Zmarznięte modele
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Zmarznięte modele
Najgorszym wrogiem elektroniki jest wilgoć.W samochodach silnik na chodzie gorący elektronika zimna i przez różnicę temperatury ....a dalej już wiemy co się dzieje 

-
- Kontakt:
Gorszym zjawiskiem jakie może wystąpić jest wystąpienie zjawiska pocenia się modelu a na to jest najlepszą radą przedmuchiwanie zimnym czyli powietrzem o pokojowej temperaturze za pomocą suszarki do włosów.Elektronice w takich temperaturach raczej stać się nie powinno nic przykład "komóry dzwonią na mrozie,gadamy itd.)Czyli profilaktycznie dmuchajmy a będzie OK! 

- krzysztof
- Kontakt:
mróz szkodzi elektronice - a jakże! przykładów mamy na to wiele, ale zazwyczaj wszelkie dekodery, immobilizery, alarmy po prostu sie tylko "zerują". jako ciekawostkę podam, że w tym roku (przy -22C) u mnie w pracy padł elektroniczny rejestrator zużycia gazu.
ale prawdą jest co napisane zostało powyżej:
ale prawdą jest co napisane zostało powyżej:
Mac pisze: Tu nie jest jednak aż tak źle, loka jest opakowana a paczek nie wozi się przecież na otwartych platformach.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 10:53 przez krzysztof, łącznie zmieniany 3 razy.
- biker
- Kontakt:
Odczekaj kilka godzin, nic nie powinno się stać. Gdybyś załączył zaraz po przyniesieniu to mogłoby być różnie.
- Mac
- Kontakt:
Kilka lat temu 30 stopniowy mróz zniszczył mi elektronikę od poduszki powietrznej w samochodzie zaparkowanym na zewnątrz. Tu nie jest jednak aż tak źle, loka jest opakowana a paczek nie wozi się przecież na otwartych platformach.
-
- Kontakt:
Zmarznięte modele
Zakupiłem lokomotywę z dekoderem cyfrowym. Przyjedzie do mnie w paczce, ale po drodze spędzi kilka dni na mrozie, nawet -20°C. Po odebraniu paczki poczekam kilka godzin na wyrównanie temperatury do pokojowej, rozpakuję i... No właśnie. Czy bardzo ujemne temperatury nie uszkodziły elektroniki dekodera
Narazie to pytanie tylko teoretyczne, bo paczka jest w drodze, ale trochę się martwię. Czy fachowcy mogą mnie uspokoić?

Narazie to pytanie tylko teoretyczne, bo paczka jest w drodze, ale trochę się martwię. Czy fachowcy mogą mnie uspokoić?