Zmarznięte modele

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Samowarek
Kontakt:

Re: Zmarznięte modele

Post autor: Samowarek »

Najgorszym wrogiem elektroniki jest wilgoć.W samochodach silnik na chodzie gorący elektronika zimna i przez różnicę temperatury ....a dalej już wiemy co się dzieje :evil:
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

Gorszym zjawiskiem jakie może wystąpić jest wystąpienie zjawiska pocenia się modelu a na to jest najlepszą radą przedmuchiwanie zimnym czyli powietrzem o pokojowej temperaturze za pomocą suszarki do włosów.Elektronice w takich temperaturach raczej stać się nie powinno nic przykład "komóry dzwonią na mrozie,gadamy itd.)Czyli profilaktycznie dmuchajmy a będzie OK! :lol:
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

mróz szkodzi elektronice - a jakże! przykładów mamy na to wiele, ale zazwyczaj wszelkie dekodery, immobilizery, alarmy po prostu sie tylko "zerują". jako ciekawostkę podam, że w tym roku (przy -22C) u mnie w pracy padł elektroniczny rejestrator zużycia gazu.

ale prawdą jest co napisane zostało powyżej:
Mac pisze: Tu nie jest jednak aż tak źle, loka jest opakowana a paczek nie wozi się przecież na otwartych platformach.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 10:53 przez krzysztof, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Odczekaj kilka godzin, nic nie powinno się stać. Gdybyś załączył zaraz po przyniesieniu to mogłoby być różnie.
Awatar użytkownika
Mac
Kontakt:

Post autor: Mac »

Kilka lat temu 30 stopniowy mróz zniszczył mi elektronikę od poduszki powietrznej w samochodzie zaparkowanym na zewnątrz. Tu nie jest jednak aż tak źle, loka jest opakowana a paczek nie wozi się przecież na otwartych platformach.
PiotrZ
Kontakt:

Zmarznięte modele

Post autor: PiotrZ »

Zakupiłem lokomotywę z dekoderem cyfrowym. Przyjedzie do mnie w paczce, ale po drodze spędzi kilka dni na mrozie, nawet -20°C. Po odebraniu paczki poczekam kilka godzin na wyrównanie temperatury do pokojowej, rozpakuję i... No właśnie. Czy bardzo ujemne temperatury nie uszkodziły elektroniki dekodera ??
Narazie to pytanie tylko teoretyczne, bo paczka jest w drodze, ale trochę się martwię. Czy fachowcy mogą mnie uspokoić? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”