich...), więc prace będę kontynuował jutro. Pół torowiska jest zatłuczniowane i schnie. Niestety wikol chyba trzyma za słabo i obawiam się, że będę musiał poprawiać całość.
Obrazek

Klej wchodzi bardzo ładnie w mokry tłuczeń, ale obawiam się, że przesadzę i go "zeszklę". Czy ktoś może pamięta ile +/- kropel wikolu 1/4 z wodą (lub innej proporcji) należy podać na jedną przerwę między podkładami?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2012, 10:50 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”